Riksadvokaten kritiserer Storberget

Riksadvokat Tor-Aksel Busch kritiserer justisminister Knut Storberget for politisk innblanding i etterforskning av straffesaker gjennom utspill i mediene.

Tor-Aksel Busch
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I et brev understreker Busch at det er viktig at politikerne ikke forsøker å kontrollere politiets arbeid, skriver Dagsavisen .

Uttalte seg i en konkret straffesak

- På grunn av justisministerens medieuttalelser i en konkret straffesak fant jeg det nødvendig å sende ham et brev for å klargjøre roller og ansvarsområder. Jeg venter fortsatt på svar på mitt brev, og ønsker av den grunn ikke å kommentere saken ytterligere, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til Dagsavisen.

Storberget uttalte seg i en konkret straffesak, og Busch fant det derfor nødvendig å sende ham et brev for å klargjøre roller.

Voldtektssak

Saken Busch referer til er et førsteside oppslag i Dagbladet den 6. august med tittelen: "Susanne (19) ble voldtatt på utested. Politiet har DNA, navn og unike bilder, men henla saken".

Les også: Har DNA, men henlegger saken

Tre dager senere kom uttalelsen fra Storberget som fikk Busch til å reagere.

Les også: Storberget vil ha egen rapport

- Jeg vil vite hvorfor denne saken ble henlagt. Jeg vil ha gode svar. Jeg har ikke sett bevisene, men jeg er opptatt av at vurderingen må være godt underbygd når man legger bort en slik sak, sa Storberget til Dagbladet.

Prinsipiell betydning

Busch understreker i sitt brev datert 12. august blant annet at det er viktig å understreke den prinsipielle betydningen av påtalemyndighetenes uavhengighet, og at tilliten til at påtalemyndigheten faktisk er uavhengig av politiske myndigheter i enkeltsaker.

- Etter riksadvokatens syn kan oppslaget i Dagbladet den 9. august av enkelte oppfattes som forsøk på politisk påvirkning av en sak som er til behandling hos påtalemyndigheten, skriver han videre.

Busch understreker også i brevet at han har full tillit til at Vestfold og Telemark statsadvokatembeter håndterer saken på korrekt måte

Storberget er på reise i USA og var derfor ikke tilgjengelig for kommentar.

SISTE NYTT

Siste meldinger