– Det mest alvorlige er hodeskadene

Blodansamlinger i hodet, blødning i øynene og brudd i ribbein på små spedbarn. Rettsmedisiner Torleiv Rognum sier at opp mot 12 babyer i året utsettes for livstruende vold.

Torleiv Ole Rognum

RETTSMEDISINER: Torleiv Rognum på Rikshospitalet i Oslo har undersøkt og obdusert flere barn som har blitt utsatt for vold.

Foto: NRK

– En av de virkelig alvorlige skadene er påførte hodeskader, som filleristingssyndromet, sier professor i rettsmedisin Torleiv Rognum på Rikshospitalet.

I jobben sin har Rognum obdusert døde barn og undersøkt spedbarn som har overlevd alvorlig vold. Han sier hodeskader kan være livstruende:

– Det kan handle om en forelder som ikke har fått sove fordi barnet har kolikk og derfor rister barnet, slik at det oppstår alvorlige hodeskader, sier Rognum.

Han uttaler seg på generelt grunnlag og ikke om den nåværende voldssiktelsen i Oslo.

I dag ble et foreldrepar siktet for vold etter at de kom med sin fire uker gamle datter til legevakten i Oslo. Tilstanden til den lille jenta var så alvorlig at hun ble sendt rett til Ullevål sykehus med livstruende skader.

Det er ikke kjent hvilke skader hun har.

Legevakten i Oslo

LEGEVAKTEN I OSLO: Foreldreparet tok med den fire uker gamle jenta hit til legevakten forrige uke.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Kan dø av skadene

Det har vært en eksplosiv økning i anmeldelser av vold mot barn de siste årene. I fjor ble en mor dømt til 14 års fengsel for å ha drept den ett år gamle datteren ved å senke henne i en bøtte med vann.

Kripos sier de ikke lenger blir overrasket over hva noen utsetter barna sine for.

Ifølge rettsmedisiner Rognum blir rundt 5 prosent av alle barn i Norge utsatt for grov vold. Når det gjelder livstruende vold, er det snakk om mellom 10 og 12 tilfeller i året.

– Det typiske for skadene er blodansamlinger utenfor hjernen, blødning i netthinnen inne i øynene, og ribbebrudd og knokler som har røket. Én av tre spedbarn som får denne typen skader dør, sier Rognum.

Nabo: – Det var krangling der

Politiet i Oslo etterforsker nå foreldrene til den fire uker gamle jenta som blir behandlet for livstruende skader.

Sturla Henriksbø

ETTERFORSKER VOLD: Politiadvokat i Oslo politidistrikt Sturla Henriksbø.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Foreldrenes historie om hvordan dette hadde oppstått var ikke forenelig med de massive skadene barnet hadde, sier politiadvokat Sturla Henriksbø.

En av naboene til moren til jenta sier til NRK at det var mye krangling i leiligheten. En annen sier at det er en rolig oppgang, og at det ikke har vært noe bråk i den aktuelle leiligheten.

Foreldrene til den lille jenta nekter straffskyld. De ble før helga varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

– Min klient tar saken tungt og er veldig bekymret for datteren sin, sier advokat Julia Ringvik Bennin, som forsvarer barnefaren.

SISTE NYTT

Siste meldinger