Fangene kommer opprinnelig fra den muslimske Xinjiang-provinsen i Kina, og kinesiske myndigher har lenge krevd å få dem utlevert.
Etter Taliban-regiments sammenbrudd i Afghanistan høsten 2001, ble tusensvis av personer mistenkt for å ha forbindelser med terrorhandlinger og de ble arrestert.
Mange av dem ble ført til den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba, hvor de har vært fanget i flere år.
Blant dem var også vel 20 uighurer, som er navnet på den muslimske befolkningen fra Xinjiang-provinsen i Kina.
Uighurene har lenge kjempet for større selvstendighet, og enkelte grupper i provinsen har gjennomført terrorhandlinger mot offentlige bygninger.
Ingen trussel
Etter lange avhør har amerikanske myndigheter kommet frem til at uighurene på Guantanamo ikke utgjør noen terrortrussel, og de ønsker derfor å bli kvitt dem.
Kina har lenge krevd å få dem utlevert, men der risikerer uighurene lange fengselsstraffer og kanskje dødsstraff.
Derfor henvendte USA seg tidligere i år til flere land, blant annet Norge, for å høre om de var villige til å ta i mot uihgurene.
Men norske myndigheter sa nei.
Både fordi Norge mener dette er en sak amerikanerne selv må ordne opp i og fordi man var bekymret for at et ja kunne skape problemer i forhold til den viktige handelspartneren Kina.
Saken har vært behandlet både av Utenriksdepartementet og Utlendingsdirektoratet.
- Norsk flyktningepolitikk er basert på at vi følger FNs høykommissær for flyktningers anbefalinger og vurderinger av hvem som har flyktningestatus. I denne saken har ikke FNs høykommissær vært inne i bildet, og da var det ikke naturlig for Norge å ta imot dem, sier Vidar Helgesen, statssekretær i Utenriksdepartementet.
- Det ville også være unormalt om Norge skulle ta imot flyktninger fra USA som USA har ansvaret for, legger han til.
- Betenkelig
Til helga får den fengslede ugurske menneskerettighetsaktivisten Rebiya Kadeer den prestisjefylte Rafto-prisen.
Styreleder for Rafto-stiftelsen mener norske myndigheters oppførsel er meget betenkelig:
- Det viktigste nå er at de ikke sendes tilbake til Kina, hvor vi vet at de ikke vil få en rettferdig dom. De bør få opphold i et vestlig land, så får man heller undersøke hvorvidt de har noe på samvittigheten. I Kina vil de få en veldig ublid skjebne, sier styreleder for Raftostiftelsen Arne Liljedahl Lynngård.
Uighurene er et folkeslag på åtte millioner mennesker, og de utgjør rundt halvparten av befolkningen i den kinesiske provinsen Xinjiang.
De er et tyrkisktalende folkeslag og er i hovedsak muslimer.