NRK Meny
Normal

Rødgrønne velgere mest usikre

Mange av dem som stemte på de rødgrønne ved forrige valg, er usikre på om de ville stemt på dem igjen.

De rødgrønne partilederne

De rødgrønne partilederne, Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen, smiler kanskje ikke like mye etter neste valg, hvis nedgangen fortsetter.

Foto: Solum, Stian Lysberg / AFP

På NRKs nye meningsmåling for august svarer nesten én av fire av dem som stemte på et av regjeringspartiene ved forrige valg, at de ikke vet om de ville stemt på dem dersom det hadde vært valg i dag.

– Jeg stemte Ap fordi jeg var redd for høyrebølgen, men jeg kan ikke fortsette å stemme på et parti som jeg er uenig i politikken til, sier student Kristine Dahl.

–Regjeringsslitasje

De rødgrønne sliter og har nå en oppslutning på 36,7 prosent samtidig som de har de mest usikre velgerne, ifølge en meningsmåling Norsat har gjort for NRK.

Partimåling august

Parti

Juli

August

Diff

 Ap

26,8

26,9

0,1 

 Frp

23,5 

24,7 

1,2 

 H

27,1 

26,1 

-1,0 

KrF

5,2

4,7

-0,5

R

2

2,1

0,1

Sp

5,8

4,3

-1,4

SV

4,2

5,5

1,3

V

3,7

4

0,3

Andre

1,6

1,6

0,0

– Det kan skyldes regjeringsslitasje. Man har styrt lenge, og når man sitter i regjering må man ta en del beslutninger som ikke alltid er like populære, sier parlamentarisk leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiet går mest tilbake og har nå en oppslutning like over sperregrensen på 4,3 prosent.

– Det er alt for dårlig, og det skal vi gjøre noe med. Vi har andre målinger som er bedre, men vi ønsker ikke å se målinger på firetallet, sier Vedum.

Hvor mye har Hardanger-saken skadet Sp?

– Det er veldig skummelt å trekke konklusjoner av én sak, for man ser at målingene går opp og ned veldig fort. Men jeg tror det er summen av saker og når man er i regjering så vil man helt klart komme inn i en del upopulære runder.

Hva tror du er grunnen?

Trygve Slagsvold Vedum og Liv Signe Navarsete

Trygve Slagsvold Vedum og Liv Signe Navarsete.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Jeg tror det er mange sammensatte grunner til dette. Mange sitter på gjerdet, men når vi jobber langsiktig så er jeg sikker på at vi igjen skal få dem til å stemme på oss.

Blått flertall

Ap er igjen Norges største parti med 26,9 prosent, like bak følger Høyre med 26,1 prosent, som sammen med Frp har flertall.

De rødgrønne ville med denne målingen fått 64 mandater, mens opposisjonen får 105. 89 av disse ville gått til Høyre og Frp.

Kristine Dahl på sin side har funnet et helt nytt parti. Hun vil stemme Venstre.

– Så får vi bare se om det blir en høyrebølge, men jeg ser ikke for meg at Venstre kommer i regjering på en god stund, men jeg liker at de er liberale og inkluderende og står for det dem mener, sier Dahl

Til sammen er 636 personer spurt i perioden 10. til 16. august. Feilmarginen for de tre største partiene ligger på 3,4 prosent.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger