NRK Meny
Normal

Nytt rentekutt fra Norges Bank

Norges Banks hovedstyre har besluttet å kutte styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent. Sentralbanksjefen utelukker ikke at Norge kan få negativ rente.

Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av hovedstyret i Norges Bank har på nytt kuttet styringsrenta.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Dermed er rentedommen på linje med det de fleste ekspertene ventet på forhånd.

Rentebeslutningen ble tatt på hovedstyrets rentemøte onsdag.

– Vekstutsiktene for norsk økonomi er noe svekket, og vi venter at prisveksten etter hvert vil avta. Styringsrenten settes derfor ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Han viser i sin begrunnelse til at både utsiktene til økonomisk vekst og rentene internasjonalt halt falt siden forrige rentemøte.

– Utviklingen i norsk økonomi har vært svakere enn lagt til grunn, og arbeidsledigheten vil trolig stige noe, sier Olsen.

Nytt historisk bunnivå

Ifølge en spørreundersøkelse nyhetsbyrået Reuters gjennomførte i forkant av rentebeslutningen ventet 16 av 16 økonomer at sentralbanken ville kutte i renta.

Det nye rentekuttet fra Norges Bank innebærer et nytt rekordlavt rentenivå siden Norges Bank ble opprettet for 200 år siden, på 0,5 prosent.

Ikke nullrente i år

Styringsrenta har vært fallende siden inngangen til finanskrisen høsten 2008, da den var 5,75 prosent. Beste boliglånsrente lå da på 7-tallet.

Flere eksperter spår nå en styringsrente på 0,0 prosent innen nyttår.

Men sentralbanken endrer nå sin rentebane, slik at ytterligere rentekutt dyttes lenger frem i tid sammenlignet med det Norges Bank tidligere har spådd.

Nordea skriver i en markedsoppdatering at det nå er lavere sannsynlighet for et nytt kutt i juni, og at rentebanken indikerer en rentebunn på 0,2 prosent fra januar 2017.

– Slik vi vurderer utsiktene, kan styringsrenten bli satt ytterligere ned i løpet av året, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

– Norge kan få negativ rente

Det mest oppsiktsvekkende i sentralbanksjefens uttalelse i forbindelse med rentebeslutningen, er at hovedstyret tar ordene «negative renter» i sin munn.

– Lavere renter kan gi økt sårbarhet i det finansielle systemet. Når styringsrenten nærmer seg en nedre grense, øker også usikkerheten om virkningen av pengepolitikken. Det taler nå for å gå mer varsomt fram i rentesettingen. Skulle norsk økonomi bli utsatt for nye store forstyrrelser, vil hovedstyret likevel ikke utelukke at styringsrenten kan bli negativ.

(saken oppdateres)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger