Hopp til innhold

– Jeg har vært irriterende i mange år

Per Sandberg medgir at han kan være både irriterende og provoserende, og sier han forstår at det kan føre til baksnakking. I dag kom boken der han tar til motmæle.

Per Sandberg

PROVOSERENDE: Per Sandberg har gjort det til sitt varemerke å provosere. Han hevder boken stort sett er blitt godt mottatt i Frp.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I dag kom den mye omtalte selvbiografien «Mot min vilje». I flere dager har media omtalt innholdet i boken. Onsdag kommenterte Sandberg for første gang biografien på en pressekonferanse hos Juritzen forlag i Oslo.

Iført en lyseblå skjorte med Fremskrittspartiets logo bedyret Sandberg at han ikke har skrevet boken for å lage bråk.

Forside Sandbergs biografi

SELVBIOGRAFI: Per Sandberg lanserte i dag boken «Mot min vilje - oppklaring av et politisk liv».

Foto: Juritzen forlag

– Men uansett hva jeg foretar meg blir det støy, sa han da pressekonferansen startet.

Og støy har det blitt.

Tar oppgjør med Troms Frp

Mandag kveld kunne NRK.no fortelle at Sandberg tar et knallhardt oppgjør med eget parti i boken. Han mener partiet er blitt for feige i asyldebatten, og anklager partifeller for å la ham stå alene når kontroversielle utspill skal frontes.

I boken forteller han at ryktespredning og baksnakking har ført til at han delvis har mistet motivasjonen. I dag var ikke kritikken like sterk.

– Baksnakking eksisterer i alle partier. Jeg har vært irriterende og provoserende i mange, mange år, og det er klart at det har skjedd, og det har jeg stort sett akseptert også, sier han til NRK.no.

Men selvbiografien gjør det klart at det går en grense, også for Per Sandberg. Frp-politikeren tar særlig et oppgjør med Troms Frp, der Sandbergs kone Line Miriam Sandberg har en sentral posisjon.

Per Sandberg beskriver et Frp i Troms som er preget av ukultur. Han kommer blant annet med sterke karakteristikker av gruppeleder Louis Edvardsen i Lenvik Frp.

En annen som får gjennomgå er Sandbergs stortingskollega Øyvind Korsberg. Stortingsrepresentanten blir blant annet anklaget for løgn.

Hevder motstanderne framstiller han som syk

«Jeg kom rett fra USA og holdt et foredrag for Troms Frp. Stemningen var god. Noe skjedde imidlertid i løpet av helgen. Da jeg kom til Stortinget mandagen, hadde Korsberg servert en løgn om at jeg hadde bedt ham om å trekke seg fra nominasjonen i Troms», skriver Sandberg i boken.

Overfor TV2 omtaler Korsberg påstandene mot ham som triste og virkelighetsfjerne.

– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i de episodene der jeg er omtalt, sier han.

Til VG sier Korsberg at han håper at «de som står Sandberg nær sørger for å ta godt vare på ham».

Sandberg hevder slike uttalelser er ment å gi et inntrykk av at han er syk og trenger hjelp.

– Jeg registrerer at svaret fra dem som er konfrontert, og som er navngitt, er at de påstår at jeg er syk. Til dem kan jeg melde at jeg har legeerklæring på at jeg er en gjennomsnittlig birkebeiner for øyeblikket, og mentalt er jeg veldig sterk, sier Sandberg til NRK.no.

– Ingen ambisjoner om å ta over etter Siv Jensen

I slutten av boken åpner Sandberg for at han kan bli statsråd i Erna Solbergs regjering en gang i framtiden, men han benekter at han vurderer muligheten for å ta over som leder i Frp når Siv Jensen en gang trekker seg.

– Det er umulig, svarer han på direkte spørsmål fra NRK.no.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Jensen- Min tillit til Sandberg er som den alltid har vært

VIDEO: – Min tillit til Sandberg er som den alltid har vært, sier Frp-leder Siv Jensen etter bokutgivelsen.

I slutten av oktober kom nyheten om at Sandberg vil trekke seg som nestleder ved landsmøtet til våren.

Men dette er ikke første gang Sandberg truer med å fratre vervet.

Første gang var etter at han skapte sterke reaksjoner med uttalelsen om at Arbeiderpartiet «spilte offer» etter 22. juli. Sandberg la seg flat og sa unnskyld, men skriver i boken sin at han truet med å trekke seg da Siv Jensen vurderte å si unnskyld fra Stortingets talerstol. Andre gang var etter en intern uenighet om ansettelser ved Frps stortingsgruppe, der Sandberg sendte ut en e-post til gruppestyremedlemmene der han trakk seg fra alle verv kun uker før landsmøtet på Gardermoen i mai.

På spørsmål om han kan komme til å ombestemme seg også denne gangen, ler Sandberg og svarer:

– Det umulige er fortsatt mulig. Men nei, nå er det gjort.

Han er imidlertid klar på at boken ikke er et politisk selvmord og at det ikke er sammenheng mellom å gi ut selvbiografien og at han sa nei til å bli statsråd.

– Vi må tåle debatten. Nå er jo ikke jeg som alle andre, men jeg personlig ville ikke hatt noen problemer med å gi ut denne boken til tross for at jeg satt som statsråd, sa Sandberg.

En av debattene er at Sandberg mener Frp har gått i helt feil retning og mistet mye av varemerket sitt.

Han skriver blant annet at partiet har mistet ombudsmannsrollen sin.

– Men det er ikke Siv Jensen som har dratt Frp i noen retning. Dette har skjedd gjennom demokratiske prosesser innad i partiet, sa Sandberg.

AKTUELT NÅ