Vil holde SV i ørene

Partiet Rødts toppkandidater vil ikke ubetinget støtte en rødgrønn regjering.

Partileder Torstein Dahle og Erling Folkvord
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Rødt-politikerne ser det som sin fremste oppgave å holde SV i ørene og framhever at sak er viktigst.

Øverst på lista over samarbeidspartnere er SV, men Rødts kandidater er klare på at de ikke ubetinget vil støtte en rødgrønn regjering i ett og alt. For Rødt er politikken viktigst

- I Stortinget vil jeg fra sak til sak samarbeide med partier og enkeltrepresentanter der vi er enige, sier den profilerte Oslo-kandidaten Erling Folkvord, som ligger best an av Rødt-kandidatene til å erobre en plass på Stortinget.

Han er også den eneste som har erfaring derfra og mener det beste er å ikke knytte seg til et bestemt parti.

- Når det er sagt, mener Rødt at den rødgrønne regjeringen er bedre enn de andre alternativene

- Hvilket parti vil du samarbeide minst med?

- Utvilsomt Fremskrittspartiet. Tross gode ord om det motsatte, er Frp i praksis det partiet som i størst grad undergraver både velferdsstaten og hevdvunne fagforenings- og arbeiderrettigheter. For meg og Rødt er det uaktuelt å samarbeide med partier som bruker fremmedfrykt og rasisme til å vinne velgere, sier Folkvord.

Der får han ikke uventet støtte fra resten av Rødts toppkandidater, etter hva NRKs portrettrunder viser.

Torstein Dahle

Torstein Dahle er leder i Rødt og toppkandidat i Hordaland.

Foto: NRK

- For et sosialistisk parti står naturlig nok Fremskrittspartiet og Høyre lengst fra oss, men vi har ingen fastlagt linje på hvilke partier vi ikke ønsker å samarbeide med på enkeltsaker, sier partileder Torstein Dahle noe mer diplomatisk i sitt svar.

Rødt-profiler

Arne Byrkjeflot

Arne Byrkjeflot er toppkandidat i Sør-Trøndelag.

Foto: Hans H. Bjørstad

Erling Folkvord regnes som Rødts mest profilerte politiker. Han har var storingsrepresentant fra 1993 til 1997 for RV - forløperen til partiet Rødt -og ble kjent og svært populær for kampen mot korrupsjonen som i en tid viste seg å prege de indre politiske gemakkene i hovedstaden.

Andre kjente toppkandidater er Rødts leder Torstein Dahle som stiller til valg i Hordaland og Arne Byrkjeflot i Sør-Trøndelag. Sistnevnet er kjent ildsjel i den mest venstreorienterte delen av fagbevegelsen.

En mer lokal kjendis er Knut Henning Thygesen i Aust-Agder. Han ble partiets første - og hittil - eneste ordfører, da han ble valgt som ordfører i Risør etter kommuenvalget i 2007.

Mange kvinner

Rødt stiller liste i alle 19 fylkene. De har sju kvinner blant sine 19 toppkandidater. Gjennomssnittsalderen er 44,2 år.

Yngste toppkandidat er 18 år gamle Mari Nilsen Skogsrud i Hedmark.

Rødts hjemmeside

SISTE NYTT

Siste meldinger