Salgsrekord i boligmarkedet i juli – måtte utsette ferien

I juli var det salgsrekord i boligmarkedet. Eiendomsmeglerfullmektig Joakim Istad Larsen i Eiendomsmegler 1 måtte utsette ferien på grunn av pågangen.

Koronaviruset preger samfunnet

Boligprisene i hele landet er nå 5 prosent høyere enn de var for et år siden.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det har vært veldig mye mer å gjøre nå. Jeg tror jeg hadde 70 prosent flere salg i juli i år enn i fjor, sier eiendomsmeglerfullmektig Joakim Istad Larsen i Eiendomsmegler 1 til NRK.

I juli har pågangen vært så stor for meglerkontoret på Torshov i Oslo at Larsen måtte utsette ferien.

– Det er jo litt overraskende egentlig. Vi hadde ikke forventet så mye trykk som det har vært. Jeg forventet ikke at jeg måtte utsette ferien heller, men det er jo noe vi må tilpasse oss, så alle på kontoret har trådd til og stått på, sier Larsen.

Salgsrekord i juli

– Juli har en helt klar salgsrekord. Fjoråret hadde salgsrekorden, nå er det altså solgt 45 prosent mer enn rekordåret, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge til NRK.

Forrige måned ble det solgt 6.821 boliger i Norge. Det er 44,7 prosent flere enn juli året før, som ifølge Lauridsen var et rekordår allerede.

Det ble også lagt ut 46,1 prosent flere boliger for salg enn juli i fjor.

Bare i Oslo, der Larsen holder til, ble det solgt 1.099 boliger i juli. Det er 37,7 prosent flere boliger enn i juli året før. Og det ble lagt ut 864 boliger for salg, sammenlignet med 761 boliger i fjor.

Eiendomsmeglerfullmektig Joakim Istad Larsen i Eiendomsmegling 1

Eiendomsmeglerfullmektig Joakim Istad Larsen måtte stå over ferien i år fordi så mange ville kjøpe leilighet i Oslo.

Foto: Eiendomsmegling 1

Boligprisene øker med 5 prosent i år

Larsen forteller at de fleste boligene han har solgt har gått til rundt prisantydning, men at de fleste boligene har blitt solgt. Den såkalte liggetiden, altså hvor lenge boligen ligger ute for salg i gjennomsnitt, var på 33 dager i Oslo i juli.

– Noen har planlagt lenge, og noen har vi framskyndet. Så vi skulle lansert dem i august, men så framskyndet vi og solgte heller nå, midt på sommeren, sier Larsen.

Den nominelle boligprisøkningen i Oslo var på 0,6 prosent i juli, mens den sesongjusterte prisendringen kom på minus 0,1 prosent.

I hele landet steg boligprisene nominelt med 0,4 prosent i juli, og er nå 5 prosent høyere enn de var for et år siden. Prisendringen korrigert for sesongvariasjoner var 0,9 prosent.

Beste juli siden 2016

Sesongjusterte priser forsøker å fjerne effekter som gjentar seg hvert år, mens nominelle priser forteller noe om hvordan boligprisen utvikler seg fra måned til måned.

Julitallene kommer etter en prisoppgang i mai på 1,9 prosent, og en prisoppgang i juni på 0,8 prosent.

– Hvis vi skal se på prisveksten for landet under et så må vi tilbake til 2016 før vi faktisk har hatt en prisvekst i juli. De foregående årene har prisene gått ned i juli, sier Lauridsen.

Han sier omsetningsfallet som fulgte koronautbruddet i mars og april er mer enn hentet inn igjen.

Henning Lauridsen, avdelingsdirektør, NBBL

Henning Lauridsen i Eiendom Norge sier han tror effekten av null-renten nå er tatt ut.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Sterkest sesongjustert prisutvikling var det i Kristiansand, Tønsberg med Færder og Porsgrunn/Skien, viser tallene.

Follo hadde den svakeste sesongjusterte prisutviklingen, med en nedgang på 0,2 prosent.

– Vi forventet høy aktivitet og så muligheten for prisvekst, men tallet er overraskende høyt, skriver daglig leder i Krogsveen Sørlandet, Alex Modahl, i en e-post til NRK.

Sterkest i Kristiansand

– Utviklingen i boligmarkedet de siste månedene har vært svært sterk, og juli ble intet unntak. Men juli ble noe svakere enn mange hadde ventet og da spesielt i hovedstadsområdet og Bergen, sier Lauridsen.

Administrerende direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas, kaller boligsommeren for oppsiktsvekkende.

– Normalt ser vi at boligprisene går ned om sommeren, og på vårparten så var det gjengs oppfatning at boligprisene kom til å synke dramatisk på grunn av korona. Det motsatte har skjedd, mye takket være lave renter og god håndtering av korona i Norge, som blant annet har skapt tillit og optimisme i boligmarkedet, sier Buraas i en e-post til NRK.

Buraas tror prisveksten vil være litt flatere på høsten igjen, slik som normalt. Det tror også Eiendom Norge, som sier at effekten av null-renten nå er tatt ut.

«Oppsiktsvekkende» sommer

På grunn av koronakrisen i økonomien satte Norges Bank styringsrenten til null i mai i år. Det var første gang på 200 år at et slik grep ble gjort.

– Vi forventer prisutviklingen vil bli mer moderat fremover og at den svakere utviklingen i norsk og global økonomi nå vil få større betydning for boligmarkedet. På samme tid er det sannsynlig at husholdningenes konsum i større grad vil rette seg mot egen bolig da koronapandemien trolig fortsatt er i en tidlig fase. Hjemmet er en trygg havn mot korona, sier Lauridsen.

Carl O. Geving, Norges Eiendomsmeglerforbund

Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund forventer en sterkere utvikling enn vanlig i høstens boligmarked.

Foto: CF-Wesenberg / Kolonihaven

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, sier at organisasjonen forventer en sterkere utvikling enn vanlig utover høsten.

Redd for bølge nummer to

– Den gode nyheten er at boligmarkedet bidrar til å løfte norsk økonomi ut av krisen. Når husholdningenes bokostnader faller og egenkapitalen øker bidrar dette til en kraftig økning i husholdningenes konsum med positive ringvirkninger til næringsliv og arbeidsmarked, skriver Geving, men legger til at den dårlige nyheten er at sterkere prisvekst etterfølges av sterkere gjeldsvekst.

På Torshov i Oslo sier Larsen at han gjerne vil ha flere måneder som juli. Men han er usikker på om det kommer til å skje.

– Utover høsten så tenker jeg at vi kommer til å få en flat kurve, der folk fortsetter å selge, og det går, men jeg er litt redd for hva som skjer fremover med tanke på en bølge nummer to og en eventuell nedstenging hvis det blir aktuelt etterhvert, sier Larsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger