Hopp til innhold

I retten for 2000 drap: – Erkjenner ikke straffskyld

Tirsdag starter den tre måneder lange rettssaken mot 47-åringen som er tiltalt for å ha deltatt i og beordret drap på rundt 2000 mennesker under folkemordet i Rwanda.

Den tiltalte i Rwanda-saken med sin forsvarer

TILTALT FOR 2000 DRAP: Tiltalen knytter familiefaren som er bosatt i Bergen til flere hendelser som skjedde i løpet av tre uker i april 1994 i Kibungo-distriktet. Her skal han ha stilt sin egen bil til disposisjon for transport av drapsmenn, og skal ha vært til stede under flere drap. Her er han i samtale med sin forvarer Harald Stabell i Bergen tingrett.

Foto: NRK

Den 47 år gamle mannen har i mange år bodd og jobbet i Bergen, og ble i september tiltalt for deltakelse i folkemordet i Rwanda.

Hele første uka av rettssaken er satt av til tiltaltes forklaring. Det brukes tolk, så det er ventet at forhandlingene derfor vil ta noe tid.

100 vitner fra Rwanda skal forklare seg i Oslo tingrett i løpet av 12 uker; 75 av dem på videolink fra Afrika og 25 møter i direkte i tinghuset.

Hevder han ikke var til stede

Ifølge tiltalen skal mannen ha medvirket til drap på rundt 2000 mennesker i løpet av noen uker våren 1994.

Han erkjenner ikke straffskyld, skriver forsvarer Harald Stabell i en tekstmelding til NRK dagen før rettssaken.

Etter det NRK kjenner til kommer mannen til å hevde at han ikke var til stede der massakrene ble begått, og vil forklare at han reddet mange menneskers liv.

I påtalemyndighetens tiltale heter det: «Han deltok på møter hvor det ble planlagt drap, og/eller beordret drap gjennomført. Videre deltok han i organiseringen av drap og transporterte både bevæpnede drapsmenn og fordrevne personer til steder hvor de ble drept».

Mellom 500.000 og en million mennesker ble drept under folkemordet i Rwanda, av dem mange kvinner, barn og eldre.

Krevende etterforskning i over tre år

De siste elleve årene har 47-åringen vært bosatt med sin familie i Bergen. I Norge har han jobbet som renholder og levd i skjul i årevis helt frem til han ble siktet og arrestert i mai 2011.

Kripos har ansvaret for å etterforske folk bosatt i Norge som mistenkes for krigsforbrytelser. De startet etterforskningen på oppfordring fra den rwandiske statsadvokaten, og har brukt tre og et halvt år på å etterforske og å skaffe bevis.

Ifølge Kripos har etterforskningen vært krevende, blant annet fordi den handler om hendelser 18 år tilbake i tid, og fordi det skjedde i et annet land.

150 vitner er avhørt i Rwanda, både overlevende og tidligere militsmedlemmer.

  • SE VIDEO: (N.B! Sterke bilder. Artikkelen fortsetter under)
    Reportasje fra Dagsrevyen juni 2009, 15 år etter folkemordet i Rwanda.

    SE VIDEO: Reportasje fra Dagsrevyen juni 2009, 15 år etter folkemordet i Rwanda.

Første sak i Norge

Statsadvokat Petter Mandt har tidligere uttalt til NRK at det er viktig å få tiltalte straffet fordi «ingen skal kunne rømme fra et ansvar hvis man har begått en straffbar handling».

– Hvis man har begått krigsforbrytelser, en forbrytelse mot menneskeheten eller deltatt i et folkemord, så er det viktig at man skal straffes for det, uavhengig av hvor man er, sa Mandt.

47-åringen er tiltalt for å medvirket til drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Det er første gang en slik sak føres i Norge. Tiltalte kan likevel bare dømmes for medvirkning til drap fordi Norge på tidspunktet for forbrytelsene ikke hadde noen lov om folkemord.

Nedjustert drapstall

Da mannen ble arrestert knyttet siktelsen ham til drap på 70.000 mennesker. I tiltalen er dette nedjustert til å gjelde rundt 2000 drap, og knyttet til tre spesifikke angrep og massedrap i løpet av noen ukers tid i 1994.

I Kibungo-distriktet skal han ha stilt sin egen bil til disposisjon for transport av drapsmenn, og skal ha vært til stede under flere drap.

Påtalemyndigheten beskriver i tiltalen mannen som en motivator, leder og profilert medlem av militsen, og ansvarlig for mye av det som skjedde da tusenvis av tutsier ble beordret drept.

«Han styrket drapsmennenes motivasjon til å ta liv ved sin tilstedeværelse, står det i tiltalen.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hodeskaller etter folkemordet i Rwanda

Hodeskaller etter folkemordet i Rwanda.

Foto: ANTONY NJUGUNA / Reuters

– Slaktet mennesker på flukt

Ifølge norske påtalemyndigheter var han med på et spesielt brutalt angrep en torsdag i april for 18 år siden. Politiet, militsen, militæret og sivile angrep et kommunehus i byen Birenga, der et stort antall mennesker hadde søkt tilflukt.

Her skal de drept rundt 1000 mennesker med skytevåpen, håndgranater og macheter. Drapene skal ha startet på ettermiddagen og pågått i flere timer.

Ifølge tiltalen var 47-åringen med på et tilsvarende angrep dagen etter, denne gang mot et område tilhørende den katolske kirke. Også her ble rundt 1000 mennesker som hadde søkt tilflukt drept i et flere timers langt angrep.

Et tredje punkt i tiltalen gjelder et sykehus der flere hadde søkt tilflukt. Flere ganger, i en periode på over tre uker, hentet militsen personer på sykehuset. Totalt 40 personer ble hentet fra sykehuset og drept på en mursteinsfabrikk i nærheten, og 47-åringen skal ha vært med på også dette.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger