Hopp til innhold

– Fikk melding om fem gjerningsmenn med rifler

Politiets beredskapstropp kom ikke gjennom til operasjonslederen i Nordre Buskerud før en halvtime etter at skytingen begynte.

Utøya

Anders Behring Breivik forsøkte å overgi seg to ganger på telefon før han ble pågrepet av politiets beredskapstropp på Utøya.

Foto: Marius Arnesen / SCANPIX

Den første meldingen om skyting på Utøya kom inn til operasjonssentralen i Nordre Buskerud politidistrikt klokka 17.27

Politiets beredskapstropp Delta befant seg på dette tidspunktet i Oslo sentrum i forbindelse med bomben som hadde gått av i regjeringskvartalet.

Press på sambandet

Anders Snortheimsmoen, lederen for Beredskapstroppen

Anders Snortheimsmoen fortalte om en utfordrende situasjon for hans mannskaper den 22. juli.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Da meldingen kom mobiliserte vi umiddelbart for Utøya. Kjøretøyene våre stod da i regjeringskvartalet og var klare, forklarte leder for beredskapstroppen Anders Snortheimsmoen på en pressekonferanse hos Politidirektoratet i dag.

Beredskapstroppen kjørte dermed mot Utøya, men det lokale politiet ble ikke varslet om at troppen var på vei før klokka 18.02.

Stabssjef i Nordre Buskerud politidistrikt Magne Rustad forklarer dette med at det på dette tidspunktet var stor pågang på sambandet.

De lokale politifolkene på Storøya var derfor innstilt på at den første innsatsen mot øya skulle gjøres av deres mannskaper.

Fryktet flere gjeringsmenn

Basert på meldingene som hadde kommet inn til politiets nødsentral ble beredskapstroppen forespeilet at det var en håndfull gjerningsmenn som skjøt rundt seg på Utøya.

– Vi hadde meldinger om at 2-5 personer med rifler med kikkertsikter, og at det muligens var sprengstoff på øya, forteller Snortheimsmoen.

Anders Behring Breivik var første gang i kontakt med politiets operasjonsleder klokka 18.01 og sa at han ønsket å overgi seg. Denne informasjonen ble likevel ikke gitt videre til beredskapstroppen.

– Det var ikke naturlig da, forklarer politimester i Nordre Buskerud politidistrikt Sissel Hammer.

Politiet på veg til Utøya i gummibåt

Politiet reiste fra Storøya i en rød liten båt, men den tok inn vann og motoren stoppet på vei til Utøya.

Tok inn vann

Sju personer fra beredskapstroppen la sammen med tre lokale politifolk ut i politibåten fra Utøya, men fikk etter hvert problemer fordi båten tok inn vann.

Politifolkene kom seg da over i to møtende båter som de hadde rekvirert ved Utvika brygge kort tid i forveien.

– Da vi ankom øya oppfattet vi skyting og gikk mot trusselen. Etter kort tid ble gjerningsmannen pågrep, forklarer Snortheimsmoen.

Det skjedde nesten parallelt med at Behring Breivik kom gjennom til operasjonslederen i Søndre Buskerud politidistrikt.

Siden situasjonen fortsatt var uavklart fortsatte beredskapstroppen med å søke rundt på øya på grunn av meldingene om at det skal ha vært flere gjerningsmenn.

AKTUELT NÅ