NRK Meny
Normal

Røyksalg under disk drøyer

Innføringen av røyksalg under disk i Norge lar vente på seg. Men fra årsskiftet av skal røyk og snus ut av syne.

Tobakk
Foto: Helge Hansen / SCANPIX

Det er nå ett år siden Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad varslet at all røyk og snus skal bort fra utstillingene ved kassene i norske butikker. Det eneste kundene skal få se er en nøytral liste over hvilke typer sigaretter som er til salgs. Her står også prisene oppført.

Ekstra høringsrunde

Men ordningen, som etter planen skulle innføres fra første kvartal i år, har blitt utsatt. Statssekretær Arvid Libak (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet sier at forsinkelsen skyldes at lovendringen måtte ut på en ekstra høringsrunde.

Sylvia Brustad

Det er ett år siden Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad varslet at all røyk og snus skal bort fra utstillingene ved kassene i norske butikker.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- For å ha vårt på det trygge sendte vi lovforslaget ut på EØS-høring, og der har fristen gått ut, sier Libak.

Dermed kommer kan ikke den nye ordningen settes ut i live før tidligst første del av 2009. Samtidig varsler britiske myndigheter at de vil innføre en lignende ordning.

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon har uttalt seg kritisk til de nye reglene, og mener bransjen med dette pålegges en kostnad på over 500 millioner kroner.

- Vi ser kun det positive her: Nemlig at folk skal slippe å bli minnet på tobakksvarer når de er i butikken. Utfordringene for HSH går det an å løse, mener Libak.

Vil snus til livs

Libak sier seg fornøyd med tall som viser at færre og færre nordmenn røyker – spesielt i aldersgruppen 16 til 24 år. Antall røykere i denne aldersgruppen er nede i 16 prosent – en nedgang på hele 12 prosentpoeng fra 2002.

Andelen røykere i befolkningen sank fra 24 til 22 prosent fra 2006 til 2007. Målet er å komme under 20 prosent innen 2010.

Libak ser med bekymring over at andelen unge som snuser har eksplodert fullstendig de siste årene.

I 1995 brukte ti prosent av menn i alderen 15-24 år snus daglig eller av og til; ti år senere var tallet steget til 35 prosent.

Et røyk- og snusforbud i skolen er nå aktuelt.

- Vi ber fylkeskommunene gå gjennom sine regelverk i henhold til bruk av tobakk i skolen. Et snusforbud i skolene er det de som må avgjøre, sier Libak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger