Røe Isaksen: – Ikke ett sekund for tidlig

BJØRNSLETTA SKOLE (NRK): Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier han er glad for at lærerstreiken er over.

Kunnskapsministeren om løsningen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kommenterte løsningen i lærerkonflikten da han var på åpning av årets kampanjeuke i regi av 'Manifest mot mobbing' på Bjørnsletta skole i Oslo mandag formiddag

Som NRK meldte tidligere mandag morgen, er den langvarige lærerstreiken nå over.

– Min første tanke er at det er bra at barn og unge får komme tilbake til skolen sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NRK.

Situasjonen var lenge fullstendig fastlåst, men på en pressekonferanse mandag morgen opplyste partene at de har kommet til enighet.

– Det er ikke ett sekund for tidlig. Og det er bra at partene har funnet en løsning, sier Isaksen.

– Nå må vi benytte denne anledningen til å jobbe sammen for å bygge videre på kunnskapsskolen.

– Hva tenker du om løsningen?

– Det er en løsning som både KS og lærerorganisasjonen kan godta, og da er det en løsning som er bra, svarer Isaksen.

Han påpeker at det er viktig med sterkt lokalt engasjement og skoleeiere som har lærerne med på laget, og at en avtale med mer lokalt selvstyre danner et godt grunnlag for dette.

– Bevis på at systemet virker

Lærerstreiken var også tema i Politisk Kvarter på NRK P2 mandag morgen, der Siv Jensen og Ap-politiker Jonas Gahr Støre var gjester. Begge er lettet over at det nå er satt en strek for konflikten.

– Jeg er glad for at streiken er slutt selv om det er et lovlig virkemiddel. Jeg tror også mange barn og foreldre er glade, sier Frp-leder og statsråd Siv Jensen.

– Dette er et bevis på at det norske systemet virker, sier Støre.

Laster Twitter-innhold

KS: Skulle gjerne hatt mer

Utdanningsforbundet og KS

Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet og Gunn Marit Helgesen i KS har omsider klart å finne frem til en ny arbeidsavtale for lærerne.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kommunesektoren organisasjon, KS, gir uttrykk for lettelse over at streiken er over, men innrømmer samtidig at de er skuffet over resultatet.

– KS skulle gjerne hatt noe mer i denne avtalen. Vi skulle gjerne hatt et annet type resultat. Vi mener fortsatt at lærernes tilstedeværelse på skolen er et viktig punkt for å skape et godt læringsmiljø. Men slik situasjonen ble, er dette det beste vi kunne oppnå, sier styrelederen i KS, Gunn Marit Helgesen.

Hovedtrekkene i den nye løsningen er at:

  • Det må være partsenighet på den enkelte skole for at det skal kunne iverksettes lokale arbeidstidsordninger. Ved uenighet bruker man en tvisteløsning med mekling i kommune eller fylkeskommune.
  • Er partene fortsatt uenige, gjelder samme tilstedeværelsesplikt som i den gamle avtalen.
  • Den gamle avtalen blir stående i inneværende skoleår. Den nye avtalen gjelder fra neste år.
  • Partene fortsetter samtalene i et partssammensatt utvalg som skal se på reformer og nye ordninger i løpet av denne tariffperioden.

Her er avtalen i sin helhet

Artikkelen fortsetter under videoen:

Magnus Takvam om løsningen

Politisk kommentator i NRK Magnus Takvam forklarer detaljene i løsningen på lærerkonflikten.

Kan ikke pålegges bundet tid

Løsningen gir dermed lærerne en stor seier i form av vetorett når det gjelder stridsspørsmålet om mer bunden arbeidstid.

– En tøff men nødvendig streik har ført fram. Jeg vil takke de streikende for den jobben de har gjort. Vårt sentralstyre kan anbefale denne løsningen. Det skal være lokale prosesser, men lærerne kan ikke pålegges mer bunden tid enn i dag. De kan ha mer bunden tid dersom de ønsker det, sier leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied.

Frist for uravstemming er 10. september kl. 16.00.

Ragnhild Lied om forhandlingsløsning

Lærerne går tilbake til arbeidet i løpet av dagen, men det blir ikke undervisning før i morgen, sier Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger