Ronan Farrow lover flere #metoo-avsløringer

Den amerikanske journalisten Ronan Farrow brukte 10 måneder på å avdekke oppførselen til den nå fengslede filmmogulen Harvey Weinstein. Han kjenner fortsatt på et ansvar for at dårlig oppførsel og maktmisbruk avsløres.

Ronan Farrow

Ronan Farrow har vært på listen til Time Magazine over verdens 100 mest innflytelsesrike personer, og Forbes Magazine kåret han to ganger til en av verdens mest innflytelsesrike personer under 30 år. Nå er han 31 og har snudd Hollywood på hodet.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Ronan Farrow (31) er kjendisbarnet som veltet Hollywoods mektigste mann, filmprodusenten Harvey Weinstein. Som sønn av skuespiller Mia Farrow og filmregissør Woody Allen vokste han opp i den verdenen han har bidratt til å snu på hodet.

I oktober 2017 publiserte magasinet The New Yorker artikkelen «From Aggressive Overtures to Sexual Assault: Harvey Weinstein's Accusers Tell Their Stories».

Den var skrevet av Farrow, hvor kvinner i filmbransjen fortalte ham hvordan Weinstein – mannen bak en rekke av filmbransjens største suksesser – hadde forgrepet seg seksuelt mot dem.

Noen dager før hadde avisen The New York Times trykket en lignende artikkel, hvor en rekke kvinner også hadde stått frem med likelydende anklager.

Artiklene fikk ballen til å rulle, og #metoo ble et verdensomspennende begrep etter at skuespilleren Alyssa Milano brukte emneknaggen på Twitter i forbindelse med avsløringene.

Harvey Weinstein er nå stilt for retten. Nærmere 100 kvinner har anklaget ham for seksuelle overgrep og voldtekter.

Den tidligere filmmogulen er kun en av flere som har mistet jobb, posisjon og ære.

Harvey Weinstein i retten

En gang var han regnet som den mektigste i Hollywood. Nå er Harvey Weinstein fengslet og stilt for retten, tiltalt for overgrep.

Foto: Mark Lennihan / AP

Brukte 10 måneder på saken

Ronan Farrow, som brukte 10 måneder for å få hull på Weinstein-historien, endte med å bli belønnet med verdens mest prestisjetunge journalistpris, Pulitzerprisen, sammen med journalistene i The New York Times for sine avsløringer.

Selv gir han mesteparten av æren til kvinnene som stod frem, som turde å fortelle under fullt navn – selv om de risikerte roller og karrierer. Og grasrotaktivisten Tarana Burke som allerede i 2006 lanserte #metoo-uttrykket.

– Jeg var kun en av mange journalister som lenge stanget hodet mot veggen i arbeidet med å avsløre alvorlige forbrytelser. Mitt bidrag bestod i å avdekke maktmisbruk og seksuelle forbrytelser, sier Ronan Farrow når NRK møter ham i Oslo.

Han har nettopp holdt sitt innlegg på NHOs årskonferanse. I morgen deltar han på et arrangement om #metoo på Sentrum Scene i samarbeid med NRK Urix.

Ronan Farrow sammen med moren Mia Farrow

Ronan Farrow avbildet sammen med moren Mia Farrow under en mottakelse 25. oktober 2018. De to har fortsatt et nært forhold etter alle de familiære kontroversene.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Kjølige familieforhold

Selv om han forsøker å unngå for stort fokus på sin familiebakgrunn, er den en av årsakene til at han er opptatt av seksuelle overgrep.

Ronan Farrow er den eneste biologiske sønnen til Mia Farrow og Woody Allen. Men han har en rekke adoptivsøsken. En av søstrene, Dylan, anklaget sin adoptivfar for overgrep mot henne da hun var liten.

Ronan har hele veien støttet søsteren og gått hardt ut mot faren, som har benektet overgrepsanklagene.

Da anklagene ble kjent, hadde Allen allerede innledet et kontroversielt forhold til Soon-Yi Previn, som formelt var Mia Farrows adoptivdatter fra et tidligere ekteskap, men som hadde vokst opp med Allen som farsfigur.

Skrev om dommeren

Ronan Farrow har fortsatt å jobbe videre med #metoo-saker.

Gravejournalisten har stått bak nye og avslørende artikler, hvor maktpersoner knyttes til overgrep. Senest i september i fjor publiserte The New Yorker en rekke saker om dommeren Brett Kavanaugh, som til slutt fikk plass i amerikansk høyesterett etter en opprivende godkjenningsprosess.

Brett Brett Kavanaugh under høringen i Kongressen

Brett Kavanaugh under den temperamentsfulle høringen i Kongressen, da han skulle godkjennes til vervet som høyesterettsdommer.

Foto: Jim Bourg / Reuters

Kavanaugh ble beskyldt for seksuelle overgrep mot kvinnelige medstudenter. En av dem, Christine Blasey Ford, fortalte sin historie under ed i høringen i Kongressen.

Kavanaugh selv eksploderte og langet ut mot politikere som skulle godkjenne ham. Han mente anklagene var en hevn for at Hillary Clinton tapte presidentvalget i 2016.

Christine Blasey Ford under høringen i Kongressen

Professoren Christine Blasey Ford under vitnemålet i Kongressen.

Foto: Pool / Reuters

Mannen som nominerte ham, president Donald Trump, som selv har vært anklaget for seksuelle trakassering og utenom ekteskapelige seksuelle forhold, forsvarte Kavanaugh og gjorde i stedet narr av kvinnene.

Kavanaugh endte med å bli godkjent med minst mulig margin.

– Er du forbauset over effekten som #metoo-avsløringene har hatt verden over?

– Jeg er veldig rørt av mange modige stemmer som har talt mot makten og fortalt sannheten, svarer Farrow.

Må fortsette å granske

Han mener journalister og media har en avgjørende rolle for at seksuelle overgrep og maktmisbruk blir avdekket.

– Du får ikke slike avsløringer, hvor mektige personer er involvert, uten granskere. Det er ikke bare meg, men en rekke andre journalister som utførte svært grundige arbeider gjennom fjoråret og som fortsetter med det – for å sørge for at det fremdeles er søkelys på dårlig oppførsel, sier Farrow.

Stephanie Clifford (Stormy Daniels) og Karen McDougal

Stormy Daniels (t.v.) og Karen McDougal (t.h.) hevder begge å ha hatt et seksuelt forhold til Trump etter at han giftet seg med Melania Trump. Påtalemyndigheten hevder Trump betalte dem for å holde tett.

Foto: Ethan Miller Dimitrios Kambouris / AFP

Selv skriver han på en ny bok, med tittelen «Catch and Kill».

– «Catch and Kill» er et uttrykk som benyttes av tabloidmediene; nyhetsmedier som forsøker å drepe saker for å beskytte personer med makt. Uttrykket er i det siste blitt enda mer kjent, fordi også president Donald Trump bruker denne taktikken, å «presse i hjel» historier om seg selv, sier han.

Farrow refererer til den stadige pågående saken om at Trump via omveier betalte penger til magasinet National Enquirer for at publikasjonen skulle kjøpe opp historien til en tidligere Playboy-modell, for så aldri å trykke den. Og at presidenten betalte pornoskuespilleren Stormy Daniels såkalte hysj-penger for å holde tett.

Ronan Ferrow

Gravejournalisten er også i gang med å lage en serie med undersøkende journalistikk for strømmegiganten HBO.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Ronan Farrow sier dette ikke er en uvanlig strategi for mektige og berømte menn i USA. Også Harvey Weinstein overlevde lenge på denne metoden.

Bokmanuset til «Catch and Kill» skal være levert 1. februar, men selv om deadline nærmer seg vil ikke gravejournalisten gå nærmere inn på hvilke avsløringer han kommer med.

– Wait and read it, er svaret vi får.

SISTE NYTT

Siste meldinger