I Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» går
for å avdekke kritikkverdige forhold i norske grisefjøs. Her ble det avdekket vold mot griser og alvorlige brudd på dyrevelferdsregler.Nå skal Økokrim undersøke om det foreligger grunn til å starte en etterforskning.
Vurderer etterforskning
Hans Tore Høviskeland er leder for miljøkrimavdelingen i Økokrim.
Hans Tore Høviskeland, leder for miljøkrimavdelingen i Økokrim.
Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK– Riksadvokaten har bedt Økokrim om å nedsette et forprosjekt for å undersøke om dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» viser straffbare handlinger, og om det på bakgrunn av undersøkelsene er rimelig grunn til å iverksette etterforsking, sier Høviskeland.
Målet med forprosjektet er å innhente dokumentasjon. Om det viser seg at det ligger nok til grunn til å iverksette en etterforskning vil Økokrim så ta stilling til det.
– Økokrim har startet arbeidet med å innhente dokumentasjon og håper å kunne konkludere i forprosjektet innen slutten av august.
VILLE UNDERSØKE: Norun Haugen mener kjøttnæringen over for lang tid har fått fremstille hvordan dyr i norske fjøs blir behandlet.
BAK LUKKEDE DØRER: Haugen forsøkte å være snill mot dyrene når hun var alene med dem. Hun mener volden mot dyr filmen viser har fått utvikle seg fordi «alt skjer bak lukkede dører».
UNDERCOVER: Med skjult kamera på brystet gikk hun undercover i et titalls gårder og slakterier i Norge. Prosjektet har tatt fem år.
FUNNENE: Filmen viser flere griser som er syke og ikke får behandling, griser som har for lite høy i bingene og griser som blir slått av bøndene.
TØFT: Undercoverprosjektet gikk hardt inn på Nourn Haugen (29). Over tid merket hun hvordan inntrykkene gjorde henne følelsesmessig avstumpet. Hun mener det samme skjer med bønder i næringen.
GRISELIV: Dokumentaren viser bilder fra innsiden av norsk svineproduksjon. Dette bildet er ett av de mildere utklippene fra filmen.
Ønsker ikke å ta enkeltbønder
I en SMS til NRK skriver Norun Haugen at hun forstår myndighetenes behov for å etterforske og straffe brudd på regelverket, men at det er problematisk at enkeltbønder gjøres til syndebukker.
Haugen mener avsløringene viser et systematisk problem, og at hele griseindustrien burde granskes.
– Det er vanskelig for meg å forholde meg til fordi man er på et så tidlig tidspunkt i saken. Jeg har stilt meg selv spørsmål om hvor mange steder som må dokumenteres før det blir tydelig for alle at dette er et systematisk problem. Selv har jeg aldri ønsket å gå etter enkeltbønder, skriver hun.
Skaper reaksjoner
Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» benytter seg av skjulte videoopptak som er gjort over flere år. De utgjør den mest omfattende undercover-dokumentasjonen av industrielt landbruk i Norge noensinne.
Til sammen 13 gårder og fem slakterier er besøkt i perioden 2013–2016.
Dokumentaren har skapt reaksjoner over hele landet. Forrige uke ble det klart at regjeringen
Samtidig frykterHva slags liv har grisen hatt før den havner på middagsbordet ditt? I fem år har Norun undersøkt norsk svineproduksjon med skjult kamera. Nå viser vi hva hun fant. Norsk dokumentar.
Nortura positive
Konserndirektør i Nortura, Ellen Flø Skagen, sier de er glade for at Økokrim nå skal se på saken.
– Vi har allerede politianmeldt vår produsent og han har også meldt seg selv. Så vidt vi vet er vi de eneste som har gjort det, og vi mener det er riktig at også de andre slakteriene sier noe om deres vurdering av dette, sier hun til NRK.
Skagen sier samtidig at hun håper Økokrim også får se upublisert materiale:
– Dersom noen sitter på dokumentasjon nå som viser brudd på dyrevelferdsloven mener jeg det er helt uakseptabelt at det ikke skal komme frem slik at det kan håndteres så raskt som mulig. Her er det mange som har et ansvar for å sikre at ikke dyr lider unødig, sier hun.