Siv Jensen: – Godtar ikke kobling mellom Frp og terroristen

Da Siv Jensen skulle si unnskyld til Arbeiderpartiet i Stortinget i dag, brukte hun mer tid på å angripe regjeringas innvandringspolitikk.

Video Siv Jensen beklager i Stortinget

Siv Jensen beklager Per Sandbergs uttalelser, men fortsetter krangelen med Ap.

– Det må være mulig å ha en varm og ektefølt sympati i kjølvannet av hendelsene 22. juli, men samtidig framføre kritikk av norsk asyl og innvandringspolitikk, sa Siv Jensen i Stortinget i dag.

Fremskrittspartiet hadde på forhånd varslet at Jensen ville benytte finansdebatten til å si unnskyld til Arbeiderpartiet etter at Frps nestleder i går anklaget Ap for å ha spilt offer etter 22. juli.

BAKGRUNN: Sandberg fikk Ap-politikere til å gråte

Føler seg uthengt

Siv Jensen viste kort til gårsdagens muntlige og skriftlige unnskyldninger, før hun anklaget Ap for skittent spill.

– Utgangspunktet for gårsdagens spørretime var påstander fra Arbeiderpartiets representanter om at det er en sammenheng mellom 22. juli, norsk asyl- og innvandringspolitikk og Frp. Og det er en kobling jeg tar avstand fra.

Hun siterte deretter fra en artikkel på Dagbladet.no, der AUF-leder Eskil Pedersen gjentar påstandene om at Frp fører en hatsk debatt.

– Det de har ansvaret for, er holdningene. Det gjelder både før og etter 22. juli, for få partier debatterer innvandring på en så krass måte, sier Pedersen til Dagbladet.

Siv Jensen sier det er« forunderlig» at Frp får ansvaret for Anders Behring Breiviks holdninger.

– Påstandene handler om at opposisjonspartiet Fremskrittspartiet har ansvaret for konsekvensene av norsk asyl- og innvandringspolitikk, mens regjeringspartiene som har ført asyl- og innvandringspolitikken, ja de har ikke ansvar? spurte Jensen før hun understreket at det kun er gjerningsmannen som har skylda for sine holdninger og handlinger.

NB: Dagbladets tittel ga først inntrykk av at Eskil Pedersen mener Frp har skylda for Anders Behring Breiviks holdninger, men den ble senere endret.

– Unnskyldningen var ikke ektefølt

I sitt svar understreket Helga Pedersen at Arbeiderpartiet aldri har lagt skylda på Frp. Hun sa også at hun aksepterte Jensens unnskyldning.

Men SVs Bård Vegar Solhjell sa i sin replikk at han tvilte på hvor ektefølt unnskyldningen var. Han antydet også at Jensen burde lese Jon Risdals bok «Unnskyld», der ledere får tips om hvordan en skikkelig beklagelse gjennomføres.

Ifølge Solhjell manglet Jensens unnskyldning både raushet og troverdighet.

– Jeg synes ikke dette var en ordentlig unnskyldning, sier han til NRK.no.

KrFs Knut Arild Hareide sa i Stortingssalen at «Frp er like dårlige på unnskyldninger som de er på bistand,» mens Trine Skei Grande fra Venstre så seg nødt til å påpeke at verken Frp eller regjeringas innvandringspolitikk er ansvarlige for terrorangrepene 22. juli.

Krangler om offerrollen

Dermed fortsetter krangelen som startet i Stortingets spørretime onsdag.

Bakgrunnen for Sandbergs omstridte uttalelser i går var en debatt om tonen i det offentlige ordskifte etter terrorangrepene 22. juli.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Per Sandberg og Jonas Gahr Støre

– Jeg reagerer på at representaten sier at «Arbeiderpartiet har spilt ofre» etter 22. juli. Arbeiderpartiet var ofre etter 22. juli. Arbeiderpartiets juvel, ungdommen, ble forsvarsløst angrepet, sa Støre til Sandberg i går.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Siv Jensen var rasende etter at AUF-leder Eskil Pedersen tirsdag hevdet at Frp ikke tar ansvar for de innvandringsfiendtlige holdningene de angivelig er med på å skape.

Jensten spurte om utenriksminister Jonas Gahr Støre delte denne oppfatningen, og satte spørsmålstegn ved om Arbeiderpartiet sitter med definisjonsmakta når det gjelder ytringsfrihet.

I sitt svar antydet Støre at Frp spiller en falsk offerrolle i debatten etter 22. juli.

Uttalelsen fikk Sandberg til å tenne på alle plugger, og anklagelsene han nå beklager kom kort tid etterpå.

Her ser du Sandberg anklage Ap for å «spille offer» etter 22. juli:

Video Per Sandberg i spørretimen på Stortinget

- Hvis det er noen som har spilt offer etter 22. juli, så er det til de grader Arbeiderpartiet, sa Per Sandberg under spørretimen onsdag.

Botsgang

Per Sandberg var selv raskt ute med å si unnskyld da han innså hvor sterke reaksjoner uttalelsene hans førte til.

Flere Ap-politikere forlot salen med tårevåte øyne. Andre kalte seansen en skam for nasjonalforsamlingen.

Frps botsgang startet allerede i Vandrehallen i Stortinget i går ettermiddag, der både Jensen og Sandberg sto skolerett og ba om unnskyldning i alle kanaler.

Men det var ikke nok.

Siv Jensen sendte onsdag kveld et brev til Arbeiderpartiets stortingsgruppe der hun blant annet skrev:

«... Det vises til spontanspørretimen 23. november. Stortingsrepresentant Per Sandberg uttrykte seg uheldig i sitt spørsmål til utenriksminister Jonar Gahr Støre noe Sandberg i ettertid selv har beklaget og på vegne av Frps Stortingsgruppe så vil jeg med dette beklage (uttalelsen)... ».

Arbeiderpartiets Martin Kolberg har allerede sagt til NRK at de aksepterer unnskyldningen fra Siv Jensen og Frp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger