Hopp til innhold

Sakkyndig: – Virker som italienerne har overdrevet Krekar-saken noe

OSLO TINGRETT (NRK): Sakkyndig Brynjar Lia mener Krekars tilhengere virker mer radikale enn tidligere, men er uenig med italiensk påtalemyndighet i at saken mot mulla Krekar er den største «de siste 20 årene».

Brynjar Lia og Lars Gule i retten

EKSPERTER: Professor Brynjar Lia og førsteamanuensis Lars Gule har blitt innkalt for vitne i utleveringssaken mot mulla Krekar.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Brynjar Lia, som i dag er professor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, er innkalt som sakkyndig av mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling i utleveringssaken i Oslo tingrett.

Lia har lest deler av Krekars manifest om det italiensk påtalemyndighet er et terrornettverk, kalt «Rawt» eller «Rawti Shax». Mens Krekar selv mener det er snakk om en ideologisk plattform for et demokratisk parti, er Lia av en noe annen oppfatning.

Dokumentet der Rawt beskrives

I 2015 publiserte Krekar dette dokumentet, der ideen bak Rawt beskrives.

– Det er mye som skiller seg fra et vanlig demokratisk parti, blant annet at de vil støtte alle jihadistiske bevegelser. Det er stort vekt på evnen til hemmelighold, blant annet gjennom et eget akademi eller skole for å lære opp elevene i dette, forklarer Lia.

– Virker noe overdrevet

Bakgrunnen for utleveringsbegjæringen er at italiensk påtalemyndighet mener Krekar er hjernen bak terrornettverket, og at han de siste årene skal ha ledet nettverket fra cella i Kongsvinger fengsel.

Krekar, Fredrikstad-mannen Makwan Karim og en 42-åring bosatt i Drammen ble pågrepet sammen med en rekke andre mistenkte i flere europeiske land i november i fjor. Aksjonen var koordinert gjennom Eurojust og ble fremstilt som en stor seier av italiensk antiterrorpoliti.

– Aksjonen er den viktigste operasjonen som er gjennomført i Europa de siste 20 årene, sa Giuseppe Governale, sjef for det italienske antiterrorpolitiet.

Lia peker på at italiensk antiterrorpoliti hevder at medlemmer av nettverket skal ha forsøkt å skaffe seg våpen. I fengslingskjennesler Lia har lest kommer det også frem at nettverket skal ha rekruttert fremmedkrigere som skulle til Syria og Irak.

– Men i lys av den ekstreme rekrutteringen som har vært til IS de siste årene, virker dette ganske begrenset, sier Lia, og legger til:

– Når italienerne sier at dette er den største saken på 20 år, virker dette noe overdrevet.

– Stemmer dårlig med KrF

Lia var tidligere regnet som en av Norges fremste eksperter på Krekar, og vitnet blant annet i straffesaken mot Krekar i 2012.

Brynjar Meling sier til NRK at hensikten med å kalle inn Brynjar Lia som vitne, er å vise at Krekars angivelige nettverk har vært belyst i retten tidligere.

Lia var da tilknyttet Forsvarets forskningsinstitutt, og hadde fått fikk tilgang til det italiensk påtalemyndighet mener er organisasjonskart over Rawt. Plansjen, som ifølge Krekar bare viser en oversikt over chatte-administratorer, ble funnet i Krekars hjem på Tøyen da han ble pågrepet mars samme år.

Lia forklarte i 2012 at han mente Krekar hadde til hensikt å gjøre Rawt til en «væpnet, operativ gruppe sikt». Etter å ha lest deler av Rawt-manifestet Krekar publiserte i 2015, er Lia av bortimot samme oppfatning i dag.

– Når det gjelder væpnet kamp, står det man ikke skal ha det akkurat nå. Men det er en formulering som åpner for at væpnet kamp er mulig på sikt. Det heter at finansieringskildene til Rawt er krigsbytte. Dette stemmer dårlig med en sammenligning med norsk KrF, slik det er nevnt i media.

Mulla Krekar vitner i utleveringssaken

Mulla Krekar før sin forklaring i utleveringssaken i Oslo tingrett.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Virker mer radikale

Lias sakkyndigrapport fra 2012 inngår som en del av dokumentene PST har sendt til italienske påtalemyndighet i forbindelse med etterforskningen av Rawt. I sin forklaring for fire år siden sa Lia at Rawt skulle være en «sammensatt bevegelse, med både en geriljaving og en revolusjonær undergrunnsbevegelse».

PSTs politiadvokat Signe Aalling spør blant Lia om han har sett noen utvikling i Rawt-nettverket etter at han vitnet i 2012.

– Jeg synes det virker som de italienske medlemmene i cellen er veldig radikale. De jubler når de ser halshugginger, og så videre, sier Lia, og viser til en irakisk statsborger som tidligere i år ble dømt til fengsel i Italia for å være en del av Rawt.

I tillegg til Lia vitnet også Lars Gule, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, i retten tirsdag. Gule har forsket på islam og har fulgt flere av rettsprosessene mot Krekar, også som sakkyndig.

Koranbrenning i Oslo 2012

Flere av personene som er tilknyttet det angivelige terrornettverket Rawti Shax deltok på en demonstrasjon mot koranbrenning i Oslo i 2012.

Foto: Brænde, Eivind Griffith / NTB scanpix

– Jernbane og grønn politikk

Gule mener deler av Krekars manifest om Rawt tyder på at Krekar er i ferd med å bevege seg i en mer demokratisk retning. Gule peker på at deler av manifestet er ganske likt et ordinært partiprogram.

– Det snakkes om jernbane og at man vil ha en grønn politikk. Ser man på samtalene om mulighet for retur til Kurdistan, ser man også at ambisjonene er på hjemmebane, sier Gule.

Samtidig påpeker islamforskeren at bildet ikke er entydig, og at det også er mulig å tolke deler av manifestet som preget av salafistisk jihadisme - slik italiensk påtalemyndighet har gjort.

– Det er ingenting som tyder på at det er en organisasjon som har til hensikt å utføre terroraksjoner utenfor Kurdistan, men det er ikke vanskelig å gjøre den om til noe annet. Det er ikke uvanlig at slike organisasjoner opererer med en dobbel bunn, for å unndra seg etterretningstjenester, sier Gule.

Han tror Krekars posisjon i Nord-Irak og Kurdistan har blitt mindre de siste årene, som følge av den lange tiden i Norge.

– Krekar har neppe tilhengere som er villige til å utføre voldshandlinger mot personer han mener fortjener det. Hans fokus er Kurdistan, og dette synes i dag å være et politisk fokus, ikke et militært fokus, oppsummerer Gule, som lar det skinne gjennom i at han er uenig i at Rawt er et terrornettverk.

Den tolkningen det italienske etterforskningsmaterialet gjør er mulig, men ikke den eneste, og - kan jeg føye til - kanskje ikke den rimeligste.

Lappen Krekar smuglet ut fra fengselet

PST mener mulla Krekar sendte denne lappen fra Kongsvinger fengsel. Bildet er hentet fra nettsiden der lappen ble publisert.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Siste dag onsdag

Tidligere tirsdag vitnet politioverbetjent i PST Geir Øvstedal om etterforskningen mot mulla Krekar.

Øvstedal forklarte blant annet at Krekar i 2012 smuglet en lapp ut fra Kongsvinger fengsel, noe som førte til at det ble iverksatt sikkerhetstiltak når Krekar fikk besøk. Italiensk påtalemyndighet mener Krekar i perioden han satt fengslet styrte det påståtte terrornettverket fra cella på Kongsvinger.

Lappen som ble smuglet ut inneholdt en beskjed om Fredrikstad-mannen Makwan Karim, som også er siktet av italiensk politi. Karim har i et intervju med NRK stilt seg uforstående til terroranklagene, og gjentok i retten tirsdag at han kun kjenner Krekar gjennom sitt arbeid som journalist.

I løpet av rettssaken har det imidlertid blitt dokumentert utstrakt kontakt mellom Karim og flere andre i det angivelige nettverket. 42-åringen fra Drammen, som også er begjært utlevert til Italia, har blant annet forklart at Karim var mellomledd da en terrorsiktet irakisk kurder kom på besøk i forbindelse med en demonstrasjon mot koranbrenning i 2012.

Onsdag er siste dag av utleveringssaken i Oslo tingrett.

Makwan Karim hilser på mulla Krekar i retten

Terrorsiktede Makwan Karim hilser på mulla Krekar i retten tirsdag.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

AKTUELT NÅ