Hopp til innhold

Kripos varslet hele politi-Norge: – Fryktet flere terrorceller

Da Anders Behring Breivik ble pågrepet 22. juli truet han politiet med at det fantes to aktive terrorceller. Kripos svarte med å advare alle landets politidistrikt.

Anders Behring Breivik på vei fra regjeringskvartalet rett før det smeller

SYNLIG VÅPEN: Anders Behring Breivik forlater regjeringskvartalet like før bomben smeller 22. juli. I hånden har han et synlig våpen. Rett før klokka fire fikk Asker og Bærum politidistrikt beskjed om å være på utkikk etter bilen hans.

Foto: ABC Nyheter

Klokka 18.50, i underkant av 20 minutter etter at beredskapstroppen fra politiet arresterte Breivik på Utøya, sendte Kripos ut en riksalarm om at det kunne finnes flere terrorister på frifot.

Under justisminister Knut Storbergets redegjørelse på Stortinget torsdag kom det fram at dette var den tredje av i alt ni riksalarmer som ble sendt ut i forbindelse med terrorangrepet den 22. juli.

Den første riksalarmen gikk klokka 16.43 – nær 80 minutter etter at politiet mottok den første meldinga om eksplosjonen i Oslo.

Det kommer også fram fra redegjørelsen at riksalarmen ble sendt ut nær 40 minutter etter at Kripos først tok kontakt med operasjonssentralen i Oslo politidistrikt.

Varslet politidistrikt før riksalarm

– Rett i etterkant av dette ble politidistriktene Asker og Bærum, Romerike og Follo informert av operasjonsleder om samme kjøretøy, samt om person med uniform, våpen og skuddsikker hjelm, sa Storberget til Stortinget.

Kjøretøyet var Breiviks sølvgrå Fiat Dublo.

Behring Breiviks varebil ved Utvika kvelden den 22. juli

Samtidig som skadde og kalde ungdommer ble tatt hånd om i Utvika av hjelpemannskaper med pledd stod Behring Breiviks varebil parkert i bakgrunnen.

Foto: NRK

Da meldinga gikk ut kjørte terroristen gjennom Asker og Bærum politidistrikt. Målet var Utøya, der Breivik kort tid senere gjennomførte norgeshistoriens verste massakre.

Ingen politisperringer

Men, som VG Nett skriver i ettermiddag, ble ingen veisperringer satt opp i distriktet.

Stabsleder i Asker og Bærum politidistrikt, Per Christian Ottesen, sier til nettstedet at de fikk muntlig beskjed om å være på utgikk etter bilen allerede klokka 15.54.

Først da riksalarmen gikk ble det satt opp sperringer på Sollihøgda, men da hadde Breiviks bil allerede passert.

I sin orientering i Stortinget la Storberget stor vekt på at informasjonen vi sitter på i dag, ikke var kjent for polititjenestemennene som var på jobb 22. juli.

– I ettertid vil det selvfølgelig være lettere å se andre handlingsalternativer. Når alle faktiske forhold er fremkommet må vi også stille spørsmål ved om, eller hvordan, eventuelle mangler har hatt betydning, sa Storberget.

Video Utøya - her ble gjerningsmannen pågrepet, Håvard Gåsbakk

Utøya - her ble gjerningsmannen pågrepet

Fryktet flere gjerningsmenn


I timene og dagene etter at terrorangrepene som drepte 69 mennesker i Oslo og på Utøya var politiet og PST på desperat jakt etter eventuelle medhjelpere.

Allerede 25. juli uttalte Kripos at Breivik trolig utførte massakren på Utøya alene. To dager senere sa PST-sjef Janne Kristiansen til NRK at de ikke hadde funnet bevis for andre terrorceller. Også i dag er politiet sikre på at Breivik handlet alene.

AKTUELT NÅ