NRK Meny
Normal

Rører ikke styringsrenta

Norges Banks hovedstyre valgte nok en gang å holde styringsrenta uendret på 1,5 prosent.

Sentralbanksjef Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret i Norges Bank gjorde ingenting med styringsrenta, men sier en forventet renteoppgang kommer ennda lenger frem i tid enn sentralbanken tidligere har anslått.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Sist gang Norges Bank gjorde en endring i styringsrenta var i mars 2012.

– Jeg synes å ane spenningen i rommet, sa sentralbanksjef Øystein Olsen på pressekonferansen før rentebeslutningen ble offentliggjort.

Så kom rentedommen: Styringsrenta holdes uendret, noe som neppe overrasket noen.

– Forventet renteoppgang skyves frem i tid

Olsen sier at en samlet vurdering fra hovedstyret tilsier at renten bør holdes på det samme nivået også i tiden som kommer, mellom 1-2 prosent i tiden frem til neste pengepolitiske rapport legges frem.

– Utsiktene for inflasjon og produksjon er lite endret siden juni. Styringsrenten holdes derfor uendret, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Han viser til at det han beskriver som en moderat økonomisk oppgang fortsetter hos Norges handelspartnere, men vekstutsiktene er noe svakere enn tidligere antatt.

Styringsrentene er satt ned i euroområdet og i Sverige. Den forventede renteoppgangen ute er skjøvet ytterligere ut i tid.

– Analysene i den pengepolitiske rapporten vi legger fram i dag, tilsier at styringsrenten blir liggende på dagens nivå ut neste år, og at den deretter økes gradvis, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Men sentralbanken fikk problemer med å spre budskapet om rentebeslutningen.

Hverken utsending av pressemelding eller Norges Banks nettsider fungerte som normalt.

Norges Bank: – Ingen grunn til å tro at vi har vært utsatt for hacking

I forkant av rentemøtet falt Norges Banks nettsider ned, og de første 13 minuttene etter at rentebeslutningen ble offentliggjort var det ikke vært mulig å få tilgang til Norges Banks nettsider med noen nettlesere.

Publikum ble møtt av en feilmelding fra leverandøren Evry.

Først etter nesten 15 minutter ble det mulig å tilgang til beslutningsgrunnlaget og hovedstyrets vurdering.

– Vi vet ikke hva som har skjedd, men vi prøver å finne ut av det nå. Så langt har vi ingen grunn til å tro at dette skyldes noe hackerangrep, sier kommunikasjonsrådgiver Therese Riiser Wålen i Norges Bank til NRK.

Hun sier at Norges Bank har hatt problemer med å sende ut pressemeldinger etter at en ny versjon av nettsidene ble lansert i sommer.

Evry: – Ikke godt nok

I følge tjenesteleverandøren Evry tålte ikke Norges Banks nettsider den store trafikken som en følge at mange fulgte rentebeslutningen på nett.

– Det var en ekstrem trafikk inn til Norges Banks nettsider i forbindelse med at mange ville ha informasjon om rentebeslutningen som førte til at nettsidene knelte, sier pressetalsmann Geir Remman i Evry.

Han karakteriserer det som svært beklagelig at tjenesten var treg og utilgjengelig en periode rundt rentebeslutningen.

– Det er ikke godt nok og er noe vi må ettergå, sier Remman.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger