Hopp til innhold

Røeggen-regningen opp 60 prosent

På grunn av seks år med strafferenter må DNB i løpet av dagen betale småsparer Ivar Petter Røeggen langt mer enn de 230.000 kronene banken ble dømt til å betale i Høyesterett.

Konsernsjef Rune Bjerke i DNB

Konsernsjef Rune Bjerke og DNB må i løpet av fredag betale Røeggen det banken skylder, pluss strafferenter.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I løpet av fredag må DNB betale Ivar Petter Røeggen det banken skylder etter småsparerens knusende seier i Høyesterett fredag før påske.

Høyesterett ga banken to uker på seg til å betale, og fristen går ut i dag.

Men DNB må punge ut med langt mer penger enn de 230.000 som retten har fastsatt som Røeggens tap. Etter alt å dømme har regningen DNB må betale til Røeggen vokst med mer enn 60 prosent på grunn av «strafferenter» som har løpt i mer enn seks år.

For det å betale forsinkelsesrenter, eller morarenter, er dyrt. Strafferenten fastsettes av Finansdepartementet to ganger i året.

I perioden fra november 2006 og frem til i dag har forsinkelsesrentene variert mellom 8,25 og 12,75 prosent i året.

Ifølge Finansdepartementets egen kalkulator for forsinkelsesrenter, har Røeggens krav lagt på seg med 143.705,09 kroner, dersom banken betaler i løpet av dagen, og datoene i dommen legges til grunn.

Dermed får Røeggen trolig over 370.000 kroner overført fra DNB i løpet av dagen.

Røeggen vann mot DNB

Ivar Petter Røeggen fra Averøy var en glad mann da han vant 11-0 mot DNB i Høyesteretts storkammer fredag for to uker siden. I dag får han pengene banken skylder.

Foto: Scanpix

LES OGSÅ: - Bankene kan lære mye av Røeggen-dommen

– Vet ikke hvor mye jeg får

DNB vil ikke si noe om hvor mye banken faktisk kommer til å betale.

– Vi går ikke ut med denne kundeinformasjonen. Men Røeggen selv kan gjøre det om han ønsker, sier konserndirektør Thomas Midteide i DNB.

Men hovedpersonen selv har ikke hørt et pip.

– Nei, jeg har ikke hørt noen ting fra banken. Jeg regner med å få vite noe før helga, ellers får jeg vel gå til sak, sier Ivar Petter Røeggen mens han ler og understreker at det var en spøk.

Da NRK snakket med Røeggen torsdag sa han at han ikke har noe begrep om hvor mange ekstra rentekroner han vil få.

– Men dersom det dreier seg om mer enn 140.000 i renter høres jo det veldig bra ut. Det hadde vært hyggelig om det var tilfelle, sier Averøyingen.

LES OGSÅ: Flere tusen kunder får dekket tapene sine etter Røeggen-dom

– Må skatte av rentene

Assisterende fagdirektør i Finans Norge, Rolf Mæhle, bekrefter NRKs beregninger, og fikk tilnærmet samme beløp da han gjorde samme øvelse.

Avviket skyldes at Mæhle har regnet med hele november 2006, og til 1. mai i år, altså noen uker ekstra i forhold til datoene som står i dommen.

Rolf Mæhle, assisterende direktør i Finans Norge

Rolf Mæhle, assisterende direktør i Finans Norge

Foto: Johan B. Sættem

– I henhold til regjeringens forsinkelsesrentekalkulator, har dette beløpet vokst til ca. 376.500 kroner, altså et «rentepåslag» på 146.500 kroner. Slik jeg oppfatter reglene, må mottaker betale skatt av disse renteinntektene, men da først i etterhånd. I så fall blir rentepåslaget etter skatt på ca. 105.500 kroner, sier Mæhle.

Og at Røeggen må betale skatt av forsinkelsesrentene han mottar i tillegg til erstatningen fra DNB, bekreftes av fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

– Forsinkelsesrenter er skattepliktig på skattyters hånd i likhet med alle andre renteinntekter, sier Nilsen.

I Oslo Tingrett ble Røeggens tap etter skatt satt til 230.000 kroner. Det samme har Høyesterett lagt til grunn.

68.000 kroner mer enn dersom pengene hadde stått på sparekonto

Beregninger Mæhle i Finans Norge har gjort for NRK, viser at disse pengene ville vokst med 56.000 kroner før skatt dersom de hadde stått på en gjennomsnittlig norsk sparekonto i perioden fra november 2006 og frem til i dag.

Det er ganske mye mindre enn de rundt 140.000 morarente-kronene Røeggen trolig kan vente seg at tikker inn på konto.

– Grovt oppsummert kan vi si at forskjellen før skatt er ca. 90 000 kroner, og etter skatt er forskjellen ca. 68.300 kroner, sier Mæhle.

Harald Sverdrup, administerende direktør i Finansklagenemnda

Harald Sverdrup, administrerende direktør i Finansklagenemnda

Foto: Johan B. Sættem

I Finansklagenemnda ligger det det nå anslagsvis 300 saker som DNB har sagt at de vil gjøre opp i kjølvannet av Røeggen-dommen.

I følge banken selv vil de gjennomsnittlige utbetalingene ligge på nær 200.000 kroner.

Finansklagenemnda gir kunder medhold eller avslag i klagesaker, og avgjør ikke utmålingsbeløp.

Administrerende direktør Harald Sverdrup sier likevel at Røeggen-dommen vil føre til at det også i de andre sakene vil bli utbetalt store summer i strafferenter.

– I mange saker vil trolig morarentene utgjøre betydelige beløp i forhold til hovedkravet fordi sakene er så gamle og morarentene løper over så lang tid, sier Sverdrup.

AKTUELT NÅ