NRK Meny
Normal

Risikerer nok et avtalebrudd med KrF og Venstre

Justisdepartementet er to måneder på etterskudd med å avklare hvor årets kvoteflyktninger skal hentes fra. Nå står nok en avtale mellom regjeringen og KrF og Venstre i fare for å brytes.

UDI-kritikk mot Anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) får igjen gjennomgå - denne gangen fra Utlendingsdirektoratet (UDI), som har sendt ham et uvanlig skarpt kritikkbrev.

Enda en gang kan justisminister Anders Anundsen (Frp) være i hardt vær for ikke å oppfylle avtaler med regjeringas to samarbeidspartier.

Under budsjettforhandlingene i fjor høst, var en viktig seier for KrF og Venstre at Norge i 2015 skulle ta i mot 500 flere kvoteflyktninger enn regjeringen foreslo.

To måneder etter at fristen gikk ut, har fortsatt ikke Utlendingsdirektoratet (UDI) fått beskjed fra Anundsens departementet om hvor årets kvoteflyktninger skal hentes fra. UDI har derfor sett seg nødt til å sende Justisdepartementet et uvanlig kritisk brev, og truer med dramatiske konsekvenser:

I sin ytterste konsekvens vil ytterligere forsinkelser i kvotebrevet føre til at UDI ikke vil klare å fylle kvoten i 2015.

UDIs brev til Justisdepartementet

Millioner kjemper for livet

– Jeg synes det er ganske spesielt og noe Venstre ser svært strengt på. Her må regjeringen ordne opp og få fortgang, krever Venstres André N. Skjelstad.

Nesten fire millioner mennesker er på flukt fra krigen i Syria, og kapasiteten i nabolandene er sprengt.

– Det er millioner av flyktninger som kjemper for livet, så det må være nok å ta av. Det er et minimum Norge bidrar med og det må vi oppfylle, sier Geir S. Toskedal (KrF).

Han er ikke i tvil om at det vil være et avtalebrudd dersom de 2120 kvoteflyktningene ikke er hentet til Norge innen utgangen av året. Men konsekvensene er langt mer dramatiske enn som så, advarer generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

– Når Norge og andre velstående og trygge land er sendrektige, betyr det at menneskeliv forgår i denne regionen. Nabolandene stenger sine grenser og hver dag dør folk i Middelhavet. Hver eneste dag teller.

Avviser forsinkelser

Jøran Kallmyr (Frp), statssekretær i Justisdepartementet, bedyrer at alt er i skjønneste orden.

– UDI har bekreftet overfor oss at første uttak allerede er i gang, så det er ikke noen forsinkelser per dags dato.

Men bekymringen UDI gir uttrykk for i sitt brev, gjelder alle de som ikke omfattes av første uttak. Dette gjelder 1120 personer.

– De syriske flyktningene vi tok inn på 2014-kvoten har ikke fått utreise tillatelse fra tyrkiske myndigheter ennå. Derfor vil vi avvente om de faktsik får utreisetillatelse. Det er litt vanskelig å konkludere på dette spørsmålet før vi vet at de som skulle komme hit i 2014 faktisk har kommet hit.

Les hele brevet: Manglende kvotebrev

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger