Hopp til innhold

Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes snakker ut: – Jeg har fått dødstrusler

Etter en turbulent uke snakker det nylig kunngjorte kjæresteparet ut sammen for første gang i media. – Det har vært en vanskelig og tøff uke. Jeg har fått dødstrusler, sier Bahareh Letnes til NRK.

Bahareh Letnes sier hun har fått drapstrusler etter at turen hun tok med Per Sandberg ble kjent.

FÅTT DRAPSTRUSLER: Per Sandbergs kjæreste Bahareh Letnes forteller hun har hatt en tøff og vanskelig uke.

Noe fiskeriminister Per Sandberg (Frp) kalte en «privat og spontan ferietur» til Iran i slutten av juli, har skapt stor blest og politiske bølger den siste uken.

Nå snakker statsråden og den norsk-iranske kjæresten hans, Bahareh Letnes, ut om Iran-ferien, kritikken i etterkant, sharialover, hijab-bruk og forholdet mellom dem.


Fiskeriminister Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes snakket ut i Dagsnytt 18 etter Iran-turen.

SE HELE SENDINGEN: Se hele intervjuet med Sandberg og Letnes.

– Ikke bland Iran med sharia

– Først måtte jeg bare le av alle anklagene som kom mot meg. Men siden i går har jeg vært sint, redd og trist. Påstandene har vært så sterke. I tillegg har jeg fått dødstrusler, sier Letnes i NRKs Dagsnytt 18 fredag.

Flere har stilt spørsmål ved Letnes sin rolle i noe man nå kanskje kan kalle for feriekaoset.

Blant annet skrev journalist Mina Ghabel Lunde torsdag en kommentar I Dagbladet, der hun retter mistanke mot Letnes.

Lunde påpeker at det er svært mistenkelig at Letnes i 2008 ikke fikk slippe inn igjen i Iran etter tvangsretur på grunn av «manglende papirer», for så å knytte bånd til den iranske ambassaden i Oslo.

Dette linker journalisten videre opp mot hvordan iranske asylsøkere i Norge ble vervet av ambassaden til å spionere på andre norskiranere i 2011.

– Hva tenker du om at flere sier du er på oppdrag for Iran?

– Jeg har ingen tilknytning eller forhold til regimet Iran. Jeg har vært aktiv med å vise iransk kultur i Norge, der jeg har arrangert konserter og filmfestivaler, sier Letnes til NRK.

Bahareh Letnes og Per Sandberg snakker ut om kritikken etter Iran-turen.

IKKE MYE SHARIA: Letnes sier nordmenn kobler sharialoven for lett til den iranske lovgivningen.

På spørsmål om hvorfor hun feiret nyttårsaften med den iranske ambassaden, sier Letnes at hun bare ble invitert.

– Jeg ble bare invitert, jeg har ingen tilknytning til dem. Jeg er stolt over denne feiringen og synes flere bør vite om den, sier hun.

Ble lei av hijaben

Letnes understreker også at hun synes flere i Norge har en misoppfatning av sharialovene i det iranske lovverket.

– Dere må ikke blande Iran så mye med sharia. Man kan vel si at rundt 20 til 30 prosent av iransk lov er sharia. Grunnlaget for iransk lov kan sammenlignes med den franske loven, sier hun til NRK.

Per Sandberg og Bahareh Letnes i Iran

UTEN HIJAB: Letnes forteller hun som regel brukte hijab under Iran-ferien med Sandberg, til tross for bildene hun har postet på sosiale medier fra kjæresteturen.

Foto: Privat / Instagram

Selv sier hun at hun brukte hijab under ferieoppholdet, men at hun også unngikk dette hvis ikke politiet var i nærheten.

– Jeg har hatt hijab, men noen ganger falt den av, og da rettet jeg den ikke fordi jeg var lei. Jeg er en demokratisk kvinne, og har samme verdier som norske. Jeg mener at iranske kvinner bør velge hijaben selv. Derfor er nesten alle mine bilder uten hijab, sier Letnes.

Hun sier videre at hun har stor respekt for lovene i Iran, som hun både kjenner til og respekterer.

Dersom politiet hadde kommet og bedt henne ta hijaben på igjen, sier Letes at hun så klart hadde gjort det.

– Det er mange kvinner som har blir pisket, men kanskje bare én eller to om dagen. Vi snakker om et land med 85 millioner innbyggere. De blir pisket hvis de bryter lover, som å drikke alkohol eller gå helt uten hijab, sier Letnes.

– Men du legger jo ut bilder – blir du ikke redd?

– Nei. Jeg har vært «Miss Iran», gått i bikini og representert landet. Både regimet og ambassaden vet dette, og er stolte av meg. Dette har jeg gjort for å vise muslimske kvinner at de kan vise sin skjønnhet og ikke gjemme det under hijaben, sier hun.

Fiskeriminister Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes snakket ut i Dagsnytt 18 etter Iran-turen.

LEI HIJAB: Noen ganger orket ikke Letnes å ta hijaben på igjen hvis den falt av, forteller hun.

Sandberg: – Må ikke kobles til at jeg støtter regimet

Det er forbudt å ferdes i Iran alene som par dersom man ikke er gift.

Selv sier Sandberg at de aldri var alene.

– Vi har ikke reist rundt i Iran som par. Vi bodde ikke på hotell. Vi gikk på gata sammen, men vi var aldri alene, sier Sandberg, som sammen med Letnes bekreftet overfor TV 2 onsdag at de var et par.

Statsråden har hatt en stormfull uke, hvor han blant annet har møtt hard kritikk fra sin egen partifelle Mazyar Keshvari (Frp) og tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen.

Statsminister Erna Solberg uttalte også onsdag at Sandberg hadde brutt regelverket med å ikke melde fra om at han skulle til Iran.

I en ytring hos NRK fredag, skriver Sandberg at reisen hans ikke har endret noen ting, men sier nå til NRK at han også forstår reaksjonene.

Per Sandberg idylliserer et islamistisk terrorregime. Det sier Sandbergs partikollega Mazyar Keshvari.

SÅRENDE: Mazyar Keshvari (Frp) går hardt ut mot partifelle Per Sandbergs ferietur til Iran.

– Det jeg har gjort er å fortelle at Iran er et flott land og et flott folk. Det må ikke kobles til at jeg støtter regimet. Jeg har jobbet steinhardt mot denne type styresett, sier han i Dagsnytt 18.

– Det å påstå at jeg hyller regimet, det synes jeg er å gå for langt. Men det er klart at når det blir fremstilt på denne måten, må man forstå at eksiliranere, mine partikolleger og andre blir skeptiske, fortsetter statsråden.

Letnes sier at det ikke er så mye sharialover i Iran. Er du enig i det?

– Dette kan jeg veldig lite om, men både når jeg var i Iran i 2016 og nå registrerer jeg at det er nyanser. Vi badet sammen, selv om Bahareh måtte ha en betydelig bekledning på seg. Jeg så unge folk gå hånd i hånd. Vi skal selvfølgelig jobbe for at iranere skal få de samme rettighetene som oss, men det gjør vi ikke ved å vende ryggen til folket, sier han.

– Jeg er en kresen jente

På spørsmål hva ved Sandberg Letnes falt for, påpeker hun flere ting.

– Jeg falt for at han er trønder, og for personligheten hans. Jeg er en veldig kresen jente, men har ikke funnet noen negative sider ved ham, sier Letnes.

Det har i det siste florert rykter om at de to har flyttet sammen.

Fredag skriver Fiskeribladet at flere sikre kilder har bekreftet at Per Sandberg bor sammen med Bahareh Letnes i statens leilighet på Gimle, ikke langt unna forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Vi bor ikke sammen, men det kan fort hende vi gjør det. Bahareh har sin leilighet, og jeg har min, men vi besøker hverandre ofte, sier Sandberg.

– Dere har altså ikke flyttet sammen?

– Nei, men vi gjør det nå da. Nå som NRK allerede har bekreftet det. Når NRK allerede har slått fast en usannhet som en sannhet så kan det hende at vi gjør det, sier Sandberg.

Oppsummering av saken

Hendelsen ble først kjent fredag forrige uke, der VG og Filter Nyheter kunne fortelle at Sandberg hadde reist på ferie sammen med Letnes til Iran.

Dette passerte ikke i stillhet, og det er kommet flere reaksjoner fra ulike hold gjennom de siste dagene.

For det første må statsråder forholde seg til «Håndbok for politisk ledelse». Denne sier blant annet at statsråder til enhver tid skal opplyse til statsministeren om hvor de befinner seg.

Solberg uttalte at Sandberg hadde brutt regelverket, samtidig som hun påpekte at det er lov å gjøre feil.

SE VIDEO: Erna Solberg kommenterer Sandbergs reise.

Under Dagsnytt 18 på mandag, sa Sandberg at han hadde vært tilgjengelig på jobbmobilen under ferieoppholdet.

Dette fikk en rekke reaksjoner: Både Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet har klare råd om bruk av mobil og PC i land Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, fordi man risikerer at fremmede makter får tilgang til informasjon fra eller kan avlytte gjenstandene.

Grandhagen, uttalte som tidligere nevnt at han forutsetter at Sandbergs mobil er blitt hacket under oppholdet, og at han har utsatt seg selv og andre for risiko.

Det ble også kjent fredag at Sandberg skal ha tatt mobilen med seg på tidligere jobbreiser i Kina. Dette har han samtidig beklaget.

AKTUELT NÅ