NRK Meny
Normal

Røe Isaksen angrep Giske: – Ikke skyld på regjeringen!

SAMFUNDET, TRONDHEIM (NRK): Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen reagerer på at Arbeiderpartiet vil ha lærernorm, men ikke klarer å tallfeste hvor mange flere lærere det blir med dem.

- Dere hadde 2 millioner kroner å bruke på helsesøstre, sier Torbjørn Røe Isaksen til Trond Giske.

Valglogo

Arbeiderpartiet har vedtak fra landsmøtet på at de vil ha en lærernorm, men sier ikke noe om hvor mange elever en lærer skal ha ansvar for.

I partiets vedtak heter det: «Vi må ha god nok lærertetthet for at alle elever skal kunne følges opp, og derfor vil Arbeiderpartiet øke lærertettheten blant annet gjennom en bedre kommuneøkonomi.»

– Vi har ikke fastsatt et bestemt tall, det kommer an på hvordan kommuneøkonomien ser ut, sa Trond Giske (Ap) i valgdebatten på NRK onsdag kveld.

Ansvar for kommunenes økonomi

Det fikk begeret til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til å renne over.

Han synes det er uredelig av Giske å peke på regjeringen og kommunenes inntektssvikt.

– Ikke skyld på regjeringen, var Røe Isaksens klare beskjed, og han etterlyste mer lokalt ansvar for kommuneøkonomien.

– Her i Trondheim var det 2 millioner kroner de ikke hadde brukt på helsesøstre. Det er et lokalt ansvar. Hvis ikke Arbeiderpartiet kan stå for det, så...

Røe Isaksen ristet oppgitt på hodet, men Giske ga seg ikke.

– Benekter du at kommuner rundt omkring i landet opplever en dramatisk inntektssvikt, og så bruker du 12 milliarder kroner på skattekutt som ikke virker. Begynn å bruk penger på det som virker, tordnet Giske.

– Det er jo nettopp det vi gjør, svarte Røe Isaksen.

Lærer: – Hvordan kan Røe Isaksen si at han vet bedre enn en hel profesjon?

SV har gått inn for en lærernorm som tilsier at det fra 1. til 4. trinn skal være maksimalt 15 elever per lærer, og maksimalt 20 elever per lærer fra 5. til 10. trinn.

I motsetning til SV har ikke kunnskapsministeren villet ta til orde for en slik sentral tallfesting.

Det får lærer Ingunn Sollie til å gå til angrep på Røe Isaksen.

– Jeg blir provosert og skjønner ikke hvordan Røe Isaksen med skråsikkerhet kan påstå at gruppestørrelse og lærertetthet ikke har betydning? Hvordan kan han si at han vet bedre enn en hel profesjon?, utfordrer hun.

Lærer Ingunn Sollie blir provosert av kunnskapsministeren og spør: Hvordan kan Røe Isaksen si at han vet bedre enn en hel profesjon?

– Vi har det høyeste søkerantallet til lærerutdanningen på mange år. Det er jeg glad for, og det er jo ikke fordi de skal bli arbeidsledige. De skal inn i skolen fordi vi ønsker flere lærere i skolen. Men vi er uenige i at den normen skal settes sentralt på et kontor i Oslo, svarer Røe Isaksen.

Han mener en sentral norm vil gi for lite fleksibilitet.

– Jeg er ikke mot små klasser, men dersom vi innfører en sentral norm, kan man lokalt i en kommune ikke flytte lærere, penger og ressurser til de skolene som trenger det mest.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger