Hopp til innhold

Roser kongens nyttårstale: – Glimrende, men trist at det er nødvendig

Kong Harald mener voksne har et særlig ansvar for å omtale hverandre med respekt. – Vi må oppføre oss ordentlig mot hverandre, sa kongen.

Kongen tar et oppgjør med debattklimaet i Norge i årets nyttårstale til folket.

I sin nyttårstale hadde kong Harald fokus på hvor viktig det er med vennlighet og respekt for hverandre. Han minnet oss på at Norge fremdeles er et land der vi kan ytre, tro og mene, og hvor vi har friheten i behold. Han refererte til Salomons ordspråk i Bibelen: «Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet går ut fra det.»

– Vi kan bevare hjertet vårt ved å være vennlige mot hverandre. Ved å føre en respektfull samtale på tross av uenighet. Ved å løfte andre frem. Vi bevarer det også når vi gjenkjenner et medmenneske i en fremmed. For da innser vi det mest sentrale: Å være et menneske på jorden.

Kong Harald ba oss huske på at hver enkelt har en mulighet til å påvirke egen og andres følelse av verdi og livsglede. At hver og en av oss betyr noe.

Akkurat ditt smil kan gjøre en forskjell for et menneske du møter på gaten. Akkurat ditt vennlige ord kan skape en bedre hverdag for en annen. Akkurat din omtanke kan utløse nye gode handlinger.

H.M. kong Harald

Barn lærer av det voksne gjør og sier

Norge er bygget på evnen til å inngå kompromisser, enten det er i familien, skolegården, på jobb eller i politikken, utdypet kongen.

– Det å kunne leve godt sammen på tross av forskjeller og uenigheter, er kanskje noe av det aller viktigste å bevare. Både i våre nære relasjoner, i Norge og i verden, sa kong Harald.

Han påpekte at voksne har et særlig ansvar for måten vi omgår hverandre på. Barn og unge lærer av det voksne gjør og sier.

– Det er vi som gjennom vår adferd formidler hva som er greit. Derfor må vi oppføre oss ordentlig mot hverandre. Vi må snakke om og til hverandre på en måte som vi ønsker at barna våre skal ta med seg videre gjennom livet.

– Da må vi av og til tenke oss godt om, poengterte kong Harald.

Kongens nyttårsønske

I likhet med juletalen til dronning Elizabeth av Storbritannia, som også oppfordret folk til å respektere hverandre, ønsket kong Harald seg et felles nyttårsforsett for oss alle:

At vi i året skal møte hverandre med vennlighet.

H.M. Kong Harald

Kongen løftet også frem de som er i tjeneste for Norge i andre land, samt helsearbeidere, lærere og servicearbeidere som bidrar til et fellesskap i samfunnet som daglig møter mennesker på ulike arenaer.

– I likhet med mange andre yrkesgrupper skaper dere en opplevelse av at de aller fleste yter sitt beste og vil hverandre vel, sa han.

Roser kongens nyttårstale

Avtroppende redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, har i løpet av 2018 kritisert en debattkultur han mener har fått utvikle seg. En rope- og skrikekultur, fremfor en saklig samtalekultur. Stanghelle roser kongens nyttårstale.

– Det er et både vakkert og glimrende nyttårsforsett. Det er trist at det skal være nødvendig at kongen kommer med det, men det er det, sier Stanghelle.

Harald Stanghelle

– Det er ingen som har en sterkere talerstol enn den han har i nyttårstalen sin, sier avtroppende redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

2018 var et år med flere medieoppslag om utskjelling, trusler og uheldig språkbruk i sosiale medier. Både blant barn, unge, voksne og politikere, som gjør at mange velger å utebli fra den offentlige debatten.

– Det er viktig at vi tar til motmæle og problematiserer dette, så får det kanskje noen til å tenke seg om. Det finnes ingen som har en så sterk og samlende posisjon som kong Harald i Norge. Det er ingen som har en sterkere talerstol enn den han har i nyttårstalen sin, sier Stanghelle.

Endre holdninger

Anine Kierulf er fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter med ytringsfrihet som spesialfelt. Hun mener kongens budskap er viktig, og at alle kan prøve å forholde seg til meningsmotstander med respekt.

– Det er viktig både i omgang med hverandre, og for vår rolle som forbilder for dem som vokser opp. Det betyr ikke at vi ikke kan være dypt uenige om ting, men at vi kan snakke med hverandre på en måte hvor vi prøver å tolke motparten i beste mening. Bidra til en diskusjon, som kan bidra til mer forståelse, i stedet for å bare hamre løs på hverandre med allerede inntatte standpunkter, sier hun.

Anine Kierulf

– Uenigheter kan fremføres saklig med argumenter, og ikke på måter som utdefinerer meningsmotstandere, sier fagdirektør Anine Kierulf

Foto: NTB

Kierulf legger til at barn fra tidlig skolealder kan trenes til at uenighet ikke bare er greit, men at det kan være noe positivt.

– Uenigheter kan fremføres saklig med argumenter, og ikke på måter som utdefinerer meningsmotstandere, sier Kierulf

– Hva synes du om kongens nyttårsønske?

– Det syns jeg er helt konge!

Les også: – Det er ingen i denne saken som har kneblet ytringsfriheten

Her er hele nyttårstalen til HM Kong Harald V.

Her er hele nyttårstalen til kong Harald.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger