Hopp til innhold

Opposisjonen dobbelt så stor som de rødgrønne i fersk måling

Hadde det vært stortingsvalg nå ville SV og Senterpartiet vært nesten uten representanter. Opposisjonen på sin side ville fått nesten dobbelt så mange plasser i Stortingssalen som de rødgrønne.

Mandatfordeling regjering - opposisjon (partibarometer oktober 2012)
Foto: NRK Grafikk / NRK

I NRKs ferske partibarometer for oktober gjentas dystre tall for den rødgrønne regjeringa, og da spesielt for Senterpartiet og SV.

Regjeringspartiene SV og Sp kommer under sperregrensa, og om dette hadde vært et stortingsvalg ville de to partiene bare fått inn én representant på Stortinget hver.

For uten utjevningsmandater sliter regjeringspartnerne.

Selv om Arbeiderpartiet styrker seg med 1,3 prosentpoeng fra forrige måling gjort av Norstat for NRK ser ikke tallene bra ut for det rødgrønne prosjektet.

Totalt viser mandatfordelingen at opposisjonen ville vært nesten dobbelt så stor som de rødgrønne på Stortinget.

Opposisjonen ville fått 112 representanter – de rødgrønne bare 57.

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet har fortsatt troen på at de dårlige tallene skal la seg rette opp før valget neste år.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Med både SV og Senterpartiet under sperregrensa er regjeringspartnerne langt unna de nivåene de må være på for å kunne fortsette som nå etter valget til neste år. At tallene er for lave innrømmer Senterpartiets nestleder.

– Den målingen her er jo for lav, selvfølgelig. Og vi står jo nærmest stille fra forrige måned, sier landbruksminister og nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Vedum tror likevel at Senterpartiet skal klare å løfte seg opp fra bunnen, og komme seg over sperregrensa.

Hvordan skal dere klare det?
– Vi jobber med saker, så vi har god tro på at det kommer til å gå bra. Dette er et langsiktig arbeid. Vi har tro på at vi kommer godt ut i valget neste år, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Mandatberegning – partibarometer oktober 2012

Parti

Oktober 2012

Valg 2009

Endring

Ap

55

64

-9

Frp

33

41

-8

H

59

30

29

KrF

10

10

0

R

1

0

1

Sp

1

11

-10

SV

1

11

-10

V

9

2

7

MDG

0

0

0

Andre

0

0

0

Høyre tror velgerne har fått nok

Jan Tore Sanner i vandrehallen på Stortinget

Høyres Jan Tore Sanner gleder seg over gode tall, og mener velgerne er klare for et regjeringsskifte.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Høyre ser nå klart for seg et samarbeid på borgerlig side som kan ta over makta etter neste valg.

– Høyre har hele tiden sagt at vi ønsker et samarbeid som inkluderer alle de fire borgerlige partiene, sier nestleder Jan Tore Sanner i Høyre.

Sanner er fornøyd med tallene som viser at opposisjonen nå er usedvanlig sterk på meningsmålinger sammenlignet med regjeringspartiene.

Dette tolker han som et tegn på at velgerne har fått nok av dagens regjering.

– Målingen viser at velgerne synes at åtte år med rødgrønt styre er nok. De ønsker en borgerlig regjering med nye ideer for å utvikle samfunnet videre, sier Høyre-nestlederen.

Det er derimot ikke nytt at Høyre gjør det sterkt på meningsmålingene. Partiet har hatt medvind over lengre tid, og får nå følge av opposisjonspartiet Venstre som styrker seg med 1,3 prosentpoeng siden forrige måling.

– Det er hyggelig at Venstre lukter på femtallet igjen, det er der vi skal være akkurat nå. Det er nok fordi vi har klart å vise fram hvilket alternativ vi er, både på miljø og kunnskap, og at vi er et alternativ til dagens regjering og til en blå-blå regjering, sier Venstre-leder Trine Skei Grande om tallene.

Hun mener det er viktig at de blir med i en eventuell ny borgerlig regjering.

– Det blir annerledes hvis Venstre blir med, vi skal stå for det grønne og varme alternativet, sier Grande.

Opposisjonen leder stor samlet sett. Hvor viktig blir styrkeforholdet dersom det blir en ikke-sosialistisk seier neste år?
– Jeg tror nok vi får et regjeringsskifte. Det velgerne må velge er hvilken type regjeringsskifte de ønsker seg: helblått eller et grønt og varmt regjeringsskifte som vi kan bidra med. Vi skal vise at ting blir annerledes hvis Venstre blir med, og det er det vi skal bruke denne valgkampen til, svarer Venstre-lederen.

Partibarometer oktober 2012 – prosentvis endring
Foto: NRK Grafikk / NRK

Ap: SV klarer det, SV: Dette vil gi høyresiden makten

Raymond Johansen i vandrehallen på Stortinget

Raymond Johansen i Arbeiderpartiet mener regjeringspartnerne vil klare å snu den dårlige trenden.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Selv om den ferske målingen viser veldig svak oppslutning til de rødgrønnes samarbeid hos velgerne tror Arbeiderpartiet på å fortsette i regjeringskontorene.

– Jeg er helt sikker på at SV og Senterpartiet vil gjøre et godt valg, sier partisekretær Raymond Johansen til NRK.

Arbeiderpartiets mann tolker tallene, og vedgår at det er fortsatt er mange uløste oppgaver. Derfor ønsker de å fortsette i regjering.

– Norge går bra, og vi skal ta Norge videre. Den målingen som betyr noe er den som er 9. september 2013. Da kreves det hardt arbeid fra alle de tre regjeringspartiene, sier Johansen og sikter til valgdagen neste år.

SV derimot er ikke like optimistiske.

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken innrømmer at tallene er for dårlige for SV.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Den siste målingen viser at partiet fortsetter å krympe i oppslutning blant velgerne med en nedgang på 0,7 prosentpoeng sammenlignet med forrige måling utført for NRK.

Les: Blå kjempeledelse ett år før valget

SV-leder Audun Lysbakken er klar på konsekvensen av slike tall.

– Med et SV på dette nivået er det helt sikkert at høyresiden får makten, sier Lysbakken til NRK.

Han innrømmer at tallene er for dårlige, og har vært det en god stund nå. Som leder for partiet gir han likevel alt for en snuoperasjon.

– Det er min jobb å snu denne tendensen sammen med hele partiet. Det er vi i gang med, men det kommer til å ta litt tid, sier Lysbakken.

Meningsmålingen er tatt opp i perioden fra 2. til 8. oktober med 977 respondenter. Feilmarginene er fra 0,7 til 3,4 prosent.

Partibarometer oktober 2012

Parti

September 2012

Oktober 2012

Endring

Ap

27,7%

29,1%

1,3

Frp

19,9%

17,8%

-2,1

H

32%

31,5%

-0,5

KrF

5,1%

5,5%

-0,4

R

2,5%

2%

-0,5

Sp

4,2%

3,9%

-0,3

SV

4%

3,3%

-0,7

V

3,6%

4,9%

1,3

MDG

0,5%

1,3%

0,7

Andre

0,5%

0,8%

0,4

Norstats måling for september er tatt opp i perioden fra 2. til 8. oktober med 977 respondenter. Feilmarginene er fra 0,7 til 3,4 prosent.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT