NRK Meny
Normal

Russisk trussel mot norsk fisk

Russland truer med å innføre importforbud på all norsk fisk fra 1. oktober.

Helga Pedersen
Foto: Arkivfoto / Scanpix

Ifølge veterinærmyndighetene i Russland er det funnet 75 forfalskede sertifikater på norske fiskeprodukt som er eksportert til Russland.

Trusselen om sanksjoner mot Norge kommer i et brev til den norske ambassaden i Moskva i dag.

Fiskeriminister Helga Pedersen ser svært alvorlig på saken.

Bakgrunnen for de russiske reaksjonene er at det er avdekket falske sertifikater på norske sjømatprodukter, fastslår Pedersen.

  - Men vi vet ikke om denne forfalskningen har skjedd på norsk eller russisk side. Derfor mener vi det er helt urimelig  at Russland varsler den type sanksjoner som de nå gjør, sier hun til NRK..

I en pressemelding sier hun at norske myndigheter nå reagerer på flere måter.

Overrasket og bekymret

- Jeg har i dag sendt et brev til min russiske kollega Gordeev, hvor jeg uttrykker at jeg er både overrasket og bekymret over utviklingen i saken. Jeg ber Gordeev personlig engasjere seg i saken slik at vi kan finne en snarlig løsning. Jeg har tett kontakt med utenriksministeren i håndteringen av saken.

Vi har også god kontakt med EU i denne saken. Samarbeidet med EU er ikke minst viktig da vi i kraft av EØS-avtalen bruker de samme veterinær- og sanitærregler som EU, sier fiskeri- og kystministeren, sier Pedersen i  pressemeldingen. 

 Norge selger hvert år sjømatprodukter til en verdi av 4 milliarder kroner til Russland. Fiskeeksporten alene utgjør 75 % av samlet norsk eksport til Russland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger