Hopp til innhold

Russlands ambassadør mener Norge overreagerer

Svalbard var aldri et planlagt stoppested for den russiske viseministeren, men en nødvendig mellomlanding på grunn av værforholdene, hevder den russiske ambassadøren til Norge.

Viatsjeslav A. A. Pavlovskij

– GODE VENNER: – Min personlige mening er at dette er en overreaksjon. Jeg skal forsøke å overbevise mine norske venner og partnere om at det ikke er noen nye retningslinjer. Vi ønsker å være venner og en god nabo med Norge, smiler ambassadøren Viatsjeslav A. A. Pavlovskij.

Foto: NRK

Mandag ble den russiske ambassadøren kalt inn på teppet av norske myndigheter for å svare på det kontroversielle besøket til Russlands visestatsminister, Dmitrij Rogozin, på Svalbard.

Besøket var ikke juridisk ulovlig, men et klart brudd på Norges og EUs sanksjonsliste over personer som er uønsket i landet fordi de er forbundet med folkerettsbrudd i Ukraina og annekteringen av Krim-halvøya.

– Svalbard var ikke hensikten med besøket. Han var på vei til stasjonen på Nordpolen. Det var kun logistiske grunner til at han mellomlandet på Svalbard. Han fløy kun til Barentsburg på grunn av været og tekniske årsaker, sier ambassadør Viatsjeslav A. A. Pavlovskij.

– Hvorfor opplyste han ikke norske myndigheter om mellomlandingen?

– Dere må lese Spitsbergen-avtalen, som sier at man ikke må si ifra til norske myndigheter på forhånd.

– Vi ønsker å være venner

På spørsmål om ambassadøren synes norske myndigheter overreagerer, er svaret klart:

– Ja, for å være ærlig, så synes jeg det. Min personlige mening er at det er en overreaksjon. Jeg skal forsøke å overbevise mine norske venner og partnere om at det ikke er noen nye retningslinjer. Vi ønsker å være venner og en god nabo med Norge, smiler ambassadøren.

Etter besøket, omtalte Pavlovskij, møtet som «nyttig».

– Vi formidlet vår forklaring, og at dette ikke burde være noen sak. Det har vært et langvarig og godt forhold mellom Russland og Norge. Det bør vi vektlegge.

Skal endre reglene etter Svalbard-besøket

– Det er ikke hver dag den russiske ambassadøren innkalles til UD. Vi har ingen intensjon om å eskalere situasjonen. Norge ønsker et godt forhold til Russland, men et godt naboskap betinger at Russland etterlever det som er viktig for Norge, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Ifølge ham kom UD «sitt klare syn» på at personer som står på sanksjonslista ikke er velkomne til Norge, og at Norge allerede i vår gjorde dette klart overfor Russland. Han sier ambassadøren tok kritikken til etterretning.

– Likevel så skjedde dette i helga. Ikke bare kom visestatsministeren til Svalbard, men han markerte det også ganske kraftig i sosiale medier. Det er skuffende og beklagelig.

Ifølge Brende kommer de nå til å endre forskriftene, slik at det ikke lenger skal være noen tvil om at sanksjonslista også gjelder på Svalbard som på fastlandet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger