Rybak er «årets plagiat» i Russland

Aleksander Rybak beskyldes på nytt for plagiat. Denne gangen i Russland med en russisk sang. Mandag fikk han russisk showbusiness sin pris for årets plagiat.

Alexander Rybak
Foto: Kim Erlandsen / NRK

Mandag 31. mai var det kjendisaften i Moskva. Radiostasjonen «Sølvregn» – «Serebrennij Dozhd» hadde utdeling av sine hovedpriser for 2010. Det er prisene for de mest tvilsomme oppnåelsene i russisk showbusiness i året som har gått.

Prisen i de syv kategoriene er en kalosje i sølv som står på en trekloss. Den 12 centimeter høye premien veier én kilo.

De til sammen 10 sølvkalosjepremiene kan du se her på radiostasjonens hjemmeside.

Fra skam – til ære

Reporteren i den russiske TV-stasjonen MTV rapporterte fra mottakelsen på utsiden av lokalet at prisen har gått fra å være den mest skammelige for 15 år siden - til nå å ha blitt en prestisjepris.

Aerosmith

Den russiske radiostasjonen mener låta til Rybak likner på Aerosmiths 'I dont want to miss a thing'.

Foto: AFP PHOTO/HO

Og at stjernene i russisk showbusiness gjør hva som helst for å få lov å bli avbildet i den store utgaven som står i hagen.

Aleksander Rybak deltok i klassen som heter «Årets plagiat - eller se nå å gi denne tilbake til eieren!»

Tror ikke på mirakler

Aleksander Rybak synger sangen - «Ja ne veru v chudesa» - «Я не веру в чудеса» - Jeg tror ikke på mirakler. Den andre sangen er den amerikanske gruppa Aerosmith med sangen «I dont want to miss a thing».

Miksen som radiostasjonens egen redaksjon har satt sammen av de to sangene viser stor likhet mellom sangene.

Det finnes flere mikser på YouTube hvor de to sangene er blitt satt sammen. I noen av videoen blir de to låtene flettet sammen. Se video YouTube-video her .

Latterliggjort

Blant årets elleve deltakere i «Sølvkalosjen» var det Aleksander Rybaks sang som stakk av med førsteprisen.

Sølvkalosjen for årets plagiat sendes derfor til Oslo. Prisvinneren selv var i motsetning til de russiske kjendisene ikke til stede.

Benevnelsen kalosje er valgt fordi det russiske språket med sine finurligheter gir rom for tolkning på hva dette egentlig betyr. Det ene er at ordet «Колоша» konkret betyr en kalosje. Det andre er at utrykket «Å sette seg i kalosjen» betyr å dumme seg ut - å gjøre seg til latter.

Så dermed «å sette noen i kalosjen» - det betyr kort og godt å latterliggjøre vedkommende.

Filmmusikk

Dette er russisk showbusiness sitt svar på den amerikanske filmindustriens «Det gylne bringebær» - for de dårligste prestasjonene i amerikansk filmindustri.

Det er i filmen «Det svarte lynet» - hvor Aleksander Rybak spiller hovedmelodien. Filmen handler om en ung russisk mann som får en gammel svart Volga av sin far.

Bilen viser seg å kunne fly - dermed blir den ettertraktet for mange - og det utvikler seg til en trillerkomedie. Filmen hadde premiere i januar i år.

- God reklame

Men det er sangen til Aleksander Rybak som får årets høyeste og mest tvilsomme utmerkelse - som årets plagiat i russisk musikkindustri.

Aleksander Rybaks agent, Jelena Shereptsova i plateselskapet Universal Music Russia, sier at de slett ikke ser alvorlig på beskyldningen om plagiat.

– Er det noen som skal beskyldes for plagiat, så må det jo være låtskriverne og ikke sangeren. Nei, dette er ikke negativt. Det er snarere med på å bekrefte den enorme populariteten til Aleksander Rybak her i Russland, sier hun fornøyd til NRK.

I neste uke kommer Aleksander Rybak til Moskva for å delta i en annen prestisjeprisutdeling - nemlig som årets artist i Russland.

Det er mulig han får med seg også sølvkalosjen i bagasjen tilbake til Norge.

SISTE NYTT

Siste meldinger