Hopp til innhold

Romania-støtte går ikke til romfolk

Norske politikere snakker varmt om å hjelpe romfolk i landet de kommer fra. Men pengene Norge gir til Romania, går ikke til rom-tiltak. I dag sier Stortinget nei til nasjonal tiggerforbud.

Romfolk i Targu Jiu i Romania.

Av 730 millioner kronene Norge har gitt til Romania mellom 2004 og 2011, har bare 1,1 millioner gått til prosjekter rettet direkte mot romfolk.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Ingen av de 70 største prosjektene som har fått norske EØS-midler i Romania, er rettet spesielt mot romfolk, skriver Aftenposten i dag. Av 730 millioner kroner er bare 1,1 millioner gått til slike prosjekter.

Da NRK spurte medlemmene i justiskomiteen på Stortinget om de gir til tiggere, svarte alle unntatt én nei. Komitéleder Per Sandberg (Frp) mente at han likevel bidrar mye til romfolk i Romania.

– Alle som betaler skatt gir betydelige midler. Vi betaler 20 milliarder i EØS-kontingent i dag, så jeg synes jeg bidrar i stort monn, sa Sandberg til NRK.

Men EØS-sekretariatet kan bare vise til tre prosjekter som er rettet inn mot romfolk, skriver Aftenposten.

Romfolk

I fjor sommer holdt en stor gruppe romfolk til på Årvoll i Oslo. Det skapte en stor debatt om å gjeninnføre et tiggerforbud. I dag blir det avvist av Stortinget.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Mer penger skal gå til romfolk

Jan Bøhler

Jan Bøhler (Ap) sier nei til nasjonalt tiggerforbud, men ja til å forby tigging enkelte steder.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK
Grete Faremo

Justisminister Grete Faremo sier at man ikke kan forby fattigdom, men vil likevel ha lokale forbud mot tigging.

Foto: NRK / Helge Carlsen

Jan Bøhler, justispolitisk talsperson i Ap, mener grunnen er at det er lenge siden tildelingene til Romania ble gjort, og at man da ikke hadde den samme oppmerksomheten rund romfolk.

– Det har skjedd en omdreining. Tiltakene Aftenposten skriver om ble planlagt i 2005–2006. Det var før romproblematikken kom for fullt i Norge. Det er et helt annet fokus på det nå, sier Bøhler til NRK.

Han lover at fra nå av skal en mye større del av pengene gå til romfolktiltak i Romania.

Tiggerforbud nedstemt i dag

– Vi har sagt at 230 millioner skal brukes til tiltak for romfolk i Romania og Bulgaria. Denne debatten kommet for fullt etter 2011, og også EU skal bruke store midler på å hjelpe romfolk, blant annet med skolegang, sier Bøhler.

I dag skal Stortinget behandle et forslag fra Frp og Høyre om et nasjonalt tiggerforbud. Det er allerede klart at forslaget kommer til å bli nedstemt av de rødgrønne regjeringspartiene.

I stedet vil de vedta at kommunene skal kunne forby tigging på enkelte steder og til enkelte tider. Justisdepartementet vil også senke terskelen for utvisning av EØS-borgere som begår kriminalitet.

Ønsker at romfolket blir i hjemlandet

Da forslagene ble lagt fram sa justisminister Grete Faremo at man «kan ikke forby fattigdom».

– Men man skal forby det litt..?

– Det er en regulering som er nødvendig av flere hensyn, men som ikke er et totalforbud. Vi vil redusere ulempen for folk som påvirkes av tiggingen, og vi ønsker at flere blir i hjemlandet og mottar hjelp der, sier Bøhler.

Han vil ikke si hvilke spesifikke steder det kan bli aktuelt å forby tigging, men sier at dette blir opp til kommunene å foreslå. Politidirektoratet kan avslå eller vedta forslagene fra kommunene.

AKTUELT NÅ