NRK Meny
Normal

– Bygningene raser sakte sammen og vi ser én mann inni der

Mureren Anders Aabel så godsvognene dundre inn i terminalbygget på Sjursøya.

Ulykken på Sjursøya

Terminalbygget på Sjursøya raste sammen da godsvogner dundret inn i det.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Murer Anders Aabel skulle kjøpe mørtel på havneområdet Sjursøya i Oslo onsdag. Han ble øyenvitne da de løpske godsvognene kom dundrende.

– Vi hadde akkurat krysset jernbanesporet på vei inn dit vi handler, når vi får en skygge av et tog i enorm hastighet tett opp mot bilen. Vi skjønte med en gang at dette er «klin gærent». Jernbanesporet går ikke videre, vognene har ikke noe lokomotiv foran og de har en enorm fart, sier Aabel til NRK.

Vognene raste inn i biler og bygninger, inn i en båt og til slutt ut i sjøen. Aabel forteller videre om den høydramatiske hendelsen:

– Vi håper at det ikke har vært mange folk som jobber der, vi stopper bilen og går ut. Bygningene har fremdeles ikke rast ferdig, de raser av en eller annen grunn veldig sakte sammen, og vi ser bare at det er én mann inni der, forteller Aabel.

– Men det er litt sånn – ja, det er vanskelig å få gjort noe, legger han til.

Tre personer omkom i ulykken og fire personer ble skadet.

Les også: Tog sporet av - tre personer omkommet
Les også:
Traff terminalen med like mye kraft som når en jumbojet tar av

Saken fortsetter under videoen

Video Ulykken på Sjursøya

– Hørte et «svisj»

Aabel forteller at han handler på kaia annenhver dag. Vanligvis er jernbanesporene fylt opp av containerhengere med flybensin.

– Vognene kunne ha truffet disse store containerne med flybensin, og da hadde det vært en helt annen historie, mener mureren.

Les også: – Svært sjeldent tilfelle
Les også: Følg godsvognenes ulykkesferd

Han hørte ikke at vognene kom.

– Det var bare et «svisj»! De må ha hatt så høy hastighet at de nesten ikke var på skinnene, Det var ingen lyd, og ikke noe signal om at det kom noe, ingen bommer som var nede, lys eller noe annet, forklarer Aabel.

Saken fortsetter under animasjonen

Video Animasjon av togulykken

KLIKK FOR Å SE ANIMASJON: Her gikk godsvognenes ville ferd.

Aaabel sier det vanligvis er lett å se når tog ankommer Sjursøya, grunnet lyssignaler og bommer. I tillegg har togene normalt en hastighet på fem til ti kilometer i timen.

– Her kom det en skygge av seks-syv stor hengere, riktignok uten containere, så det er relativt flatt, men: Steike altså, for en hastighet! sier Aabel.

Les også: Ble ikke varslet før det smalt
Les også: - Vi prøvde å stoppe toget

– Hang som et slips bak

Andre øyenvitner har fortalt lignende historier til NRK.

Morten Schrøder

Morten Schrøder så godsvognene komme susende forbi.

Foto: Ellen Sporstøl / NRK

– Jeg stod og lastet opp lastebilen da jeg hørte et forferdelig bråk. Så så jeg godsvognene komme susende forbi brygga i over hundre kilometer i timen. De siste vognene var ikke nede på skinnene, de hang som et slips bak. De gikk rett gjennom en rundkjøring og en terminal og rett ut i fjorden, sa lastebilsjåfør Morten Schrøder til NRK tidligere i dag.

– Det ser helt forferdelig ut her. Det er tog, nedslåtte bygninger, det ser ut som at det har gått av en bombe her nede, la han til.

Les også: - Kunne ikke gjort noe annerledes
Les også: - Svaret ligger på Alnabru

Vegard Halveg jobber på havna og så også toget komme.

– Toget kom i langt over 100 kilometer i timen. Vi så ikke så mye ut av vinduet, så vi løp ut for å se. Da vi løp ut sporet den ene vogna av. Den traff mot en lastebil, men han klarte å svinge til siden. Det ser ut som en krigssti, fortalte Halveg til NRK.

Video Godstog sporet av på Sjursøya

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Det er store ødeleggelser på ulykkesstedet på Sjursøya.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger