Riksadvokaten sjekker politiet

Riksadvokaten vil undersøke om politiet trakasserer unge med utenlandsbakgrunn - i frykt for at oppførselen undergraver tilliten til politiet selv.

Organisasjonen mot Offentlig diskriminering, Antirasistisk senter og African Youth hevder alle at trakassering av ungdom med utenlandsk bakgrunn er mer enn få enkelttilfeller.

Nå reagerer altså Riksadvokaten.

-  Det er ingen tvil om at vi er bekymret over utviklingen som er beskrevet enkelte steder - enten beskrivelsen er rett eller gal, helt eller delvis, sier statsadvokat ved Riksadvokatembetet, Johan Øydegard til NRK.

Stoppes

22 år gamle Noa Kabir, opprinnelig fra Kenya, stoppes av politiet nesten hver gang han er i Oslo.

- For det første spør de meg: hvor er du i fra? Så: har du som vanlig narkotika på deg, og hva skal dere i kveld? Inni meg er det et sinne som bygger seg opp hele tiden, sier han til NRK.

Daglig leder i African Youth Thomas Prestø sier eksemplene er mange.

- Det gjelder alt fra unødig kontroll, sjikanering og latterliggjøring foran familie og venner, til mer grove tilfeller, sier han.

 

 

Klager og anmeldelser

Riksadvokaten vil nå forhøre seg med Politidirektoratet om antall klager på politiets oppførsel.

I tillegg vil Riksadvokaten gjennom Spesialenheten for politisaker skaffe seg en oversikt over hvor mange anmeldelser de har mottatt.

Politihøgskolen blir også kontaktet, for å se på hva slags opplæring politibetjenter får.

Representanter for embetet vil også ha et møte med Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD).

Undergraver

Statsadvokat Johan Øydegard er også bekymret for hva de mange politikontrollene gjør på sikt med tilliten og autoriteten i ungdomsmiljøer.

- Hvis det altså forholder seg slik at store grupper av minoritetsungdom føler seg fremmedgjort og trakassert i møte med politiet, så er det en dramatisk situasjon hvor det er nødvendig å iverksette tiltak, mener han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger