Føler seg lurt trill rundt av russearrangør

Russen mener eventselskapet ROK lurer dem økonomisk, og kan fortelle om kontantbetaling i titusenkroners-klassen, mangel på kvitteringer og mangelfulle kontrakter. Nå skal Forbrukerombudet se på saken.

Video 2105

Eventselskapet ROK er den største aktøren når det gjelder russefeiring, og har de to siste årene hatt en årlig omsetning på 24 millioner kroner.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Merete K. Solum, bussjef på Holi/ns.

Merete K. Solum mener ROK lurer dem trill rundt.

Foto: NRK
Alise Marcussen Traheim

Russepresident Alise Marcussen Traheim forteller om kontantbetalinger i titusen-kronersklassen.

Foto: NRK

Russefeiringen er blitt millionindustri, og en av de store arrangørene er eventselskapet ROK, som russen nå mener lurer dem økonomisk.

– De lurer russen trill rundt, de tar så mye penger de vil, og vi betaler fordi vi vil være med på arrangementene, sier Merete K. Solum, bussjef på Holi/ns.

– Ingen pris i kontrakten

Hvert vår feirer russen at 13 års skolegang snart er over. De er ikke redde for å bruke penger, men mange av årets avgangselever føler at russen blir lurt av eventselskapet ROK, som arrangerer flere av de største russetreffene.

– I kontrakten vi har skrevet med ROK så står det ikke noen priser, så de kan ta så mye de vil, selv om vi har skrevet under kontrakten, forteller Solum.

Eventselskapet ROK het tidligere Russens Organisasjonskomite. Selskapet er den desidert mektigste aktøren når det gjelder russefeiring og arrangerer hvert år russefester på Tryvann, Hellerudsletta og Lillehammer.

ROK var i flere år en stiftelse og fikk kritikk for ikke å vise regnskapene sine. Nå er de blitt et aksjeselskap, og har de to siste årene hatt en årlig omsetning på 24 millioner kroner.

Betale 33.000 kontant

For første gang arrangerte ROK i år også en egen russebusskåring for Bærumsrussen på Telenor Arena. Det er særlig forholdene rundt dette arrangementet russen nå reagerer på.

– Vi betaler ekstremt mye penger. Vi får først oppgitt en sum som de fleste oppfatter som relativt mye, men ok, det skal vi betale. Så kommer de senere og sier at det koster ytterligere 33.000 kroner, sier Alise Marcussen Traheim, russepresident ved Stabekk videregående skole.

Russefering 2011

Jentene på russebussen Holi/ns måtte betale flere titusen i kontanter, uten at de fikk kvittering av ROK for å får være med på et russearrangement.

Foto: NRK

Hver buss måtte i forkant av kåringen betale 19.000 kroner i deltakeravgift. Mange sier de synes dette var dyrt, men at de meldte seg på fordi de trodde prisen inkluderte alle utgifter. Derfor ble flere mildt sagt overrakset da arrangøren ifølge russen kom og krevde inn flere titalls tusen for strøm rett før kåringen startet.

– Det kom en strømregning på 30.000 for syv minutters spilletid. Det er jo helt ekstremt, sier Christian Kvandal fra russebussen Boarwalk Empire.

Hvem kom den regningen fra?

– Den kom fra ROK.

Ingen kvitering

Russen synes også måten pengene måtte betales på er problematisk.

– Det at man betaler strøm kontant på Telenor Arena det er jo litt spesielt, sier Ida Marie Wold Øvergaard, bussjef på Vauxhall.

Hvor mye betalte dere da?

– 11.800.

Får dere kvittering da?

– Nei, vi fikk ikke det, det var bare å gi pengene og så la de dem oppi en konvolutt og gikk, sier Øvergaard.

Men har dere fått kvittering for disse tingene?

– Nei, ingen kvitteringer, bekrefter Traheim, som også var på arrangementet på Telenor Arena.

ROK avviser

Daglig leder i ROK, Mie Skard, vil ikke la seg intervjue av NRK. I en e-post tilbakeviser hun alle påstandene fra russen.

Daglig leder i ROK, Mie Skard

Daglig leder i ROK, Mie Skard tilbakeviser alle anklager.

Foto: NRK

Skard skriver at "betalinger skjer primært gjennom faktura og kortterminal, kun i liten grad kontant. Russen får alltid kvittering."

Hun skriver også at "ROK har ingenting med strømmen eller kablingen på Telenor Arena å gjøre."

Til påstanden om at prisene ikke er oppgitt i kontraktene skriver ROK at "dette stemmer ikke." ROK sier også at "vi lurer ingen", og at "… etter hva vi hører er ROK kjent for å være en sjeldent ryddig aktør."

Russen forteller derimot at de aldri fikk noen kopi av kontakten de signerte i forkant av kåringen på Telenor Arena. De måtte bare skrive under og levere den tilbake til ROKs samarbeidspartner.

Sårbar gruppe

Gry Nergård

Gry Nergård i Forbrukerombudet vil nå undersøke om det er noe i russens påstander mot ROK.

Foto: NRK
 Erik Lundeby, ansvarlig for etikk og samfunnsansvar i NHO.

Erik Lundeby i NHO mener det skal være en selvfølge at man får kvittering og at papirene er i orden.

Foto: NRK

Ifølge Forbrukerombudet er russen en spesielt sårbar gruppe. De er uerfarne både når det gjelder økonomi og inngåelse kontakter. Derfor mener ombudet det hviler et ekstra ansvar på profesjonelle aktører som tjener penger på russen.

Russen forteller at mye av betales kontant og de får ikke kvittering. Er det greit?

– Nei, det er ikke greit, og det er jo ikke først og fremst i forhold til vårt lovverk, men i forhold til annen type lovverk. Man skal alltid ha kvittering på det man har betalt, både fordi man skal kunne sjekke etterpå at det vært riktige priser i det man har fått forespeilet, men også fordi man skal kunne gjøre innsigelser i ettertid, sier Gry Nergård i Forbrukerombudet.

Hvilke krav har man til å vite hva man betaler for?

– Det er klart at når du skal kjøpe noen ting så skal du ha gode og klare prisopplysninger i forkant av det, sier Nergård.

Også NHO synes det er trist hvis russen føler de blir lurt i sitt første møte med næringslivet.

– Det skal selvfølgelig være orden i papirene. Det skal være hvitt, det skal være kvitteringer, du skal behandle kundene dine ordentlig etter gode prinsipper, og det er det inntrykket vi også skulle ønske russen satt igjen med når de har vært igjennom russeferingen, sier Erik Lundeby, ansvarlig for etikk og samfunnsansvar i NHO.

– Avtalt spill

Russen legger ned mye tid og penger i russebussen. For mange er den store drømmen å vinne den nasjonale russebusskåringen på Tryvann. Men også her mener russen at det er noe skurrer.

Flere russ forteller at det ikke holder å ha den fineste bussen eller det beste lydanlegg for å vinne. De hevder de får beskjed om å styre unna konkurrerende russetreff som landstreffet i Stavanger, siden dette foregår samme helg som ROK arrangerer landstreff på Lillehammer.

– De sa til oss at, når vi var i møte med de, så sa de at det aldri er noen som har dratt til Stavanger som har vunnet på Tryvann før, sier Alise Marcussen Traheim, russepresident ved Stabekk videregående skole.

Må man være kompis med ROK for å vinne?

– Jeg tror nok det, dessverre. Hvis vi hadde uttalt oss om det her før russetiden så er vi redde for at vi da eventuelt ikke skal vinne noe på Tryvann da, for eksempel, Christian Kvandal.

Også dette tilbakeviser ROK, som skriver: "Dette stemmer ikke."

De sier en ekstern jury er med på å avgjøre hvem som vinner de ulike kåringene og at "Vi blander oss ikke i juryenes vurderinger, men er tvert imot stolte over det gode arbeidet de gjør."

– ROK sier hele tiden at på en måte at det er en uavhengig jury da som bestemmer hvem som skal vinne, og det er jo helt fair. Men så fikk vi vite etter kåringen på Tryvann at de bussene som juryen mente skulle vinne, de vant ikke, fordi ROK omgjorde da på det her, for å please de bussene som da kanskje var hadde best samarbeid med ROK, sier Ida Marie Wold Øvergaard, bussjef på Vauxhall.

NRK har vært i kontakt med jurymedlemmer som bekrefter at de bussene de vurderte som de beste, ikke vant, noe de mener er merkelig.

Selv om mange av årets russ synes flere av arrangementene har vært både vellykket og godt organisert, frykter de at neste års russ også vil føle seg lurt når deres russefeiring er over.

Neste år så kommer det jo nye russ, hva skjer da?

– Da tror jeg dessverre det kommer til å være som det har vært med oss og alle årene tidligere. Jeg skulle ønske det ikke var sånn, men det er vanskelig å endre på det, sier Christian Kvandal.

Hvorfor det?

– Fordi vi er som sagt russ, vi er lette å lure, vi er villige til å bruke penger for å ha en bra russetid.

SISTE NYTT

Siste meldinger