Samlet stortingskomité legger press på justisministeren

Selv Frp og Høyre stiller seg bak kravet om at justisminister Per-Willy Amundsen må gjøre jobben han er satt til, i den videre oppfølgingen av politireformen.

Justisminister Per Willy Amundsen på FrPs landsmøte 2017

STRAMMES OPP: Justisminister Per-Willy Amundsen (FrP)

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det fremstår som selvsagt at en statsråd skal følge opp Stortingets vedtak. Likevel – i dag har en samlet justiskomite på Stortinget uvanlig nok vedtatt at justisminister Per-Willy Amundsen må sørge for at Politireformen gjennomføres etter Stortingets intensjon.

Selv regjeringspartiene Frp og Høyre stilte seg altså bak ordlyden. Det var VG som først meldte om vedtaket – som blant annet Frps justispolitiker Jan Arild Ellingsen var med og banke gjennom.

– Nærpolitireformen har vært krevende, og da blir det viktig at man følger opp de kravene og føringene som Stortinget har lagt – og som regjeringen må forholde seg til, sier Ellingsen til NRK.

Jan Arild Ellingsen ved talerstolen under Stortingets spørretime

BER STATSRÅDEN FØLGE OPP: FrPs Jan Arild Ellingsen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Mener også du da å gi indirekte refs av statsråden, med dette vedtaket?

– Nei, det gjør jeg strengt talt ikke. For jeg forutsetter at statsråden er så smart at han vet selv hva han bør gjøre for å unngå å legge seg ut med og havne i en lite ønskelig situasjon med Stortinget.

Les også: Krever svar fra justisministeren

Bredt forlik

«Nærpolitireformen» trådte i kraft i januar 2016 etter et forlik mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre året før.

Men ikke alt har vært smult farvann siden – blant annet har VG avslørt at Politidirektoratet besluttet å legge ned Norges eneste samlokaliserte nødmeldingssentral i Drammen. Og dette til tross for at samlokalisering skulle være sentralt i reformen.

Fire justispolitikere fra Arbeiderpartiet så seg derfor nødt til å fremme det uvanlige forslaget i Stortinget om at regjeringen nå må gjennomføre politireformen i tråd med det parlamentarikerne allerede har vedtatt.

Les og: Tønsberg valgt som politihovedsete

Roser Høyre og Frp

Og i dag gikk AP-forslaget altså enstemmig gjennom i justiskomiteen.

– Jeg er glad for at Høyre og Frp stilte seg bak vedtaket, sier leder i justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap), til NRK.

Hadia Tajik

TYDELIG KRITIKK: APs Hadia Tajik

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Hun mener de to regjeringspartiene nå fortjener honnør.

– Jeg synes Høyre og Frp fortjener ros for å stille seg bak en så tydelig kritikk av egen justistsministers gjennomføring av politireformen. Det er et viktig vedtak, sier Tajik.

Arbeiderpartiets nestleder mener Amundsen nå har fått en «veldig klar marsjordre» om å gjennomføre politireformen, til punkt og prikke.

Neste uke skal hele Stortinget stemme over saken.

Les også: Her ler justisministeren av Senterpartiet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger