Raser mot omstridt foredrag med shariaforkjemper

Per Sandberg mener Høgskolen i Oslo burde avlyst foredraget med shariafjorkjemperen Haitham al-Haddad. Høgskolen i Oslo og Akershus og Islam Net Student sier foredraget vil bli avholdt som planlagt.

Hatiham al-Haddad og Per Sandberg (innfelt)

Frps Per Sandberg bruker sterke ord for å beskrive shariaforkjemperen Haitham al-Haddad. Fredag holder al-Haddad foredrag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Foto: Øyvind Bye Skille, Arild Gimse / NRK

al-Haddad foredrag om islam

Al-Haddad skal fredag holde to foredrag om islam ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Foto: IslamNet

Fredag kveld skal den kontroversielle predikanten al-Haddad holde foredrag om islam ved ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Al-Haddad er medlem av The Islamic Sharia Council i Storbritannia, og fortalte NRK.no torsdag at han mener det vil være en god idé å innføre sharialover i Norge.

Dette får leder av Stortingets justiskomité og nestleder i Frp, Per Sandberg, til å se rødt.

I en kronikk på NRK Ytring skriver han at Høgskolen i Oslo og Akershus avgjørelse om å la al-Haddad «hjernevaske studenter (...) vitner om en ideologisk kapitulasjon på grensen til det kriminelle».

– Jeg er tilhenger av at al-Haddad skal få ytre seg, men å bruke skoler og utdanningsinstitusjoner til dette formålet mener jeg er feil, sier Sandberg til NRK.no.

Sandberg setter i kronikken likhetstegn mellom det å la al-Haddad snakke, med «å stille lokaler til rådighet for en uttalt nazist».

– Med forbehold om at det han skal ha sagt er sitert riktig, mener jeg det er like ille når det gjelder homofile, jøder og så videre. Jeg ser for meg reaksjonene som hadde kommet hvis man lot en uttalt nazist snakke, sier Sandberg.

Han mener mener også at deler av det al-Haddad skal ha sagt ville ført til straffeforfølgelse i Norge.

– Bør avlyse

Sandberg varsler også at han vil undersøke hva som «eventuelt kan gjøres politisk for å stoppe slike arrangement som HiOA åpner for i kveld».

– Jeg oppfordrer Høgskolen til avlyse, men det er ikke snakk om å gå lovmessig til verks. Til det er jeg en for stor tilhenger av ytringsfriheten, sier Sandberg.

I kronikken kommer Frp-politikeren med svært sterk kritikk av al-Haddad, som tidligere har blitt nektet å holde foredrag blant annet ved et universitet i Nederland.

I 2001 skal han angivelig ha sagt at han ville «fortelle sannheten om oss og jøder som er fiender av gud og etterkommere av aper og griser», ifølge Radio Netherlands. Al-Haddad hevder selv han er feilsitert.

– Jeg registerer det. Men han har hatt flere anledninger til å tilbakevise det han har sagt tidligere, også når det gjelder kjønnslemlestelse og omksjæring av jenter, sier Sandberg.

– Med forbehold om at det han sier er riktig, ville deler av al-Haddads uttalelser føre til at han ble straffeforfulgt i Norge.

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan i Antirastistisk mener det er feil av Høgskolen i Oslo og Akershus å stille sine lokaler til disposisjon for foredraget.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Oppfordrer til å bryte loven

Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk senter med fokus på ekstremisme, deler Sandbergs skepsis.

– Det er godt kjent at al-Haddad oppfordrer til for eksempel ekteskap med barn. Det er selvsagt problematisk at en person med slike holdninger inviteres til Norge for å belære unge mennesker om moral og religion, sier Sultan til NRK.no.

Han legger ikke skjul på at Antirasistisk senter mener det er problematisk at arrangementet gjennomføres.

– Vi skal ikke si til Høgskolen i Oslo hva de skal gjøre, men er ikke begeistret for at noen som oppfordrer til å bryte loven er velkommen.

Kari Toverud Jensen

Rektor ved HiOA, Kari Toverud Jensen, sier det er en forutsetning for arrangementet at det er åpent for alle.

Foto: Stig Nøra, HiO

HiOA: Må være åpent for alle

Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Kari Toverud Jensen, ønsker ikke å kommentere kritikken ut over det som ble sagt torsdag.

– Vi har sagt vårt i denne saken. Jeg ønsker ikke å gå inn noen debatt om dette med Sandberg, sier Jensen til NRK.no.

Hun viser til gårsdagens pressemelding fra Høgskolen. I den sier Jensen blant annet at man har valgt å stille lokaler til rådighet, til tross for at al-Haddad står for synspunkter og verdier Høgskolen som akademisk institusjon fordømmer.

Jensen skriver også at det er en forutsetning for arrangementet at det vil være åpent for alle, også presse og andre tilhørere.

– HiOA er også en akademisk institusjon som må tillate ytringer som står i strid med våre verdier, derfor velger vi å la Islam Net få låne et auditorium til dette arrangementet, sier Jensen i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Høgskolen i Oslo bør avlyse forelesningen med en kontroversiell muslimsk leder. Det mener varaordføreren i Oslo. Hun mener lederen oppfordrer til hat mot blant andre jøder og homofile.

Ap ber HiOA avlyse omstridt forelesning.

Islam Net: – Frp årsaken til 22. juli

Islam Nets' Facebook-sider bedyrer Islam Net at foredraget vil være åpent for alle.

«Ikke tro på propaganda, ikke fell en dom før du har hørt vedkommende forsvare seg. Dette er grunnleggende verdier alle mennesker bør ha om hverandre. Kom på konferansen i dag, så døm», skriver Islam Net på Facebook-sidene.

Foredreget arrangeres av Islam Net Student. Leder Fahad Quershi reagerer voldsomt på beskyldningene fra Sandberg.

– Alt det som Sandberg påstår er enten ren løgn, eller så er det tatt ut av sammenheng og kontekst. Det er mer Sandberg som bærer trekk av nynazisme i måten han oppfører seg på, sier Qureshi, og fortsetter:

– Det er trekkene av nynazisme Frp har indoktrinert i det norske samfunnet som er årsaken til 22. juli. Partiets propaganda har vært med å skape det hatet mot muslimer man finner i deler av det norske samfunnet.

islam net Fahad Qureishi

Quershi slår voldsomt tilbake mot kritikken fra Sandberg.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det er viktig at Sanberg som politiker ikke bidrar til å spre løgner. Hvis han møter al-Haddad i en debatt om dette, vil alt bli tilbakevist.

NRK.no har forsøkt å få en kommentar fra Haitham al-Haddad, men får opplyst at dette ikke vil være mulig før kveldens foredrag.

– Jeg er helt sjokkert over at det fortsatt er noen som bruker de misvisende og unøyaktige sitatene. Hvorfor har de ikke sett på de lange opptakene av intervjuet, spurte al-Haddad NRK.no retorisk torsdag.

– Jeg er enig i at jeg har noen meninger som kan virke underlige for en del i vestlige samfunn, men vi ber ikke om at alt vi tror på skal innføres i Storbritannia eller Norge, sier al-Haddad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Haitham al-Haddad

Hatiham al-Haddad møtte torsdag norske journalister i forbindelse med foredraget han skal holde på Høgskolen i Oslo og Akershus fredag kveld.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Må være i tråd med norsk lov

NRK.no har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet, som er ansvarlige for høyere utdaningsinstiusjoner i Norge, for å få en kommentar til saken. Spørsmålet var om det kunne være aktuelt å oppfordre Høgskolen til å droppe arrangementet.

– Høgskolen i Oslo og Akershus avgjør selv hvem den vil leie ut lokaler til, men Kunnskapsdepartementet forutsetter at lokalene ikke brukes i strid med norsk lov.

– Dersom bruken av lokalene ikke er i tråd med norsk lov, må høyskolen sørge for at dette opphører, skriver kommunikasjonsrådgiver Ajfer Husejn i en e-post til NRK.no.

Motmarkering

Også forsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus er kritisk til al-Haddads besøk. Han sier det vil bli avholdt en enkel motmarkering i forbindelse med foredraget.

– Det kommer til å være en beskjeden motmarkering. Det er ikke mobilisert noe særlig, og jeg vil tro mellom 5 og 15 mennesker kommer. Oslo-politiet er orientert, sier Gule til NRK.no.

Markeringen vil foregå utenfor HiOAs lokaler i Pilestredet 46 i Oslo, fra klokken 16.45. Al-Haddads foredrag vil etter planen starte klokken 17.00, og vare i fire timer.

Politiet i Oslo sier til NRK at de er oppmerksomme på arrangementet, og vet at det skal foregå. Oslo-politiet ønsker imidlertid ikke kommentere eventuelle tiltak rundt sikkerheten.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger