Hopp til innhold

Røkke medlem av eksklusiv klubb - forplikter seg å gi bort over halve formuen

Kjell Inge Røkke og kona Anne Grete Eidsvig lover bort over halve formuen. I følge bladet Kapital er han god for over 17 milliarder kroner.

Kjell Inge Røkke og Anne Grete Eidsvig under åpningen av Skulpturparken i Akerkvartalet

Kjell Inge Røkke og Anne Grete Eidsvig under åpningen av skulpturparken ved Akers hovedkvarter. Paret bruker 200 millioner kroner på parken, som blir Skandinavias største keramiske skulpturpark.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Røkkes talsmann Rolf Nereng bekrefter overfor NRK at Røkke er med i klubben kalt «The Giving Pledge».

Det var finanstidskriftet Forbes som først omtalte at 14 nye milliardærer har bundet seg til å gi bort brorparten av det de har tjent, skriver Dagens Næringsliv. Blant dem er altså Kjell Inge Røkke og Anne Grete Eidsvig.

Rikmannsklubb

I følge Nereng var det verdens rikeste mann, Microsoft-gründer Bill Gates, som for noen uker siden inviterte dem til å bli med i klubben.

– Gates hadde lest om Røkkes initiativ til å bygge et forskningsskip for å gi noe tilbake til samfunnet, sier Nereng.

Det er første gang noen fra Skandinavia har blitt invitert og akseptert å bli med.

Sammen med finansmannen og mangemilliardæren Warren Buffet tok Bill og Melinda Gates i 2009 initiativet til å oppfordre de rikeste i verden å gi bort mer enn halve formuen sin til veldedighet.

De som er med binder seg til å gjøre dette og får råd på veien. Medlemmene bestemmer selv om de vil gi bort pengene mens de lever eller etter sin død.

168 milliardærer fra 21 land har til nå blitt med.

– Hvorfor vil Røkke være med?

– Han sier det er et fantastisk prosjekt å gi til samfunnsnyttige formål, sier Nereng. I følge ham møtes medlemmene i klubben hvert år for å deler erfaringer.

Melinda og Bill Gates mottar en utmerkelse av tidligere president i USA

Melinda og Bill Gates mottok en utmerkelse av tidligere president Barack Obama i januar. Paret vil gi bort hele formuen innen 50 år etter at deres bortgang

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Lenge ønsket å gi tilbake

Kjell Inge Røkke har tidligere fortalt flere ganger at han vil at formuen hans skal komme samfunnet til gode.

Forbes.com forteller om hvordan Kjell Inge Røkke startet som fisker i USA og derfra gikk inn i offshore gjennom Aker-gruppen.

Røkke skriver selv i et brev på rikmannklubbens hjemmeside at «som de heldige i livet har vi fått mye, ofret lite og oppnådd mye». Han omtaler det som et privilegium for familien å kunne gi tilbake.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ