Rødt vil forby at barn kastes ut ved betalingsforsinkelse

Rødt krever at Oslo kommune gjør slutt på trusler om å frata barnehageplassen etter utestående betaling. Nå vil partiet ha en lovendring som forbyr praksisen.

Barnehage

TRUSSEL: Betalingsfrist er den første i hver måned, og kun to uker senere kom inkassovarsel og trussel om utkastelse. Arkivbilde.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer sterkt på FUS Trygge Barnehager i Oslo ikke bare sender inkassovarsel straks en foreldrebetaling er 14 dager forsinket, men umiddelbart truer med å ta barnehageplassen fra barnet.

– Dette er å true barnet med straff for en forsinkelse de voksne har ansvaret for, sier Moxnes til NRK.

Lørdag melder Dagsavisen at foreldre i to private barnehager i Oslo raser mot FUS Trygge Barnehagers betalingsrutiner. Betales det ikke innen fristen, kommer det raskt inkassovarsel og trussel om utkastelse av barna.

Betalingsfrist er den første i hver måned, og kun to uker senere kom inkassovarsel og trussel om utkastelse.

– Aggressiv oppførsel

Moxnes sier at alle skal betale for seg, men at betalingsfloken bør løses gjennom lov og rett og i verste fall hos namsmannen – uten at barna tar skade av situasjonen.

Varselbrev

TRUSSEL: Kjersti Engen Marsdal fikk dette brevet fra Asperud barnehage, med inkassovarsel og trussel om utkastelse for hennes to barn.

Foto: Kjersti Engen Marsdal

– Det er en aggressiv oppførsel å true med å kaste ut et barn med to ukers varsel. Å ta barnehageplassen fra barnet er å ta fra ungen vennene og de voksne hun stoler på. Det er et helt uakseptabelt inngrep i et forsvarsløst barns liv, sier Moxnes.

Nå krever Rødt at Oslo kommune instruerer alle private barnehageaktører om at de ikke kan true barn med å miste plassen sin på grunn av en feil foreldrene har gjort.

– I tillegg går Rødt inn for en lovendring som entydig slår fast at praksisen er ulovlig, sier Moxnes.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes

REAGERER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer sterkt på FUS Trygge Barnehager ikke bare sender inkassovarsel straks en foreldrebetaling er 14 dager forsinket, men umiddelbart truer med å ta barnehageplassen fra barnet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– En rettighet for barna

Etter en forglemmelse fikk Kjersti Engen Marsdal et brev fra Asperud barnehage, med både inkassovarsel og trussel om utkastelse for hennes to barn på fem og to og et halvt år.

Et lignende brev har også foreldre med barn i Smedbakken barnehage mottatt. Marsdal, som har en rekke foreldre med seg i denne saken, betalte umiddelbart den månedlige summen, samt et purregebyr.

– Det virker som de tenker mer på penger enn barnas ve og vel. Barnehageplass er en rettighet som barna har. Det er ikke foreldrenes rettigheter, sier Marsdal til avisen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

MÅ ENDRES: Praksisen med utkastelse, og plassnekt før utestående er gjort opp eller det er inngått betalingsavtale, eksisterer i storbyer som Bergen, Oslo, Trondheim, Stavanger og Tromsø, i tillegg til en rekke mindre norske kommuner. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har slått fast at denne praksisen må endres.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Truer ikke med utestengelse

Dagsavisen har vært i kontakt med daglig leder Eli Sævareid i FUS Trygge Barnehager, som ikke er enig i foreldrenes påstander om trusler om utestengelse.

– Vi sender ikke trussel om utestengelse. Det er helt normalt i det norske samfunnet å betale om en vil kjøpe en vare eller tjeneste. Ingen finner for eksempel på å gå til butikken, gå forbi kassen og si: «jeg betaler for varene senere», sier Sævareid.

Tidligere i år slo kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fast at norske kommuner ikke kan frata barnehageplassen etter utestående betaling.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger