Hopp til innhold

Krangel om kontantstøtten

Senterpartiet garanterer langt på vei at kontantstøtten lever videre etter valget. Det til tross for at både Arbeiderpartiet og SV vil avvikle ordningen.

Solhjell (SV) og Slagsvold Vedum (SP) kollasj
Foto: Scanpix

Kontantstøtten kan dermed skape store problemer for en ny rød/grønn regjering.

- Det er kjempeviktig for oss at det blir slått fast i en ny Soria Moria-avtale at kontantstøtten skal videreføres, sier nestleder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum.

Like før valgkampen starter for alvor rykker Senterpartiet ut og verner om kontantstøtten. Den omstridte ordningen ser dermed ut til å leve videre til tross for at både SV og Arbeiderpartiet vil avvikle den.

- Senterpartiet var med på å innføre kontantstøtten i 1997 - og nå vil vi sikre at foreldre har valgfrihet til å være hjemme med ungene sine hvis de ønsker det, sier Slagsvold Vedum.

Vil øke beløpet

Støtten gis til foreldre som har barn på ett eller to år som ikke går i barnehage. Det var i fjor om lag 41 000 kontantstøttemottakere. Vel 60 prosent av barna var ett år.

Senterpartiet har lenge ønsket å endre kontantstøtten; men nå forteller partiet for første gang hvor store beløp partiet vil gi. Kontantstøtten for ettåringer - skal nær dobles til 5500 kroner i måneden. Samtidig skal kontantstøtten for toåringer fjernes helt:

- Vi ønsker å øke beløpet til 5500 kroner for ettåringene slik at flere faktisk skal få muligheten til å være sammen med barna sine.

- Dermed kan foreldrene velge selv om de vil gjøre overgangen fra foreldrepermisjon og barnehage noe mykere, sier Sp-nestlederen.

Kontantstøtten skal bort

Kontantstøtten var stridstema under regjeringsforhandlingene i 2005 - og overlevde med et nødskrik. De tre regjeringspartiene er enige om å unngå nye ultimatum foran en eventuell ny Soria Moria-avtale.

Signalene fra Sp-nestlederen er så langt partiet kan gå. Men signalene får motstand fra samarbeidspartnerne.

- Vårt mål er at kontantstøtten skal bort. Nå har vi nettopp fått nye tall som viser at 80 prosent av dem som mottar støtte i Oslo har minoritetsbakgrunn. Ordningen hindrer integrering og bør derfor fjernes, sier nestleder i SV Bård Vegard Solhell.

Video nsps_upload_2009_6_10_19_7_8_853.png
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Minoritetsbarna blir hjemme med kontantstøtte. SE TIDLIGERE NYHETSINNSLAG.

- Hvordan kommenterer du at Sp verner om ordningen?

- De som er for kontantstøtten får stemme Senterpartiet og de som er imot den får stemme på SV. Jeg er ganske sikker på at fornuften vil seire og det er åpenbart at støtten bør bort.

LES OGSÅ:

Vil fjerne kontantstøtten | Foreslår gratis barnehage | Færre får kontantstøtte | Ap vil fjerne kontantstøtten | Fikk 700.000 kroner for falske barn | Mer kontantstøtte til utlandet | Regjeringen kutter i kontantstøtten

Lyspunkt

AKTUELT NÅ