Hopp til innhold

– Ønsket ikke stor ståhei i Treholt-saken

Leder av Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter forklarer at de avviste åpne høringer for å unngå «stor ståhei» og oppmerksomhet rundt noe kommisjonen ikke ville legge vekt på.

Helen Sæter

Leder av Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter sier at loven ikke tillater offentlig innsyn i kommisjonens materiale mens den har en sak til behandling.

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Gjennopptakelseskommisjonen har fått kraftig kritikk fra flere hold for manglende åpenhet rundt arbeidet som ligger til grunn for beslutningen om å gjenoppta en sak eller ikke.'

I Treholt-saken krevde Arne Treholts advokat Harald Stabell at alle sakkyndige i saken skulle innkalles til en åpen høring. Det avviste kommisjonen.

Ville ikke legge vekt på Fornebu-bildet

– Fokuseringen på Fornebu-bildet kan få det til å se ut som om spørsmålet om bevisfusk fra politiets side er avhengig av hva man kan se på det bildet. Slik er det ikke. Gjennom vår utredning fant vi bevis for at ransakingen ble gjennomført og bildene tatt, slik polititjenestemennene hele tiden har sagt. Dermed fant vi at vi ikke kan tillegge spørsmålet om de forskjellige tolkningene av et uskarpt bilde fra Fornebu særlig vekt, sier Sæter til NRK Søndagsavisa.

Derfor ville heller ikke kommisjonen ha noen oppmerksomhet rundt den dikusjonen.

– Vi har sett det slik at det ikke er grunn til å lage stor oppmerksomhet, bruke mye ressurser og lage stor ståhei omkring motstridende sakkyndige uttalelser, som vi etterpå ville si ikke kunne tillegges vekt, sier Sæter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arne Treholt på Fornebu i 1984

Treholt fotografert på vei ut av en drosje på Fornebu den dagen han ble pågrepet.

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

Dørum kritiserer kommisjonen

Odd Einar Dørum, som var justisminister da Gjenopptakelseskommisjonen ble opprettet i 2004, er blant dem som mener den er for lukket.

Han er kritisk til hemmeligholdet i forbindelse med Treholt-saken.

– Jeg savner rett og slett mer åpenhet underveis i arbeidet, sier Dørum til NRK.

Nå mener han hele ordningen bør evalueres.

Odd Einar Dørum

Odd Einar Dørum var selv justisminister da kommisjonen ble etablert. Nå mener han den bør evalueres.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

– Kommisjonen ble opprettet for å gjøre sitt til at justissiden skulle bli mindre blind. Så vet vi at selv overfor de beste rettsvirksomheter, dommere og aktører inntreffer blindheten, sier Dørum.

– En så viktig virksomhet som Gjenopptakelseskommisjonen må alltid kunne vurderes på nytt for å se om den skal bli bedre, både når det gjelder mandatet og arbeidsformen.

– Lovgrunnlaget tillater ikke innsyn

Kommisjonsleder Helen Sæter erkjenner at Treholt-saken er spesiell, men vil ikke si at det er et problem for kommisjonen at den kritiseres for manglende åpenhet.

– Vi må også se på at vi tidligere har behandlet rundt 1200 saker uten at det har vært spørsmål om noe annet enn avgjørelsene våre, sier Sæter.

– Treholt-saken er spesiell, og vi er veldig oppmerksomme på kravet om åpenhet. Vi har hatt under løpende vurdering hva vi kan gi innsyn i.

– Hvorfor ble ikke referatene fra avhørene av vitnene offentliggjort underveis etter å ha gjort den nødvendige anonymiseringen?

– Lovgrunnlaget vårt tillater ikke det. Det er ikke offentlig innsyn i kommisjonens materiale mens vi har en sak til behandling, sier Sæter.

AKTUELT NÅ