Risikoanalytiker: – Skatteparadis-nordmenn frykter det som kan komme

PR-byråer har denne uken tatt kontakt med risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven og bedt om hjelp etter Panama-avsløringene.

Kjell-Ola Kleiven, administrerende direktør i Risk Information Group

BLE KONTAKTET: Risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven ble kontaktet av PR-byråer som ville ha en risikovurdering på vegne av nordmenn som har plassert penger i skatteparadis.

Like etter at Panama-dokumentene ble avslørt i internasjonal presse, deriblant Aftenposten, forrige helg, ringte telefonen hos Kleiven.

PR-byråer ville ha en risikovurdering på vegne av sine klienter, nordmenn med penger plassert i skatteparadis.

– De ville forstå skatteparadis, sette seg inn i hva som er ulovlig og ikke, hvor gråsonene er, og hvordan man kan spore opp hvem som har penger der, forteller Kjell-Ola Kleiven, risikoanalytiker og administrerende direktør i Risk Information Group.

– Det er mange mennesker som har mobilisert mye krefter fordi de har penger der ute, og de frykter det som kan komme. De engasjerer PR-rådgivere og andre for å bygge sin historie. Det handler om «storytelling».

Hva legger du i det?

– Dersom navnene deres dukker opp nå, risikerer mange å få omdømmet ødelagt – med eller uten skyld – hvis de ikke har et godt svar på hvorfor de har penger i skatteparadis.

Gry Blekastad Almaas forklarer hvordan stråselskaper brukes til å skjule penger i skatteparadis.

– Minst 500 nordmenn er nervøse nå

Kleiven jobber blant annet med å spore opp verdier i skatteparadis og analysere risiko innenfor hvitvasking, korrupsjon og terrorfinansiering.

Hans erfaring er at personer med penger i skatteparadis, har én ting til felles.

– De er gjerne velstående mennesker, men det kan også være kriminelle eller andre som ønsker å unndra skatt. De har én fellesnevner: At de ikke ønsker at det skal synes at de har penger der ute, sier Kleiven.

Ifølge Aftenposten er over 200 nordmenn omtalt i Panama-dokumentene. Kleiven tror det er langt flere nordmenn som har penger i ulike skatteparadis.

– Definitivt. Panama-dokumentene har ikke fanget opp alle mennesker som har penger i skatteparadis. Er det 200 nordmenn bare på Panama-listene, er det sikkert minst 500 nordmenn som har en klump i magen og er nervøse nå, sier Kleiven.

– Det er ikke alle som er i skatteparadis som nødvendigvis er kriminelle eller skatteunndragere, for du kan innrapportere pengene til norske myndigheter. Men da er jo spørsmålet hvorfor man vil ha penger på Seychellene hvis du likevel skal innrapportere dem? Det er der de fleste møter seg selv i døra.

Forfatter Tom Kristensen på Aschehougs hagefest

FINANSKRIM: Ifølge forfatter Tom Kristensen, som har drevet mye research på skatteparadis, har folk som unndrar skatt ved å ha pengene sine der, ikke dårlig samvittighet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Har ikke dårlig samvittighet

Tidligere finanstopp og nå forfatter Tom Kristensen har innhentet mye informasjon om skatteparadis i sitt arbeid med kriminalromaner fra finansmiljøet.

Da har han også møtt flere personer som har penger i skatteparadis.

Ifølge Kristensen har alle til felles at de vil gjemme bort store verdier og unngå skatt – med god samvittighet.

– Dårlig samvittighet tror jeg aldri jeg har sett. Forbannelse og irritasjon over å bli oppdaget kan du helt sikkert spore, men ikke dårlig samvittighet. Det er mer redsel for å bli oppdaget og straffet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger