Hopp til innhold

Rolfsen raser mot PST: – Sjokkert over å bli sensurert på grunn av kunnskapsløshet

HØYESTERETT/OSLO (NRK): Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen reagerer på at påtalemyndigheten stiller spørsmål ved terrordokumentarens «samfunnsmessige verdi».

Ulrik Imtiaz Rolfsen i Høyesterett

Ulrik Imtiaz Rolfsen mener PSTs beslag av upublisert materiale grenser til sensur. Foran til venstre advokat Vidar Strømme, som representerer Norsk Redaktørforening. Til høyre Kim Gerdts, som representerer Rolfsen og Farooq.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

To dager med diskusjoner om Politiets sikkerhetstjeneste skal få lov til å bruke upublisert videomateriale i terroretterforskning er over i landets høyeste domstol.

Jan Fredrik Glent

Førstestatsadvokat Jan Fredrik Glent er ikke sikker på hvor mye verdi Rolfsens film vil ha.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Førstestatsadvokat Jan Fredrik Glent la onsdag frem flere argumenter for hvorfor han mener Høyesterett må gi PST medhold (se faktaboks). Glent leste blant annet opp avlyttede samtaler mellom Ubaydullah Hussain og Ulrik Imtiaz Rolfsens medregissør Khan Farooq, der de to omtaler hverandre som «bror».

Førstestatsadvokaten la ikke skjul på at han mener kontakten de to imellom har vært for tett. I lys av dette stilte Glent også spørsmål ved den «samfunnsmessige verdien» til filmskapernes prosjekt.

– Her får vi ikke troverdig og nøyaktig informasjon ut. Skal det som kommer ut ha noen verdi, må det virke tilslørende og ikke opplysende for allmennheten, sa Glent i retten, mens Rolfsen ristet på hodet.

– Sjokkerende

Til NRK sier Rolfsen at han mener uttalelsene skyldes enten «kunnskapsløshet eller fordommer».

Khan Farooq

Khan Farooq mener påtalemyndighetens argumentasjon viser at de har en tynn sak.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Den delen er det mest sjokkerende han (Glent, joun. anm.) sier. Det er å forhåndsdømme et kunstnerisk verk på grunn av kunnskapsløshet. Det tangerer mot sensur, selv om han sier at det ikke er det, sier Rolfsen.

Han påpeker at han selv vil stå for den endelige redigeringen av filmen, og er helt uenig i at filmskaperne har «blandet kortene».

– Filmen er laget hundre prosent innenfor Norges lover. Vi er ikke siktet for noe. Han bruker ord som at det er «etisk betenkelig». Dette er bare sverting. Hvis de synes vi har gjort noe ulovlig bør de tiltalte oss. Inntil da bør de holde seg for gode til å insinuere at vi ikke er bra folk.

Laster Twitter-innhold

Sammenheng

Rolfsens advokat Kim Gerdts påpekte i retten at det beslaglagte materialet må sees i en sammenheng. Filmskaperne har jobbet med filmen i rundt to år, og sitter til sammen på rundt 400 timer råmateriale.

Materialet PST har beslaglagt gjelder den fire timer lange turen til – og fra Sverige, samt noe reaksjoner og forberedelser. Totalt skal det være snakk om mellom fire og seks timer.

Overfor NRK forklarer førstestatsadvokat Glent at han mener noe må ha kommet ut i offentligheten før det kan ha samfunnsmessig verdi.

– Det er vanskelig for meg å si hvordan sluttkvaliteten på produktet vil være, men vi påpekte enkelte svakheter slik vi ser det. At man deltar i transporten av denne 18-åringen som er på vei til Syria, for å slutte seg til ISIL, og at det virker å være et veldig tett kildeforhold mellom siktede nummer to (Hussain, journ.anm.) og journalisten.

Det er ventet at Høyesterett vil bruke mellom én og to uker med å avgi sin kjennelse.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ