NRK Meny
Normal

Sandberg om asylstriden: KrF og Venstre gjør det uhyggelig vanskelig

Sentrumspartienes ultimatum i asylbarnsaken provoserer Frp. Per Sandberg ber partilederne i Venstre og KrF klargjøre om de støtter dagens regjering, eller ikke.

Per Sandberg

UENIG: – Alle ultimatum og den form for uttalelser er uheldig i en samarbeidskonstellasjon, sier Per Sandberg (Frp) om at Venstre krever løsning før de starter sitt landsmøte fredag.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX

– Det virker på meg som om mange tillitsvalgte i KrF og Venstre ønsker å gå ut av dette samarbeidet. Derfor er det klokt om både Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande er tydelige på om de ønsker å videreføre samarbeidet, eller ikke, sier Frp-nestlederen til NRK.

Krever løsning denne uken

Stridens kjerne er de lengeværende asylbarna. Skal de som ble sendt ut av Norge i andre halvår i fjor få sine saker behandlet på nytt? Ja, krever Venstre og KrF. Nei, sier regjeringen.

Saken er som en verkebyll mellom støttepartiene og regjeringen. Venstre krever en løsning før de starter sitt landsmøte fredag. Sandberg utelukker ikke at de fire partiene kan bli enige, men han reagerer på måten KrF og Venstre legger press på regjeringen.

– KrF og Venstre gjør det ikke enkelt, verken for Høyre eller Fremskrittspartiet, gjennom å drive den form for utpressing, sier han til NRK.

Sandberg viser til at lokalpolitikere fra KrF og Venstre har anklaget justisminister Anders Anundsen og Frp for å bryte samarbeidsavtalen i striden om de lengeværende asylbarna.

– Dette er feil. Jeg ber derfor Trine og Hareide rette opp i dette, sier han.

Sandberg foreslår ny avtale

Ifølge Sandberg åpner ikke dagens samarbeidsavtale for at asylbarn som er sendt ut av landet skal få sine saker behandlet på nytt.

– Da må det en tilleggsavtale til, og den må forankres i stortingsgruppene, sier Frp-nestlederen til NRK.

– Tror du det kan skje før fredag, slik Venstre krever?

– Jeg skal ikke forespeile hva som skjer denne uken, men det å endre en forskrift før fredag, det kan bli vanskelig. Men samtaler skal det være.

Justisminister Anders Anundsen

STATSRÅD: Anders Anundsen deltok på et informasjonsmøte om politireformen fredag. Han var lite lysten på å kommentere de lengeværende asylbarna og striden med Venstre og KrF.

Foto: Simon Solheim / NRK

Kan dere komme til en enighet der barnefamilier får sine saker behandlet på nytt?

– Jeg vil ikke gå inn på det. Det er mulig å løse, men KrF og Venstre gjør det uhyggelig vanskelig med denne form for offentlige uttalelser og press, sier Sandberg.

Ifølge kommunikasjonsavdelingen i KrF ønsker ikke Knut Arild Hareide å la seg intervjue om Sandbergs utspill.

Ingen kommentar fra regjeringen

Etter det NRK forstår blir det mest sannsynlig ingen løsning i saken tirsdag, men de fire partilederne vil trolig diskutere saken når de møtes til en tidligere planlagt middag hos statsministeren tirsdag kveld.

Foreløpig vil verken statsminister Erna Solberg (H) eller justisminister Anders Anundsen (Frp) kommentere Venstres «tidsfrist» offentlig.

– Vi er opptatt av god dialog med de fire partiene, og den dialogen er i gang. Regjeringen gjør det regjeringen kan, sier Anundsen til NRK.

– Jeg kommer ikke til å gå inn i noe substans knyttet til dette spørsmålet, ei heller til noen tidstabeller. Dette er et viktig spørsmål som de fire partiene snakker om, sier Solberg.

Se NRKs Magnus Takvam kommentere asylstriden:

Magnus Takvam asylbarnsaken

TROR PÅ LØSNING FØR FREDAG: – Erna Solberg og Siv Jensen må finne en løsning som Venstre og KrF kan akseptere, sier politisk kommentator Magnus Takvam.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger