Hopp til innhold

Sandberg refser journaliststudenter etter «lukket» forelesning

Per Sandberg og Bahareh Letnes møtte tirsdag journaliststudenter på OsloMet for å prate bak lukkede dører. Nå reagerer den tidligere fiskeriministeren på at sitater fra møtet har dukket opp i Aftenposten.

Arendalsuka 2018

REAGERER: Per Sandberg liker ikke at sitater fra et lukket arrangement endte opp i Aftenposten. Her er han sammen med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes på et PR-arrangement under Arendalsuka.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Aftenposten bruker altså et hemmelig opptak, fra et lukket arrangement. Her ser vi moralen. Morgendagens journalister går i fotsporene til dagens journalister. Fullstendig blottet for etikk, skriver Sandberg i en SMS til NRK.

NRK har vært i kontakt med flere studenter som var på arrangementet. De sier de fikk beskjed om ikke å gjengi hva som ble sagt under forelesningen, der pressen ikke var invitert.

Men fredag kunne Aftenposten publisere en rekke sitater fra møtet, etter å ha fått tak i opptak fra forelesningen.

– Glimt i øyet

Ifølge Aftenposten brukte Sandberg og Letnes forelesningen til å lette på sløret om sine fremtidsplaner: Å eksportere «noen tusen piggdekk til Iran» og å starte en iransk festival i Oslo.

– Det er butikk. Det er handel. Det er kultur, skal Sandberg ha sagt under forelesningen.

– Iran har fire årstider hele tiden, de har mye vinter, mye bratte bakker og har ikke piggdekk. Tjene penger som gress. Det er det vi skal gjøre nå, fortsatte han.

Per Sandberg svarer ikke direkte på NRKs spørsmål om hvorvidt sitatene i Aftenposten er korrekt gjengitt, men skriver at man ikke «ser glimtet i øyet på et opptak».

– Vi skal eksportere skistaver, skismurning, snøfreser, snøskuffer, varmedresser og alt som kan relateres til vinter. Vi tar selvfølgelig et forbehold om at presidenten i USA aksepterer dette, skriver han videre.

Tilbake til Iran

Sandberg gikk i forrige uke av som fiskeriminister, som følge av kritikken etter ferieturen til Iran i sommer. Han hadde blant annet brutt departementets sikkerhetsinstruks ved å bruke tjenestetelefonen under turen.

Ifølge Aftenpostens opptak sa paret at de planlegger en ny tur til Iran i oktober, og at de skal lage dokumentarer og skrive leserbrev på reisen.

Sandberg reagerer slik på at en eller flere journaliststudenter som deltok på arrangementet, har delt opptaket:

– Jeg håper vi har bidratt til at «tysteren» som går på journalisthøyskolen, enten har fått et stort bidrag i studiekassa eller jobb i Aftenposten.

Aftenposten mener arrangementet var å betrakte som en åpen forelesning.

– Arrangementet var en åpen forelesning for journaliststudenter. Så vidt jeg vet hadde de ikke invitert pressen. Det ble tatt et lydopptak. Vi vurderte at informasjonen kunne bringes videre, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen til NRK.

Arrangøren: – Viktig å ikke være lydig mot ekspolitikere

Universitetslektor Asbjørn Olsen ved OsloMet, som arrangerte forelesningen, sier han inviterte Sandberg til en «lukket forestilling», en undervisningssituasjon.

Sandberg stilte ifølge Olsen som krav at det ikke skulle være presse til stede.

– I det ligger det implisitt at det som sies, ikke skal offentliggjøres. Så jeg sa til studentene at de (Sandberg og Letnes, journ.anm.) ikke hadde lyst til at det skulle siteres fra forelesningen. Selv skulle jeg gjerne ha invitert pressen, siden dette var en aktuell sak, men denne gangen sto valget mellom interessante gjester eller ingen gjester, sier Olsen til NRK.

– Jeg gjorde det imidlertid også klart overfor Sandberg før forelesningen at universitetet ikke kan lukke forelesninger, det har vi ikke hjemmel til. Men vi er ikke pålagt å markedsføre dem.

Ifølge Olsen ga Sandberg de fremmøtte studentene beskjed om at det ikke var noe problem om de la ut noe i sosiale medier fra forelesningen.

Til tross for Olsens henstilling til studentene om å ikke sitere fra forelesningen, er han stolt over at det ble trosset.

– Jeg skal holde noen forelesninger til uken og fortelle studentene hvor viktig det er å ikke være lydig mot lærere og ekspolitikere og sørge for, slik de angivelig har gjort nå, å sikre lydopptak og bilder når det skjer interessante ting, sier Olsen.

– Jeg beklager overfor Per Sandberg og Bahareh Letnes, men er samtidig litt stolt av studentene mine. Dette kan tyde på en god, kritisk antiautoritær innstilling som journalistikken er avhengig av. Men prisen de betaler, kan være tapt tillit og tilgang til disse konkrete kildene. Sånn er «gamet».

Hva synes du om at Sandberg kaller studenten din for tyster?

– Det har jeg ingen kommentar til. Men jeg kommer definitivt ikke til å gå på noe kildejakt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger