Hopp til innhold

SAS-sjefen om fagforeningene: – Det er schizofrent

Anko van der Werff kaller streiken i selskapet «bisarr» og pilotenes opptreden «schizofren». Leder i Norsk Flygerforbund, Alexander Wasland, reagerer kraftig på språkbruken.

Anko van der Werff

ØNSKER «VÅPENHVILE»: SAS sin konsernsjef, Anko van der Werff, ber fagforeningene om å avblåse streiken, og gi SAS tre-fire måneder til å finne en langsiktig løsning sammen med pilotene.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Fire dager har gått siden pilotene i SAS gikk ut i streik. Resultatet er titusener av rammede passasjerer daglig, og en stadig mer presset SAS-sjef.

I et intervju med NRK bruker Anko van der Werff sterke ord om pilotstreiken.

– Vi har en veldig bisarr situasjon. De samme fagforeningene som streiker mot SAS, signerer avtaler med andre flyselskaper, som får mer fordelaktige avtaler.

Vi tvinges til å kjempe mot våre egne kolleger, noe vi ikke vil, legger han til.

Van der Werff mener konkurrenter som Flyr har fått godkjent dårligere lønns- og arbeidstidspakker for sine piloter, enn det SAS tilbyr. Noe han mener gjør det vanskeligere for SAS å konkurrere.

– Jeg bruker kanskje et fælt ord her, men det er «schizofrent», sier han til NRK.

Reagerer kraftig

Leder i Norsk Flygerforbund, Alexander Wasland, reagerer kraftig på van der Werffs uttalelse.

Det er en språkbruk vi ikke bruker. Man bruker ikke medisinske diagnoser på spørsmål innen arbeidslivet.

Wasland mener SAS-sjefen må «lese seg opp på hvordan det fungerer i skandinavisk arbeidsliv».

LES OGSÅ: Dette er vilkårene i SAS-selskapet pilotene kjemper mot

SAS-fly
SAS-fly

– Det er helt vanlig at man tegner ulike avtaler med ulike virksomheter, basert på virksomhetens behov og posisjon i øyeblikket, sier Wasland.

Til påstanden om at de har godtatt avtaler som gjør at Flyr og andre piloters selskaper flyr billigere enn SAS sine, svarer han:

Vi har inngått en avtale med Flyr som er tilpasset Flyr sine behov, og som er akseptert av våre tillitsvalgte og ansatte i Flyr. Det er en helt vanlig tariffavtale.

Ønsker «våpenhvile»

SAS-sjefen er ivrig etter å få partene tilbake til forhandlingsbordet.

Fagforeningene må avslutte streiken, og sørge for at vi kan fortsette forhandlingene. La oss sette av 100 dager til det, for eksempel, og jobbe for en bransjeavtale. For denne gangen er det streik i SAS, neste gang kan det være noen andre, når SAS får til en bedre avtale.

LES OGSÅ: Luftfarten trenger en felles avtale

Torbjørn Lothe, adm.dir, NHO Luftfart
Torbjørn Lothe, adm.dir, NHO Luftfart

SAS-sjefen erkjenner at han ikke har tid til å vente på en bransjeavtale før den pågående streiken blir løst. Han ber derfor om en «våpenhvile», og at pilotene må komme tilbake på jobb mens partene forhandler videre, skriver Dagens Næringsliv.

– En bransjeavtale blir ikke klar på to-tre uker. Men jeg appellerer til fagforeningene om å avblåse streiken og gi oss, la oss si tre-fire måneder, til å finne en langsiktig løsning.

Total avsporing

Leder i SAS Norges flygerforening i Parat, Jan Levi Skogvang, kaller utspillet til SAS-sjefen om bransjeavtale for en fullstendig avsporing.

– Jeg forstår egentlig ikke utspillet hans. Det er ikke sånn at SAS og vi kan forhandle noen bransjeavtale som skal løse denne konflikten. Det må partene i arbeidslivet gjøre.

– Det er en total avsporing. Det vitner om lite kunnskap om hva en bransjeavtale egentlig er for noe, når det bringes opp nå, legger han til.

Jan Levi Skogvang (Parat)

Jan Levi Skogvang i SAS Norge sin flygerforening i Parat, kaller utspillet fra SAS-sjefen om bransjeavtale for en total avsporing.

Foto: ksenia novikova

Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening og nestleder i SAS Pilot Group, hørte først om forslaget da han leste om det i Dagens Næringsliv.

– Jeg har ikke hørt noe fra SAS-ledelsen selv. Vi må få en direkte henvendelse, sier han.

Klokset sier at SAS har sagt de har ønsket å forhandle siden november i fjor – uten å reelt ville forhandle. Han er tydelig på at de ikke trenger tre måneder til.

– Det er ikke tid vi trenger. Vi trenger at SAS er villige til å slutte å rasere arbeidslivet, og respektere våre tariffavtaler, fastslår han.

Hjem for å hvile etter et døgn med mekling, med Roger Klokset leder Norske SAS-flygeres forening i midten av bildet.

Roger Klokset i SAS-flygernes forening sier de er klare så snart SAS viser reell vilje.

Foto: ksenia novikova / nrk

– Alvorlig situasjon

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland er tydelig på at dette er en konflikt som ikke kan pågå over lang tid.

– Den berører veldig mange uskyldige tredjeparter. Det er en så alvorlig situasjon at vi nok kommer til å kalle inn partene om ikke veldig lenge, sier han til NRK.

NRK er kjent med at det er kontakt mellom SAS-ledelsen og pilotene, men det er foreløpig uklart på hvilket nivå kontakten er. Det ønsker ikke riksmekleren å kommentere.

Ruland forteller likevel at han har hatt kontakt med begge partene for kort tid siden.

Han sier til VG at han har kontaktet begge partene og invitert de til mekling. Tidspunkt er ikke bestemt enda, men meklingen skal finne sted i løpet av de neste dagene.

– Det vil smerte for begge sider

SAS-sjefen mener på sin side at ballen nå ligger hos riksmeklerne, og mener at de selv har tatt initiativ til et møte.

– Vi er veldig klare. Vi er i kontakt med meklerne og jeg venter på videre steg, men jeg ønsker ikke å forstyrre meklingskontoret i en prosess som de til syvende og sist leder, sier van der Werff til NRK fredag.

Dette avviser riksmekleren.

– Ingen av partene har tatt kontakt med meg så langt for å få komme inn i mekling igjen. Så snart de gjør det og gir uttrykk for at de vil bevege seg, vil vi selvsagt bistå dem, men ballen ligger hos partene nå.

SAS Embraer E195

Riksmekleren håper at alle SAS-flyene snart er i lufta igjen.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Han understreker at det er partene sitt ansvar å løse konflikten.

– De sitter med nøkkelen. Det vil kreve reell vilje fra begge sider, sier han.

En løsning i denne saken vil innebære at ingen av partene får det helt som de vil.

– Begge sider må bevege på seg. Gi og ta for å komme frem til mål. Det vil smerte for begge sider, fastslår han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ