NRK Meny
Normal

«Røde Tarzan» får ikke asyl

Den russiske nynazisten Vjatjeslav Datsik har fått avslag på asylsøknaden.

Vjatsjelav Datsik

Datsik, kjent som «Røde Tarzan», meldte seg for politiet i for to uker siden Oslo etter å ha rømt fra en lukket psykiatrisk avdeling i St. Petersburg.

Foto: Skjermdump: YouTube

Det skriver VG Nett .

– Det foreligger nå et avslag på asyl fra UDI. Politiet forbereder en utvisningssak, sier politioverbetjent Øyvind Nordgaren ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politisdistrikt til avisen.

LES: Rømt russisk nynazist pågrepet i Oslo
LES MER: Holdt kontakten med nazi-parti fra sykehuset
LES OGSÅ: Ny pågripelse i nynazist-saken

Rømte fra psykiatrisk avdeling

Datsik meldte seg for politiet i Oslo for to uker siden etter å ha rømt fra en lukket psykiatrisk avdeling i St. Petersburg. Da han oppsøkte politiet leverte han inn en ladd pistol.

Både Datsik og to norske statsborgarar ble varetektsfengslet i 24. september. En fjerdemann ble varetekstfengslet dagen etter.

LES: Tre fengsla i nynazist-sak
LES OGSÅ: Fjerdemann fengslet etter nazirazzia

Viste nazihilsen

Datsik viste nazihilsen da han ble framstilt for fengsling i Oslo tingrett. Han var påsatt håndjern og iført T-skjorte med nazisymboler under fengslingsmøtet.

Som medlem av det forbudte, nynazistiske partiet «Slaviske forbund» ble han i fjor dømt til forvaring i St. Petersburg.

Led av schizofreni

Retten fant at han led av schizofreni og Datsik ble først plassert i den rettspsykiatriske avdelingen ved det beryktede, største fengselet i St. Petersburg «Kresti», som betyr «Korset».

LES: «Den røde Tarzan» og russisk nynazisme

Fra Kresti ble Datsik sendt til forvaring og behandling på Druznoselskaja psykiatriske sykehus utenfor St. Petersburg, hvor han rømte fra.

Frontfigur i slavisk ungdom

33-årige Datsik, kjent i Russland som Røde Tarzan for sin deltakelse i ulike former for kampsport, har vært en av frontfigurene i den nynazistiske organisasjonen Slavisk union.

Organisasjonen ble erklært ulovlig i Russland i mars i år, men gruppen skal ifølge den russiske nettavisen ha opprettet kontor i Norge.

LES OGSÅ: Fant militært adgangskort under nazirazzia

Vjatsjeslav Datsik

Datsik er i Russland kjent for sin deltakelse i ulike former for kampsport.

Foto: Skjermdump: YouTube
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger