Hopp til innhold

Riksmekleren: Togstreiken er over

RIKSMEKLEREN (NRK): Partene i togstreiken er enige om en ny tariffavtale, opplyser Riksmekleren. Det betyr at de aller fleste togene vil gå som normalt mandag.

Riksmekleren

Riksmekleren, Spekter og LO Stat innkalte til pressekonferanse om lokførerstreiken søndag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Etter fem uker med streik kom partene enighet søndag formiddag. Riksmekleren offentliggjorde nyheten, som vil glede flere tusen togpassasjerer, under en pressekonferanse med Spekter og LO Stat.

Bakgrunnen for konflikten var at lokførerne ville ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB ville vente på krav fra myndighetene.

Standard for kompetanse

Nils Dalseide hos Riksmekleren sier det var helt avgjørende at partene ble enige om å be myndigheten om bistand til regelverksutvikling.

– En felles henvendelse dit har ført til et svar som har hatt stort betydning, sier han.

Etter henvendelsen har Samferdselsdepartementet forpliktet seg til å sette i gang et arbeid for å etablere en nasjonal standard for kompetanse og opplæring for lokomotivførere.

Forbundsleder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) sier de har kommet frem til et veldig godt resultat.

– Myndighetene har lovet oss at det skal gjøres en gjennomgang av nødvendige forskrifter som ivaretar det vi har vært opptatt av – å sikre fremtidig lokførerkompetanse, sier Ringdal.

Han sier man har som mål å få dette på plass så raskt som mulig, og i løpet av første halvår 2017.

– På vegne av NSB er jeg veldig fornøyd med løsningen. Det innebærer at man får likeartede vilkår for alle operatørene på jernbanen, og ikke en spesiell tariffestingen hos NSB som vi motsatte oss, sier konsernsjef Geir Isaksen i NSB.

Han mener forskriftsendringen vil tydeliggjøre hva slags krav som skal stilles til opplæring.

– Da vil alle aktørene rette seg etter de kravene. Begge parter har sagt at regelverket burde bli klarere, sier Isaksen.

Lang streik

Konflikten mellom Norsk Lokomotivmannsforbund og arbeidsgiveren Spekter og NSB har pågått siden 28. september, etter at det ikke ble enighet i forhandlingene mellom LO Stat og Spekter.

– Vi er fornøyd med at myndighetene nå klargjør kompetansekravene, og at slike krav ikke blir tariffestet i NSB og CargoNet, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter.

De siste ukene har nærmere 300 togavganger blitt innstilt hver dag som følge av streiken.

124 lokførere var torsdag i streik etter den siste opptrappingen onsdag. Titusenvis av togpendlere på Østlandet, Bergensbanen og ved Sørlandsbanen er berørt.

Også torsdag var partene var innkalt til tvungen mekling hos Riksmekleren, men etter ti timer måtte mekleren kaste kortene og fastslå at heller ikke denne gangen klarte partene å bli enige.

AKTUELT NÅ