Russisk gjennombrudd for Norwegian

Flyselskapet Norwegian får åpnet for to nye ruter gjennom den sørlige delen av Russland.

Norwegian-skilt på Gardermoen

Noen generell åpning av russisk luftrom for Norwegian er det foreløpig ikke snakk om. Det er tre ruter til Bangkok som nå får fly gjennom sørlige deler av Russland.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det er det danske flybransjemediet Check-in.dk som mandag morgen melder at Norwegian har fått åpnet to nye ruter fra henholdsvis København og Stockholm til Bangkok i Thailand. I november 2016 fikk Norwegian lov til å fly ruten Oslo-Bangkok gjennom russisk luftrom.

Noen generell åpning av russisk luftrom er det foreløpig ikke snakk om, kun to nye konkrete tillatelser. Flyene får tillatelse til å fly gjennom russisk luftrom som går gjennom det sørlige Russland, skriver Dagens Næringsliv.

For Norwegian betyr det to nye konkrete ruter gjennom passasjen som ellers er lukket for selskapet.

SAS- og Norwegian-fly på Værnes lufthavn

En avtale inngått mellom Skandinavia og daværende Sovjetunionen i 1956 ga SAS enerett i Skandinavia til å fly over Russland i Sibir.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Gammel enerett til SAS

En avtale inngått mellom Skandinavia og daværende Sovjetunionen i 1956 ga SAS enerett i Skandinavia til å fly over Russland i Sibir. Avtalene forhindrer Norwegian å fly gjennom russisk luftrom på turer mellom Skandinavia og Asia, med unntak av de tre konkrete rutene til Bangkok.

I starten av november i fjor hadde norske samferdselsmyndigheter et forhandlingsmøte med Russland om å få fly i den såkalte «sibirkorridoren», men samtalene endte uten resultater. Norwegian vil ha direkteruter mellom Norge og Tokyo og ønsker da å fly over sibir.

Avtalen fra 1956 mellom de skandinaviske landene og som da var Sovjetunionen gir SAS enerett på å benytte luftrommet over Sibir på ruter til Asia. Slike avtaler gjelder omtrent alle land i Europa, unntatt Storbritannia og Italia som har fremforhandlet at mer enn ett selskap kan benytte luftrommet.

Norwegian var blant vinnerne på Oslo Børs fredag, med en oppgang på 13 prosent.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger