NRK Meny
Normal

Rød kritikk av SVs krigsmotstand

Stortingsrepresentant Heikki Holmås (bildet) skryter av at SV er det eneste partiet på Stortinget som er imot krigen i Afghanistan. Det imponerer ikke Rødts Erling Folkvord.

Heikki Holmås
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– SV har flere gode landsmøtevedtak om Afghanistan og NATO. Men problemet deres er at de har en politikk på landsmøtene, og en helt annen i regjering på Stortinget. Det er veldig trist, sier Erling Folkvord til NTB. Han er langt fra imponert over resultatene krigsmotstanden i SV har avstedkommet i faktisk politikk.

Lørdag ettermiddag stilte Folkvord på et fredsarrangement foran Stortinget – i protest mot krigen i Afghanistan og med krav om at norske styrker må trekkes ut av landet. Organisasjonene Fredsinitiativet, Hent soldatene hjem og Fred og demokrati i Afghanistan sto bak arrangementet.

(Artikkelen fortsetter)

Erling Folkvord (Rødt)
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Mislykket strategi

Lørdag var Holmås tilbake på gressplenen foran Stortinget, der landsstyremedlem Ingrid Fiskaa ledet an i en demonstrasjon mot sin egen regjering for snart fire år siden. Holmås kritiserte krigføringen i Afghanistan og operasjonen hans eget parti stemte for i Stortinget.

– Det er åpenbart for alle at strategien i Afghanistan ikke fungerer. Den styrker dem den er ment å svekke, Taliban. Derfor må vi trekke norske styrker ut for å presse fram en ny strategi i NATO, sa Holmås.

Erling Folkvord påpekte i sin tale at stortingsvedtaket om Afghanistan-engasjementet omfattet alt fra «entusiastiske krigere i Frp til desillusjonerte skeptikere i SV».

Alt tyder dessuten på at SV blir nødt til å bite i seg krigsmotstanden i fire nye år hvis det skulle bli grunnlag for nye regjeringsforhandlinger til høsten.

Kan komme inn

Førstekandidaten for Rødt i Oslo har akkurat kommet tilbake fra et to ukers besøk i Afghanistan. Nå ligger an til å få seg en stol i stortingssalen hvis valgresultatet om tre uker avspeiler meningsmålingene om dagen. Men han er skuffet over signalene fra SV-folk som har sittet i samme sal de siste fire årene.

– Jeg har snakket med SV-representanter som ikke engang vil svare på hvordan de vil forholde seg til et forslag fra Rødt om å trekke norske styrker ut av Afghanistan og stryke det økonomiske bidraget til Isaf-styrken på én milliard kroner. Kanskje blir det enklere å snakke ut når Rødt åpner døren ved å gjøre det først, sier Folkvord.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger