Hopp til innhold

Røkke ønsker å kjøpe Norske Skog-fabrikkene

Kjell Inge Røkkes Aker går sammen med Oceanwood for å by på fabrikkene til kriserammede Norske Skogindustrier.

Kjell Inge Røkke

VIL KJØPE: Kjell Inge Røkke ønsker å kjøpe Norske Skogs fabrikker.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det melder Aker ASA i en børsmelding torsdag morgen.

Aker Capital, som er et heleid datterselskap av Aker-konsernet, og hedgefondet Oceanwood har inngått en avtale der de oppretter et felles selskap som skal by på aksjene i Norske Skog AS.

Aker og Oceanwood skal eie halvparten hver av det nye selskapet.

– Vi har over en lengre periode jobbet konstruktivt med styret og ledelsen i Norske Skogindustrier ASA. Det har imidlertid bitt klart at selskapet har vanskeligheter med å løse situasjonen gjennom en bredt forankret løsning, sier John Chiang, investeringsdirektør i Oceanwood, i en pressemelding, ifølge E24.

– Derfor har vi besluttet at den beste måten å beskytte driftsselskapene vil være å ta grep og bevege prosessen fremover, legger han til.

  • Følg siste nytt om Norske Skog her:

Vil videreføre drift

Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker ASA, sier man har fulgt med på situasjonen i Norske Skog i en årrekke. Han bedyrer at hensikten med oppkjøpet er å sikre den videre driften av selskapet, og gjøre det «større og sterkere».

– De aller fleste ansatte er i de operative virksomhetene som nå skal selges. For Oceanwood og Aker er det viktig å sikre kontinuitet og forutsigbarhet for de operative virksomhetene. Det gjelder også arbeidsplassene knyttet til dette.

Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker ASA

Øyvind Eriksen. konsernsjef i Aker ASA.

Foto: Berit Roald / SCANPIX

– Kan dere garantere at ingen mister jobben som følge av oppkjøpet?

– Garantier gir vi aldri, men vårt ønske og ambisjon er å bygge et større og sterkere Norske Skog, ikke å skalere det ned.

– Mulig å tjene penger

Nyheten kommer samme dag som Norske Skog og Aker slapp sine kvartalstall.

De viste at Norske Skog tapte ni millioner kroner i tredje kvartal.

Til sammenligning hadde konsernet et overskudd på 190 millioner kroner i samme periode i fjor, skriver Dagens Næringsliv. Resultatet er imidlertid langt bedre enn i andre kvartal i år, da Norske Skog tapte 546 millioner kroner.

Eriksen sier selskapet har vært preget for mye gjeld, men sier han er overbevist om at det er mulig å gjøre det lønnsomt i fremtiden.

– Nå kan alle krefter brukes på å drive selskapet best mulig. Det vil fortsatt være etterspørsel etter Norske Skogs produkter. Da handler det om å produsere dette til lavest mulig kostnad, sier Eriksen til NRK.

– Kan bety konkurs

Papirprodusenten Norske Skog har i flere måneder kjempet for å unngå en konkurs, og fristen for å bli enige om en redningsplan er blitt utsatt en rekke ganger.

Dagens nyhet betyr at aksjonærenes verdier i Norske Skogindustrier ASA i realiteten er tapt, inkludert for styreleder og største aksjonær Christen Sveaas. Fremstøtet fra Aker og Oceanwood kom overraskende på styret i Norske Skog.

«Dette er helt nytt for styret, men vi vil forholde oss til situasjonen og diskutere konsekvensene i løpet av dagen», skriver styreleder Christen Sveaas i en e-post til E24.

– Det kan bety konkurs, sier Sveaas til Dagens Næringsliv.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger