Russland benekter kapasitetsproblemer ved grensen

For andre dag på rad har utsendelse av avviste asylsøkere ved Storskog blitt utsatt på grunn av« praktiske problemer hos russerne». Men ved den russiske ambassaden hevder de at det dreier seg om uenighet om hvem som skal sendes tilbake eller ikke.

For andre dag på rad har utsendelse av avviste asylsøkere ved Storskog blitt utsatt på grunn av praktiske problemer hos russerne.

– Det er forhold på russisk side som gjør at vi ikke får transportert ut, men vi samarbeider med russiske myndigheter, og håper at vi i løpet av kort tid kan starte returene igjen, sier Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NRK fredag.

Heller ikke torsdag ble det gjennomført noen utsendelse av avviste asylsøkere ved Storskog. Grunnen til forsinkelsene skal ha vært saksarbeid og mangel på personell på russisk side.

I pressemelding fra Politiets utlendingsenhet fredag opplyser de at en planlagt uttransport i dag ble avbrutt på grunn av manglende busskapasitet.

«Utover dette har vi erfart at det skal være datatrøbbel og/eller bemanningsutfordringer ved den russiske grenseovergangen Boris Gleb, som ligger direkte overfor Storskog.», heter det videre i pressemeldingen.

Politiets Utlendingsenhet håper å kunne sende ut asylsøkere i morgen og i dagene fremover, men avventer på at russiske myndigheter skal få orden i sine dataproblemer. Annemart Moland rapporterer fra Kirkenes.

– Godt samarbeid

– Vi har et godt samarbeid med russerne. Nå er det praktiske hensyn som har gjort at vi ikke har fått sendt ut de siste dagene, så håper jeg at vi kan komme i gang igjen så fort som mulig, og det håper jeg vi får til, sier Listhaug fredag.

– Fra vår side er det klart at utsendingene skal fortsette så fort det praktisk lar seg gjøre.

Hun mener at politiet og utlendingsmyndighetene har full kontroll over situasjonen ved Storskog, og gjør det de skal for at utsendelsene skal skje så raskt som mulig.

– Jeg har full tiltro til at de gjør det som tenkes kan for at vi få transportert ut personene som ikke har grunnlag for opphold i Norge, sier Listhaug.

Andrey Kulikov ved Russlands ambassade sier det er helt trygt for asylsøkerne å returnere til Russland og at de vil bli tatt godt vare på.

resseattaché Andrej Kulikov ved den russiske ambassaden sier at de som sendes tilbake har lovlig opphold i Russland.

Russland: – Ikke kapasitetsproblem

Men på den russiske ambassaden i Oslo sier presseattaché Andrej Kulikov til NRK at han ikke tror at det dreier seg om et kapasitetsproblem ved den russiske grensen.

– Jeg tror ikke det var et teknisk problem, men muligens en uenighet om hvem som skal sendes tilbake eller ikke. Vi har en veldig moderne grense og kan håndtere et stort antall mennesker, sier han.

– Vi må se nærmere på årsaken til at returene stanses. Vi må huske på at mennesker som anses som asylsøkere i Norge, har ikke søkt asyl i Russland.

Han mener at norske og russiske utlendingsmyndigheter nå må komme frem til en avtale om hvem man faktisk kan sende tilbake til Russland.

– Trygt i Russland

Kulikov sier også at han fra russisk ståsted skulle ønske at man hadde en mer positiv dekning av Russland og landets rolle i å håndtere den vanskelige flyktningkrisen ved grensene.

– Det har også blitt anerkjent av Norge at vi har spilt en positiv rolle og vært veldig fleksibel i håndteringen av situasjonen. Det er absolutt trygt for asylsøkere i Russland, og ingen blir stående uten tak over hodet, sier han.

– Men igjen, dette er ikke nøyaktig asylsøkere. Disse menneskene har gyldige oppholdstillatelser i Russland, så de kan komme tilbake til vårt land og velge selv hvor de vil dra etterpå.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger