NRK Meny
Normal

Røkke-selskap krever mer av gigantfeltet

Det norske oljeselskap mener det har fått for liten andel av olje- og gassfeltet Johan Sverdrup, og nekter å underskrive avtalen som gir selskapet 12 prosent eierandel.

Kjell Inge Røkke

Kjell Inge Røkkes Aker er misfornøyd med at Det norske oljeselskap, som Aker eier halvparten av, ikke får større eierandel i gigantfeltet Johan Sverdrup.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Gigantfeltet Johan Sverdrup inneholder olje og gass verdt mer enn et norsk statsbudsjett.

Kjell Inge Røkkes nærmeste medarbeider, Øyvind Eriksen, krever at Det norske oljeselskap, hvor Røkkes Aker eier halvparten, får mer av kjempefeltet.

Øyvind Eriksen

Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker er Kjell Inge Røkkes høyre hånd.

– Hvis den ene får for lite får den andre for mye, og det er det sikkert like mange oppfatninger om som det er parter. Min oppgave er å sikre at Det norske oljeselskap sikrer sine interesser i disse forhandlingene, sa konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker til NRK torsdag kveld.

15 mil utenfor Stavanger ligger olje og gass for langt over 1000 milliarder kroner.

De andre eierne med Statoil i spissen, er fornøyde. Bare Røkkes selskap er misfornøyde. De har fått knapt 12 prosent.

– Reflekterer ikke de reelle verdiene

– Det norske oljeselskap mener at det foreløpig ikke har fått et forslag som selskapet mener reflekterer de reelle verdiene for den delen av feltet som det er medeier i, sier Eriksen.

Han sier at det er verdier som er større enn det samlede statsbudsjettet for 2014 som skal fordeles, og kaller tematikken stor og vanskelig.

Statoilsjef Eldar Sætre har sendt ballen videre til departementet.

Han vil ikke si hva han mener om at Det norske krever en større eierandel.

– Det ønsker jeg ikke å spekulere i. Fire av fem partnere er enige i dette, og en av partnerne har et avvikende syn. Det har vi respekt for og tar til etterretning, sier Sætre.

Han sier at det nå blir opp til myndighetene å avgjøre hvordan eierandelene skal fordeles.

– Ga selskapene klar beskjed

Oljeminister Tord Lien sier at han ga klar beskjed om at pengekrangel ikke skulle forsinke utbyggingen, og sier han er glad for at planen for produksjon utbygging og drift (PUD ble levert i siste liten.

Hvilket press la du på Det norske i går og Kjell Inge Røkke spesielt?

– Jeg var veldig tydelig overfor alle selskapene om at de faktisk tar det ansvaret det faktisk er å få høste av ressursene på norsk sokkel. I dag har vi mottatt en PUD fra fem selskaper og det er vi selvfølgelig svært glad for, sier Lien.

Akers kommunikasjonsdirektør Atle Kigen sier til NRK at Kjell Inge Røkke ikke ønsker å gi kommentarer til saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger