Hopp til innhold

Røkke: –Har mottatt anonyme drapstrusler

Kjell Inge Røkke har mottatt anonyme drapstrusler på grunn av sitt eierskap i fiskemottak og fiskekvoter. Det skriver Røkke i sitt årlige brev til sine medaksjonærer i Aker ASA. – Bare trist, sier leder Trond Einar Olaussen i Kystaksjonen

Kjell Inge Røkke

I sitt årlige brev til aksjonærene skriver Akers Hovedeier Kjell Inge Røkke at han har mottatt anonyme drapstrusler.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

De siste årene har Kjell Inge Røkke i liten grad latt seg intervjue av pressen. En gang i året tar han bladet fra munnen, og sier det han mener.

Kystaksjonens demonstrasjoner utenfor Stortinget

Kystaksjonen demonstrerte utenfor Stortinget i mars.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Det skjer i aksjonærbrevet fra hovedeieren, som offentliggjøres samtidig med årsrapporten til Aker ASA.

I brevet går Røkke til frontalangrep på dem som kritiserer ham for sitt eierskap i norske fiskerier. Han hevder at 18 års forsøk på å skape lønnsomhet i alle ledd fra fangst til foredling og salg, har endt med tap.

– Beskyldt for å være pirat og egoist

Røkke skriver at dersom trykksverte og desibelnivået var mål på suksess, ville hvitfiskinvesteringene vært en kjempesuksess.

– Jeg er blant annet beskyldt for å være en pirat, sjørøver, raner og en kortsiktig egoist fra enkelte folkevalgte. Jeg har mottatt drapstrusler fra anonyme avsendere. Det kan jeg for så vidt leve med, men aksjonærene fortjener ikke å ha dødsdømt kapital til evig tid i fiskeri, skriver Aker ASAs hovedeier Kjell Inge Røkke i brevet.

Han skriver at hver gang selskapet forsøker å gjøre tilpasninger til økonomiske realiteter, blir han møtt med høylytte protester og grove beskyldninger.

Mellom linjene i aksjonærbrevet kan man lese at Aker ASA nå kan være på vei ut av hvitfisk.

Kystaksjonen: – Dette tar vi sterk avstand fra

Trond Einar Olaussen

- Dette er bare trist, sier Trond Einar Olaussen, som leder Kystaksjonen, en av Røkkes argeste kritikere.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Leder Trond Einar Olaussen sier til NRK at det «bare er trist» dersom det er slik at Røkke har mottatt drapstrusler på grunn av sitt eierskap i norske fiskerier.

– Dette har vi ikke hørt noe om, og er noe vi tar sterk avstand fra, sier Olaussen.

Han har tidligere portretterert Kjell Inge Røkke som en pirat med pistol og flosshatt og krevd at fellesskapet igjen skal få kontroll over fiskeressursene i nord.

Konserntillitsvalgt Atle Tranøy i Aker sa tirsdag til NRK Sápmi at Finnmark Ap og Kystaksjonen driver nærmest med utskjelling og karakteristikker av Aker-selskapet og enkeltpersoner.

– Jeg håper at denne arbeidsformen med utskjelling nå blir lagt til sides. Vi trenger dialog og ikke konspirasjonteorier dersom vi skal finne en felles vei til felles mål, sier Tranøy.

– Skal ikke investere ut fra regionale eller nasjonale interesser

Røkke skriver at Akers pengebinge i fremtiden må investeres med en fastere hånd, og at for mye av pengene er investert i det han kaller «suboptimale» investeringer og strukturer.

Slike investeringer vil i fremtiden i større grad gjøres gjennom familieselskapet TRG, varsler Røkke, og ikke gjennom Aker. Han skriver at det er et mål med klarere skillelinjer mellom Aker-selskapet og ham som person.

– I Aker må vi bli mer bevisste på at kapitalen ikke har andre interesser enn å tjeneaksjonærfellesskapet – det vil si at spesielle lokale, regionale eller nasjonale interesser ikke kan inngå i våre investeringskriterier, skriver Røkke.

I neste åndedrag skriver Akers hovedeier at Havfisk og Norway Seafoods er eksempler på investeringer hvor Aker har investert «i min nostalgi».

Hovedeier i Aker ASA

Røkke eier gjennom sitt investeringsselskap TRG Holding AS to tredeler av børsnoterte Aker ASA.

I skrivende stund har selskapet en markedsverdi på 14,5 milliarder kroner.

Forrige uke vedtok Aker en bot fra Økokrim på til sammen 51 millioner kroner for innsidehandel ved rullering av såkalte TRS-avtaler.

Røkke betegnet da saken som trist og at intensjonen var god, men gjennomføringen dårlig.

– Denne saken er noe av det tristeste jeg har opplevd i Aker når jeg ser bort fra hendelser som har kostet menneskeliv eller påført mennesker skader, sa Røkke.

Les også: Aker Solutions: – Vil ikke levere service og reservedeler til Vest-Sahara-riggen

AKTUELT NÅ